«Your mother sucks cocks in Hell»: 40 χρόνια «Εξορκιστής» + το απαγορευμένο τρέιλερ!

Published: 21 Oct 2013, 11:23

Του Γιάννη Λυμπέρη

Την χαρακτηρίζουν ως την πιο «τρομακτική ταινία όλων των εποχών». Σωστά, αφού δεν έκλεισα μάτι την πρώτη φορά που την είδα. Ξανάκανα το λάθος να την δω μόνος μου και από τότε δεν το επανέλαβα. Η αριστουργηματική ταινία του William Friedkin έχτισε τη φήμη της όταν κατατρόμαξε τα πλήθη το 1973 με σκηνές-σοκ που ουδείς πίστευε πως έβλεπε.

Είναι βέβαια κάτι παραπάνω από μια ταινία τρόμου. Το αρχικό σοκ –ή αηδία αν θέλετε- σκηνών όπως ο εμετός, ο σταυρός, το κεφάλι λούνα παρκ και πολλά ακόμα, υποχωρεί και καταλαβαίνεις το παιχνίδι του σκηνοθέτη με το υποσυνείδητο και τους μύχιους φόβους του καθενός μας. Ξεκινά αργά και υπνωτιστικά, καταλήγει ουσιαστικά τραγικά, χωρίς λύση. Δέστε το με παρέα ή καλύτερα ως date movie. Η επιτυχία σας, εγγυημένη!

Μάθε, αν δεν ήξερες

Τι θα ήταν μια ταινία τρόμου αν δεν είχε και τις αντίστοιχα τρομακτικές ιστορίες από τα γυρίσματα ή από την κληρονομιά που άφησε; Ο «Εξορκιστής» έχει ένα σωρό! Μαζί με άλλες πληροφορίες

· Στη διάρκεια των γυρισμάτων εννέα άτομα πέθαναν τα οποία σχετίζονταν με την παραγωγή ή συγγενών τους προσώπων.

· Φωτιά κατέστρεψε εντελώς το σετ και o Friedkin καλεί τον ιερέα Thomas Bermingham για εξορκισμό! Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αλλά ο παπάς μίλησε στους ερζαζόμενους και τους ηθοποιούς.

· Ο Friedkin γούσταρε να... να πυροβολεί στον αέρα πριν την έναρξη κάποιον σκηνών για να έχει στην «τσίτα» τους ηθοποιούς ενώ ζητούσε από τους ηθοποιούς να βρίζουν συνεχώς την νεαρή Linda Blair και την Ellen Burstyn, πάντα βέβαια με σκοπό να τις βάλει σε... mood!

· Το 1972 η Warner Bros ζήτησε αρχικά από τον Stanley Kubrick να γυρίσει το βιβλίο του William Peter Blatty. Εκείνος αρνήθηκε και τελικά έπεσε στα χέρια του 37χρονου τότε Friedkin, ο οποίος ερχόταν με... φόρα μετά την μεγάλη επιτυχία του «Τhe French Connection».

 

· Το αρχικό τρέιλερ που απλά έδειχνε απότομες ασπρόμαυρες εικόνες του δαίμονα, απογορεύτηκε από πολλές αίθουσες των ΗΠΑ. Ηταν πολύ τρομακτικό.

 

· Η περίφημη «spider walk» σκηνή κόπηκε από τον σκηνοθέτη γιατί δεν μπορούσε να κρύψει τα καλώδια με τα οποία ήταν δεμένη η σταντγούμαν. Στην νέα έκδοση το 2000 μπήκε απλά γιατί η τεχνολογία μπορούσε να τα κρύψει!

· Την πρώτη μέρα του γυρίσματος της σκηνής του εξορκισμού, ο Max Von Sydow έχασε τα λόγια του, σοκαρισμένος από τα βρωμόλογα που έλεγε η Megan… O ίδιος υπέμενε τρεις ώρες μακιγιάζ καθημερινά, καθώς έπρεπε να δείχνει πολύ γηραιότερος από 44 ετών που ήταν τότε!

· Στις ίδιες σκηνές, Ellen Burstyn και Linda Blair, τραυματίστηκαν, αρκετά σοβαρά.

· Η κρεβατοκάμαρα της μικρής, καταψυχόταν για να φαίνονται οι παγωμένες ανάσες των ηοποιών. Η Blair φορούσε μόνο τη νυχτικιά της και μέχρι σήμερα δηλώνει πως δεν αντέχει το κρύο...

· Η Linda Blair ήταν υποψήφια για Οσκαρ δεύτερου ρόλου, αλλά μόλις μαθεύτηκε πως τη φωνή του δαίμονα ανήκει στην Mercedes McCambridge (ήδη νικήτρια Οσκαρ) οι πιθανότητες νίκης της ελαχιστοποιήθηκαν.

· Στη σκηνή του εμετού πάνω στον ιερέα Καρράς, θα γινόταν μόνο μια λήψη και θα έπρεπε να... προσγειωθεί στο στήθος του. Κατέληξε στο πρόσωπό του και η αντίδραση του ηθοποιού είναι όσο γνήσια μπορεί να είναι!

Ελλάδα, παντού!

Ο ένας ιερέας της ταινίας, Karras, είναι Ελληνας και λέει και ένα «γειά σου μαμά». (Καρράς). Το ρόλο υποδύεται ο Αμερικανός Jason Miller (1939 - 2001).

Την Ελληνίδα μητέρα του υποδύεται η 90χρονη, τότε (1973), Ελληνοαμερικανίδα Βασιλική Μαλλιαρού, η οποία πέθανε τον Φεβρουάριο του 1973 πριν βγει η ταινία στις αίθουσες.

Θείος του Damien Karras, είναι ο Τίτος Βανδής.

Και βέβαια τα τραγούδια που ακούγονται. «Ιστορία μου, αμαρτία μου» με τη Ρίτα Σακελαρίου και το «Παραμυθάκι μου» με τον Γιάννη Καλατζή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos