Οι ταινίες τρόμου με την υψηλότερη βαθμολογία την τελευταία δεκαετία

Published: 13 Aug 2022, 18:16
Συντάκτης:

Οι ταινίες τρόμου έχουν αποδειχθεί ένα από τα πιο μεταμορφωτικά είδη στην ιστορία του κινηματογράφου. Ανεξάρτητα από το υπο-είδος στο οποίο συγκαταλέγονται, οι ταινίες αυτές καταφέρνουν να τρομάξουν και ταυτόχρονα να ψυχαγωγήσουν τον θεατή, προβάλλοντας στη μεγάλη οθόνη τους πιο σκοτεινούς εφιάλτες μας…

<a href="/en/afieromata/afieroma-otan-oi-kaskanter-eginan-protagonistes/69864">Aφιέρωμα: Όταν οι κασκαντέρ έγιναν πρωταγωνιστές</a>ΣΧΕΤΙΚΑAφιέρωμα: Όταν οι κασκαντέρ έγιναν πρωταγωνιστές

Ενώ ο τρόμος έχει συχνά περιφρονηθεί από τους mainstream κριτικούς, ειδικά στις τελετές βραβείων, ορισμένες ταινίες τρόμου αποδεικνύονται τόσο καλοφτιαγμένες που ξεπερνούν την άδικη προκατάληψη που περιβάλλει το είδος και γίνονται αγαπημένες του κοινού και των κριτικών.

Εστιάζοντας στην τελευταία δεκαετία, οι ακόλουθες ταινίες φτιάχνουν ένα top 10 από διθυραμβικές κριτικές και μερικές από τις πιο spooky ιστορίες που λατρεύουμε να φοβόμαστε. To σύστημα βαθμολόγησης, έχει προκύψει από το site Metacritic.

1. 'Under the Skin' (2013) / 80

Η Scarlett Johansson υποδύεται μια μυστηριώδη γυναίκα που ταξιδεύει μόνη της στη Σκωτία, μαζεύοντας τυχαίους άντρες. Ωστόσο, η εμφάνιση της γυναίκας είναι απλώς μια πρόσοψη και στην πραγματικότητα είναι μια εξωγήινη που γλεντάει με τα ανυποψίαστα αρσενικά.

Η Johansson είναι ο μόνος επαγγελματίας ηθοποιός που συμμετέχει, ενώ τα περισσότερα από τα θύματά της είναι απλώς άνδρες που έχουν διαλεχθεί από το δρόμο και κινηματογραφούνται με κρυφές κάμερες (με τη συγκατάθεσή τους). Και μπορεί να έπιασε πάτο στο box office, όμως, το Under the Skin έτυχε θετικής υποδοχής από τους κριτικούς που μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τη μουσική, τη σκηνοθεσία και -φυσικά- την ερμηνεία της πρωταγωνίστριας.  

2. 'The Babadook' (2014) / 86

Μια μικρή παραγωγή από την Αυστραλία που έκανε τη μεγάλη διαφορά, το “The Babadook” αφηγείται μια ιστορία θλίψης μέσα από μια ακόμα πιο ανατριχιαστική ιστορία του τρόμου. Η χήρα Amelia ζει με τον εξάχρονο γιο της Samuel, ο οποίος έχει αρχίσει να εκδηλώνει ανησυχητική συμπεριφορά. Είναι πεπεισμένος ότι το πλάσμα από τα βιβλία του είναι πραγματικό και στοιχειώνει το σπίτι τους.

Ενώ το The Babadook προσφέρει τις αναμενόμενες δόσεις τρόμου, η εστίαση της ταινίας σε βαθύτερα μηνύματα γύρω από τα θέματα της θλίψης και του τραύματος την κάνει να ξεχωρίζει.

3. 'It Follows' (2015) / 83

Όντας η πιο τρομακτική ταινία με θέμα την σεξουαλική επαφή που έχει δημιουργηθεί ποτέ, το “It Follows” περιστρέφεται γύρω από την Jay (Maika Monroe). Μετά από μια πρώτη σεξουαλική επαφή, ο νέος φίλος της Jay αποκαλύπτει ότι τον ακολουθεί μια θανατηφόρα κατάρα, που μπορεί να την αποφύγει μόνο μεταδίδοντάς την σε άλλους μέσω της σεξουαλικής επαφής και αφήνει την Jay μόνη να αντιμετωπίσει την απειλή.

Το It Follows είναι μια διαφορετική άποψη για το είδος του υπερφυσικού τρόμου και μπορεί να ερμηνευθεί ως μεταφορά για τον κίνδυνο σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών. Αντί για ένα τρομακτικό πλάσμα, ο διώκτης της πρωταγωνίστριας παίρνει τη μορφή ανθρώπων που κινούνται αργά και περπατούν σε μια υπνωτική κατάσταση, φτιάχνοντας μια ανατριχιαστικά αίσθηση αγωνίας.

4. 'The Witch' (2016) / 83

Τοποθετημένο χρονικά στον 17ο αιώνα, το “The Witch” ακολουθεί μια οικογένεια της Νέας Αγγλίας που έχει εξοριστεί λόγω θρησκευτικής διαμάχης. Ζώντας μόνη στην άκρη ενός δάσους, η οικογένεια αρχίζει να βιώνει περίεργα γεγονότα, καθώς ένα επικίνδυνο κακό φαίνεται να παραμονεύει τριγύρω.

Η ταινία είναι το ντεμπούτο του σκηνοθέτη Robert Eggers, ο οποίος θα βρει περαιτέρω αναγνώριση με το “The Lighthouse” και το “The Northman”. Είναι, επίσης, ο πρώτος κινηματογραφικός ρόλος για την Anya Taylor-Joy, η οποία πρωταγωνιστεί ως η έφηβη κόρη της οικογένειας Thomasin και κεντρική ηρωίδα της ιστορίας.

5. 'Get Out' (2017) / 85

Όταν ο Chris (Daniel Kaluuya), ένας Αφροαμερικανός, ταξιδεύει με την κοπέλα του Rose (Allison Williams) για να συναντήσει την οικογένειά της, βρίσκεται να βιώνει κάτι πολύ πιο τρομακτικό από μια απλή αμήχανη συζήτηση. Το “Get Out” είναι μια έξυπνη, ψυχολογική ταινία τρόμου που καταπιάνεται με φυλετικά και ταξικά θέματα.

Η ταινία σημείωσε τεράστια επιτυχία και παραμένει δημοφιλής, ενώ πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο σενάριο του 21ου αιώνα. Ήταν η πρώτη ταινία του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Jordan Peele, ο οποίος συνέχισε να εξερευνά κοινωνικά ζητήματα μέσω των άλλων ταινιών τρόμου όπως το “Us” και το πολυαναμενόμενο “Nope”.

6. 'Hereditary' (2018) / 87

Άλλο ένα ντεμπούτο, αυτή τη φορά για τον Ari Aster, τo “Hereditary” ακολουθεί την ιστορία της οικογένειας Graham. Μετά τον θάνατο της μητέρας της Annie, η οικογένεια αρχίζει να βιώνει τρομακτικά, υπερφυσικά γεγονότα με θανατηφόρες συνέπειες.

Όντας τόσο οικογενειακό δράμα όσο και ταινία τρόμου, το “Heritary” μοιάζει με το “The Babadook”, καθώς εξετάζει τη θλίψη και την οικογενειακή τραγωδία μέσα από έναν φακό τρόμου. Η ταινία δέχτηκε επαίνους για τη σκηνοθεσία της και την ερμηνεία της Toni Collette, η οποία μένει αξέχαστη ως θλιμμένη μητριάρχης.

7.  'The Lighthouse' (2019) / 83

Το “The Lighthouse” περιστρέφεται γύρω από δύο φαροφύλακες, τον Winslow (Robert Pattinson) και τον Wake (Willem Dafoe). Με μόνο αυτούς τους δύο ανθρώπους στο νησί, η ταινία απεικονίζει την τεταμένη σχέση μεταξύ τους, ενώ παράλληλα ακολουθεί τον Winslow να χάνει τα λογικά του.

Τοποθετημένο στον 19ο αιώνα, το “The Lighthouse” είναι μια ασπρόμαυρη ταινία, με νοσταλγική αίσθηση που θυμίζει τις καλές, κλασικές ταινίες τρόμου. Και σε συνδυασμό με τη σκηνοθεσία του Eggers, λειτουργεί τόσο καλά λόγω των ερμηνειών των Pattinson και Dafoe που είναι πόλυτα αφοσιωμένοι στους ρόλους τους.

8. 'The Wolf House' (2020) / 86

Μια stop-motion ταινία κινουμένων σχεδίων από τη Χιλή, το The Wolf House αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που ονομάζεται Maria και ανήκει σε μια γερμανική θρησκευτική αίρεση. Βρίσκοντας ένα παράξενο σπίτι στο δάσος, η Maria κρύβεται μέσα, ανακαλύπτοντας ότι είναι το σπίτι δύο γουρουνιών. Σύντομα, το σπίτι αρχίζει να αντιδρά στα συναισθήματα της, με σκοτεινά αποτελέσματα.

Το “Wolf House” είναι ένας εφιάλτης κινουμένων σχεδίων, με τις κινήσεις του stop-motion να προσθέτουν ένταση στην στοιχειωμένη και ανησυχητική ατμόσφαιρα που υπάρχει. Η ίδια η ταινία παρουσιάζεται ως βίντεο κατήχησης από τη λατρεία από την οποία δραπετεύει η Maria, παίρνοντας τη μορφή παραμυθιού κινουμένων σχεδίων για να δελεάσει ακόμα περισσότερους οπαδούς.

9. 'Saint Maud' (2021) / 83

Βαθιά επηρεασμένη από την απώλεια ενός ασθενούς, η νοσοκόμα Maud (Morfydd Clark) απομακρύνεται από τη δουλειά της στο νοσοκομείο, μετακομίζει σε μια παραλιακή μεριά της Αγγλίας και γίνεται η ιδιωτική νοσοκόμα μιας πρώην χορεύτριας, της Amanda (Jennifer Ehle).

Η θρησκεία και η πίστη παίζουν μεγάλο ρόλο στο “Saint Maud”, καθώς η πρωταγωνίστρια μετά την τραυματική της εμπειρία έχει προσηλυτιστεί στον Ρωμαιοκαθολικισμό. Καθώς η ψυχική κατάσταση της Maud εξασθενεί, αρχίζει να βλέπει οράματα από τον Θεό και πιστεύει ότι πρέπει να σώσει την ψυχή της Amanda, με ανατριχιαστικά αποτελέσματα. Όλα οδηγούν σε μια αξέχαστη κορύφωση.

10. 'Bodies Bodies Bodies' (2022) / 82

Το “Bodies Bodies Bodies” είναι αυτή τη στιγμή η ταινία τρόμου με την υψηλότερη βαθμολογία της χρονιάς. Σε ένα πάρτι κατά τη διάρκεια μιας προειδοποίησης τυφώνα, μια παρέα έφηβων φίλων σχεδιάζει να περάσει τη νύχτα παίζοντας παιχνίδια και πίνοντας. Αφού ένα παιχνίδι στυλ "δολοφονίας στο σκοτάδι" οδηγεί στην εύρεση ενός πραγματικού σώματος, η νύχτα σύντομα καταλήγει σε φόνο.

Παρότι η ταινία είναι προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει στις 5 Αυγούστου, οι πρώτες κριτικές έχουν επαινέσει τη σκηνοθεσία, το σενάριο και τις ερμηνείες της, με το καστ να περιλαμβάνει τους Pete Davidson, Maria Bakalova και Lee Pace.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
strangers, από την Spentzos strangers, από την Spentzos