Δέκα φορές που ένας σταρ του σινεμά έπαιξε έναν άλλο σταρ του σινεμά

Published: 29 Oct 2022, 14:02
Συντάκτης:

Υπάρχει κάτι περίεργο στο να βλέπεις έναν ηθοποιό να παίζει έναν άλλο ηθοποιό στον κινηματογράφο. Ωστόσο, είναι συχνά αναγκαίο, καθώς σπάνια στις βιογραφικές ταινίες ένας ηθοποιός μπορεί να παίξει πειστικά μια νεότερη, μυθιστορηματική εκδοχή του εαυτού του, έστω και αν είναι ακόμη ζωντανός.

<a href="/en/afieromata/afieroma-skinothetes-poy-ekanan-remake-ston-eayto-toys/69666">Αφιέρωμα: Σκηνοθέτες που έκαναν remake στον εαυτό τους</a>ΣΧΕΤΙΚΑΑφιέρωμα: Σκηνοθέτες που έκαναν remake στον εαυτό τους

Είναι σίγουρα ένα σπουδαίο έργο να αποτυπώσεις τους τρόπους και το πνεύμα ενός παλιού θρύλου της οθόνης. Αν υπάρχει μεγάλη πίεση όταν κάποιος πρέπει να υποδυθεί με σεβασμό και ακρίβεια έναν μουσικό ή έναν πολιτικό, το να υποδύεται έναν άλλον ηθοποιό πηγαίνει την όλη ιδέα ένα βήμα παραπέρα. Λόγω της πρόκλησης, είναι πάντα αξέχαστο όταν γίνεται καλά, γι' αυτό, προς τιμήν αυτών που τα κατάφεραν καλύτερα, η λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνει 10 γνωστούς ηθοποιούς που μπήκαν με μοναδικό τρόπο στη θέση άλλων γνωστών ηθοποιών.

1. Η Ana de Armas ως Marilyn Monroe στο “Blonde” (2022)

Στο αμφιλεγόμενο “Blonde”, η Ana de Armas υποδύεται την εμβληματική σταρ του κινηματογράφου Marilyn Monroe, της οποίας η ζωή κόπηκε τραγικά σε ηλικία μόλις 36 ετών, το 1962. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η ταινία έχει προκαλέσει σάλο, με ίσως τον κύριο να είναι ότι πολλές από τις σκηνές βασίζονται σε γεγονότα που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι έχουν συμβεί. Ωστόσο, μέσα σε όλες τις παθιασμένες συζητήσεις γύρω από την ταινία, το μόνο πράγμα στο οποίο όλοι οι θεατές φαίνονται να συμφωνούν είναι ότι η Ana de Armas κάνει φανταστική δουλειά στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ανεξάρτητα από το αν η ταινία είναι “πιστή” στην πραγματική ιστορία, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η de Armas τα δίνει όλα στον απαιτητικό ρόλο, μεταφέροντας έναν εκπληκτικό αριθμό συναισθημάτων σε μια δυνατή, συχνά σπαρακτική απεικόνιση της Monroe.

2. Η Scarlett Johansson ως Janet Leigh στο “Hitchcock” (2012)

Ο Alfred Hitchcock μπορεί να ξεκίνησε την καριέρα του στην Αγγλία, αλλά έγινε περισσότερο γνωστός για τις ταινίες του που γυρίστηκαν στην Αμερική κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1940, του ‘50 και του ‘60. Ίσως το πιο διάσημο έργο του που έγινε εκείνη την περίοδο ήταν το “Psycho”, με την ιστορία και την παραγωγή του να είναι το θέμα της βιογραφικής ταινίας του 2012, “Hitchcock”. Φυσικά, ένας από τους λόγους που το “Psycho” ήταν τόσο σοκαριστικό ήταν ο τρόπος με τον οποίο έχτισε τον χαρακτήρα της Janet Leigh ως κύριο χαρακτήρα, για να αποκαλύψει -παραδόξως νωρίς- ότι αυτό δεν ήταν η πραγματικότητα. Η Leigh ήταν μια μεγάλη σταρ το 1960 και ο ρόλο της στο Psycho έμεινε αξέχαστος. Επομένως, η βιογραφική ταινία χρειαζόταν μια εξίσου εντυπωσιακή και εμβληματική ηθοποιό για να παίξει το ρόλο της Janet Leigh. Και τη βρήκε στο πρόσωπο της Scarlett Johansson.

3. Ο Jim Carrey ως Andy Kaufman στο “Man on the Moon” (1999)

Το “Man on the Moon” είναι μια βιογραφική ταινία για τον ασυνήθιστο κωμικό ηθοποιό, Andy Kaufman. Η ζωή του ήταν σύντομη αλλά εντυπωσιακή, καθώς κατάφερε να ξεπεράσει τα όρια στα δυστυχώς σύντομα 35 χρόνια ζωής του, με την καριέρα του να εμπνέει τους κωμικούς ηθοποιούς που ακολούθησαν. Ένας τέτοιος κωμικός ήταν ο Jim Carrey, ο οποίος με τη σειρά του πήρε τον ρόλο του Kaufman στο “Man on the Moon” απίστευτα σοβαρά, μεταβαίνοντας πλήρως στον χαρακτήρα και δίνοντας το είδος της μεθοδικής ερμηνείας που θα έκανε τον Marlon Brando να κοκκινίσει. Ίσως ήταν λογικό που ο Carrey  υπήρξε χαοτικός και απρόβλεπτος στον ρόλο, δεδομένου ότι έτσι ήταν ο ίδιος ο Kaufman.

4. Η Margot Robbie ως Sharon Tate στο “Once Upon a Time in Hollywood” (2019)

Το “Once Upon a Time in Hollywood” είναι μια ταινία που απεικονίζει μια παραμυθένια εκδοχή του Χόλιγουντ στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Ο Quentin Tarantino εξερευνά πρόσωπα τόσο φανταστικά όσο και πραγματικά στην πιο δροσερή και χαλαρή ταινία του, τουλάχιστον μέχρι να ξεσπάσει όλη η κόλαση στην κορύφωση της ταινίας, όπως θα περίμενε κανείς σε μια ταινία του Tarantino. Αν και η Sharon Tate δεν είναι το μόνο πραγματικό πρόσωπο που ζωντανεύει στην ταινία, είναι πιθανώς ο χαρακτήρας που έχει τον περισσότερο χρόνο στην οθόνη, δεδομένου ότι οι δύο βασικοί χαρακτήρες -ο Rick Dalton και ο Cliff Booth- είναι φανταστικοί. Ήταν μια αγαπημένη ηθοποιός που απεικονίζεται με αγάπη και σεβασμό από τη Margot Robbie σε κάθε σκηνή που η Tate είναι παρούσα.

5. H Cate Blanchett ως Katharine Hepburn στο “The Aviator” (2004)

Ο Martin Scorsese έχει σκηνοθετήσει πολλές ταινίες που είναι υποτιμημένες απλώς και μόνο επειδή έχουν “χαντακωθεί” από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, και το “The Aviator” του 2004 είναι μία από αυτές. Η ιστορία εστιάζει στη συναρπαστική και χαοτική ζωή του Howard Hughes, ο οποίος ήταν γνωστός ως φιλάνθρωπος, πιλότος και παραγωγός/σκηνοθέτης ταινιών. Η ταινία αφιερώνει χρόνο στη σχέση του με τη θρυλική ηθοποιό Katharine Hepburn, η οποία είναι γνωστή για τα περισσότερα Όσκαρ από κάθε ηθοποιό στην ιστορία (τέσσερις, από συνολικά 12 υποψηφιότητες). Είναι λογικό, λοιπόν, μια άλλη βραβευμένη με πολλά Όσκαρ ηθοποιός, όπως η Cate Blanchett, να την υποδυθεί στην οθόνη. Επιπλέον, η Cate Blanchett κέρδισε το ένα από τα δύο Όσκαρ της για το ρόλο της ως Katharine Hepburn στο “The Aviator”. Και αυτή είναι μέχρι στιγμής η μοναδική φορά που μια ηθοποιός βραβεύεται με Όσκαρ για την ερμηνεία της ως μια άλλη μεγάλη ηθοποιός που είχε, επίσης, βραβευτεί με Όσκαρ.

6. O Joel McHale ως Chevy Chase στο “A Futile and Stupid Gesture” (2018)

Ένα κάπως ξεχασμένο (αν και αρκετά αξιοπρεπές) δράμα από το 2018, το “A Futile and Stupid Gesture” είναι μια ταινία που καλύπτει την άνοδο των National Lampoon, μιας ομάδας συγγραφέων που υλοποίησαν την παραγωγή μιας σειράς κλασικών κωμωδιών τις δεκαετίες του 1970 και του ΄80, συμπεριλαμβανομένων των “Animal House” και “Vacation”. Ο Chevy Chase συνδέθηκε με την άνοδο της δημοτικότητας της κολεκτίβας όπως παρακολουθούμε στο “A Futile and Stupid Gesture”, όπου τον υποδύεται ο Joel McHale. Το ίδιο το casting καταλήγει να είναι μια από τις πιο αστείες και πιο αξιομνημόνευτες πτυχές της ταινίας.

7. Ο Martin Landau ως Bela Lugosi στο “Ed Wood” (1994)

Ο Bela Lugosi είχε μια απίστευτα ενδιαφέρουσα κινηματογραφική καριέρα, καθώς ήταν περισσότερο γνωστός για το ρόλο του Δράκουλα τη δεκαετία του 1930, καθώς και για μερικούς άλλους ρόλους σε διάφορες ταινίες του Universal Monster, πριν η δημοτικότητά του ξεθωριάσει. Η καριέρα του ανανεώθηκε χάρη στον διαβόητο Ed D Wood Jr., ο οποίος έβαλε τον Lugosi σε μερικές από τις  πιο ασυνήθιστες ταινίες, που πλέον θεωρουνται καλτ. Ο Lugosi αναδεικνύεται ως η καρδιά και η ψυχή της ταινίας “Ed Wood”, όπου τον υποδύεται επιδέξια ο Martin Landau, ο οποίος κέρδισε και Όσκαρ για την ερμηνεία του. O Landau αναδεικνύει το χιούμορ και το πάθος του Lugosi, εξανθρωπίζοντας και ζωντανεύοντας τον μοναδικά ταλαντούχο ηθοποιό.

8. Ο Geoffrey Rush ως Peter Sellers στο “The Life and Death of Peter Sellers” (2004)

Ως ταινία, το “The Life and Death of Peter Sellers” κάνει ακριβώς αυτό που θα περιμέναμε, αν κρίνουμε από τον τίτλο του. Καλύπτει τη ζωή του εμβληματικού κωμικού/ηθοποιού, από τις προσπάθειές του να εισχωρήσει στη βιομηχανία τη δεκαετία του 1950, μέχρι τον ξαφνικό θάνατό του το 1980. Ο Geoffrey Rush είχε το καθήκον να απεικονίσει τον ασύγκριτο Peter Sellers στην οθόνη, με τη γενική συναίνεση ότι τα κατάφερε σχετικά καλά -και αν μη τι άλλο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι οι δυο τους μοιάζουν εξαιρετικά!

9. Η Nicole Kidman ως Lucille Ball στο “Being the Ricardos” (2021)

Δεδομένου ότι ήταν μια ταινία για το δράμα στα παρασκήνια της εμβληματικής κωμικής σειράς της δεκαετίας του 1950, “I Love Lucy”, ήταν μάλλον αναπόφευκτο ότι γνωστοί ηθοποιοί θα έπρεπε να παίξουν κάποιους άλλους γνωστούς ηθοποιούς στο “Being the Ricardos”. Και με τη Lucille Ball να είναι η κύρια σταρ του σόου, ήταν λογικό η ταινία να επικεντρωθεί σε αυτήν. Το casting της Nicole Kidman ως Ball μπορεί να έκανε κάποια φρύδια να σηκωθούν όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά, αλλά τελικά η ηθοποιός ταίριαξε όμορφα στον ρόλο. Πράγματι, μόλις τα πολλά σχόλια καταλάγιασαν, φάνηκε όλοι να συμφωνούν πως η υποκριτική ήταν το πιο δυνατό κομμάτι της ταινίας. Εξάλλου, οι τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ ήταν όλες για τους ηθοποιούς που έπαιξαν στην ταινία, συμπεριλαμβανομένης -φυσικά- της Kidman.

10. Ο Robert Downey Jr. ως Charlie Chaplin στο “Chaplin” (1992)

Ο Robert Downey Jr. είναι περισσότερο γνωστός στις μέρες μας για τον ρόλο του ως Tony Stark/Iron Man στο MCU, αλλά ήταν ένας επιτυχημένος ηθοποιός πολύ πριν μπει μέσα σε αυτό το εμβληματικό μεταλλικό κοστούμι. Ίσως η καλύτερη ερμηνεία των πρώτων χρόνων του ήταν να υποδυθεί τον ηθοποιό/κινηματογραφιστή Τσάρλι Τσάπλιν στη βιογραφική ταινία του 1992, “Chaplin”. Το “να μπει κάποιος στα παπούτσια” μιας τόσο αγαπημένης φιγούρας όπως ο Τσάπλιν δεν μπορεί να ήταν εύκολο, αλλά ο Downey Jr. το κατάφερε, αποτυπώνοντας τέλεια το πνεύμα και τη σωματικότητα του θρυλικού ηθοποιού του βωβού κινηματογράφου. Ενώ πρόκειται για μια κατά τα άλλα αρκετά τυπική βιογραφική ταινία, αλλά ο Downey Jr. τη βοηθά πραγματικά να αναδειχθεί με την εξαιρετική του ερμηνεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos