Η μαζώχτρα

Δημοσίευση: 14 Δεκ. 2016, 03:03

Επαναστάσεις, έρωτες και προδοσίες είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της αριστουργηματικής νουβέλας του Αργύρη Εφταλιώτη, που παρουσιάζεται -σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου- έως και την Κυριακή, 8 Ιανουαρίου στο Θέατρο 104.

Η ιστορία διαδραματίζεται σ’ ένα  χωριό της Κρήτης, την «Παραμυθιά», στα τέλη του 19ου αιώνα, την περίοδο των μεγάλων  εξεγέρσεων στο νησί. Δύο νέοι, ο Πανάγος, το αρχοντόπουλο, και η Ασήμω, η πανέμορφη μαζώχτρα, ερωτεύονται και ανταλλάσσουν όρκους αγάπης. Γρήγορα όμως ο Πανάγος εγκαταλείπει την Ασήμω κι εκείνη βρίσκεται αντιμέτωπη με τον χλευασμό του χωριού. Πληγωμένη, αποφασίζει να πάρει την εκδίκησή της και με ένα ψέμα της που διαδίδεται σαν φήμη σε όλο το χωριό, σπέρνει τη συμφορά.

Αλλεπάλληλα φονικά ξεκινούν  ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους Παραμυθιώτες κι ένα ολόκληρο χωριό φτάνει στην καταστροφή γιατί κανείς, όταν ξέσπασε το κακό, δεν κάθισε να σκεφτεί τις πραγματικές αιτίες. «Πού καιρός και πού κεφάλι να στοχαστούνε, να βρούνε τη ρίζα και τη  φύτρα του κακού. Όλοι φρενιασμένοι τρέχανε…»

Σχετικά με το Έργο: «Η Μαζώχτρα» του Αργύρη Εφταλιώτη είναι μία νουβέλα που δημοσιεύτηκε το 1900, μαζί με άλλα διηγήματα τού συγγραφέα με τον τίτλο «Η Μαζώχτρα και άλλες ιστορίες».  Η παράσταση της "Μαζώχτρας" είναι η συνέχεια και η εξέλιξη της φόρμας που πρωτοείδαμε στους "Χαλασοχώρηδες" και αποτελεί πρόταση της ομάδας πάνω στη δραματοποίηση της λογοτεχνίας, απαντώντας με τον πιο δημιουργικό τρόπο στο ερώτημα πώς μπορεί ένα διήγημα με τριτοπρόσωπη αφήγηση, να παιχτεί στο θέατρο χωρίς να υποστεί διασκευή και χωρίς τη χρήση αφηγητή.

Κείμενο: Αργύρης Εφταλιώτης. Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου. Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δήμητρα Μητροπούλου, Χρήστος Χριστόπουλος. Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα. Σκηνικά-Κοστούμια: Ζωή Αρβανίτη. Μουσική: Βασίλης Κουτσιλιέρης. Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης. Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης. Ερμηνεύουν:  Νάντια Δαλκυριάδου, Θοδωρής Θεοδωρίδης,  Δημοσθένης  Ξυλαρδιστός

Σάββατο  21.15 και Κυριακή  19.00 // Έως και 8/1/2017 (* το Σάββατο, 24 και 31 Δεκεμβρίου, οι παραστάσεις δε θα πραγματοποιηθούν). Τιμή Εισιτηρίου:  : 12 € (γενική είσοδος), 8 € (μειωμένο). Τηλέφωνο επικοινωνίας για Σχολεία: 6977635806 (Αγγελική Μαρίνου). Θέατρο  104 -  Σκηνή || Ευμολπιδων 41, Γκάζι  (Στάση Μετρό Κεραμεικός). Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις : 2103455020 – 6940290312 

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The year I started masturbating

The year I started masturbating

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Ο κόσμος μια φιλόδοξης καριερίστα καταρρέει όταν τη χωρίζουν λίγο προτού κλείσει τα...
1ώρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
16481
Tanweer
11170
Feelgood
6814