Τα μεγαλύτερα σε διάρκεια standing ovations στο Φεστιβάλ Καννών

Δημοσίευση: 28 Μαΐου 2022, 03:05
Συντάκτης:

Ένα ιδιαίτερο και ενδιαφέρον επάγγελμα για να κάνει κανείς στο Φεστιβάλ των Καννών είναι αυτός που μετράει με το ρολόι (στην κυριολεξία) τον χρόνο του χειροκροτήματος έπειτα από την επίσημη προβολή μιας ταινίας στο φεστιβάλ. Έπειτα από κάθε προβολή μαθαίνουμε πόσο ήταν το standing ovation της ταινίας και έτσι αξιολογούμε τις πρώτες αντιδράσεις. Φέτος λοιπόν την έκπληξη την έκανε ο Elvis του Μπαζ Λούρμαν, που δέχτηκε 12 λεπτά χειροκρότημα (αν και κάποιοι στην αρχή είχαν πει ότι είναι δέκα λεπτά), κάτι που σίγουρα αξίζει στον βασιλιά του ροκ εν ρολ, αλλά δεν είμαστε σίγουροι αν αξίζει στην ταινία με τις πρώτες κριτικές να είναι αντικρουόμενες -από πολύ καλές μέχρι κάκιστες. Η ταινία του Τζορτζ Μίλερ, Three Thousand Years of Longing, κέρδισε ένα εξάλεπτο χειροκρότημα και η γυρισμένη στην Ελλάδα ταινία του Κρόνενμπεργκ σχεδόν επτά λεπτά. Ο Elvis λοιπόν πέτυχε ένα διπλάσιο σε διάρκεια standing ovation από μια τυπική ταινία στις Κάννες. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια χειροκροτήματα στην 75 χρόνων ιστορία του Φεστιβάλ. Πάμε να θυμηθούμε τις άλλες ταινίες που κατάφεραν κάτι εξίσου εντυπωσιακό.

<a href="/nea/kannes-2024-proedros-tis-kritikis-epitropis-i-gkreta-gkergoyigk/69181">Κάννες 2024: Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής η Γκρέτα Γκέργουιγκ</a>ΣΧΕΤΙΚΑΚάννες 2024: Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής η Γκρέτα Γκέργουιγκ

Carol-10 λεπτά

Η ταινία του Τοντ Χέινς που βασίστηκε στο μυθιστόρημα The Price of Salt της Πατρίσια Χάισμιθ με την Κέιτ Μπλάνσετ και την Ρούνι Μάρα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους αφορά μια ευκατάστατη παντρεμένη γυναίκα που ερωτεύεται μια νεότερη υπάλληλη καταστήματος. Η ρομαντική ιστορία του 2015 εντυπωσίασε το κοινό των Καννών που του χάρισε δέκα λεπτά χειροκρότημα και βραβεία ερμηνείας για την Μάρα, καθώς και έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ.

BlacKkKlansman-10 λεπτά

Η επιστροφή του Σπάικ Λι στις καλές ταινίες έγινε με την Παρείσφρηση, όπως ονομάστηκε στα ελληνικά, που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία που αφηγείται το πώς κατάφερε ένας μαύρος να διεισδύσει στην Κου Κλουξ Κλαν έφυγε με το Μεγάλο Βραβείο από τις Κάννες το 2018 και με ένα δεκάλεπτο standing ovation. Η ταινία προτάθηκε για έξι βραβεία Όσκαρ, με τον Lee να κερδίσει το πρώτο του βραβείο σεναρίου, ενώ για πρώτη φορά προτάθηκε για Όσκαρ σκηνοθεσίας. Πέρσι, διετέλεσε και πρόεδρος του Φεστιβάλ απονέμοντας τον Χρυσό Φοίνικα στο αμφιλεγόμενο Titane.

 

Captain Fantastic-10 λεπτά

10 λεπτά χειροκρότημα κατάφερε να ξεσηκώσει η ταινία με τον Βίγκο Μόρτενσεν στον πρωταγωνιστικό ρόλο, που φέτος τον βλέπουμε στις Κάννες για το Crimes  of the Future του Κρόνενμπεργκ. Η ταινία του 2016 σε σκηνοθεσία Ματ Ρος, αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας, ενώ στις Κάννες παίχτηκε στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα. Ο Μόρτενσεν προτάθηκε για Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου εκείνη την χρονιά.

The Beaver-10 λεπτά

Ίσως προκαλεί εντύπωση που η συγκεκριμένη ταινία προκάλεσε 10λεπτο χειροκρότημα, μιας και δεν είναι και τόσο καλή ούτε δέχτηκε τόσο θετικές κριτικές, ενώ έμελλε να είναι μια μεγάλη εισπρακτική αποτυχία. Παρόλα αυτά σκηνοθετήθηκε από την αγαπημένη Τζόντι Φόστερ που πρωταγωνιστούσε μαζί με τον Μελ Γκίμπσον. Η ταινία αφορά έναν καταθλιπτικό άντρα που προσπαθεί να εκφράσει τα συναισθήματά του.

Inglourious Basterds-11 λεπτά

Τα έντεκα λεπτά έφτασε- και δικαίως- μια από τις καλύτερες ταινίες στην φιλμογραφία του Κουέντιν Ταραντίνο, το ρεβιζιονιστικό δράμα για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με τον Μπραντ Πιτ και τον Κρίστοφ Βολτς που έγινε παγκοσμίως αναγνωρίσιμος χάρη στον πολύγλωσσο ήρωά του στην συγκεκριμένη ταινία και για τον οποίο κέρδισε το πρώτο από τα δύο Όσκαρ δεύτερου αντρικού ρόλου (το δεύτερο επίσης για τον ταραντινικό Django). Πριν το Όσκαρ όμως, είχε κερδίσει και βραβείο ερμηνείας στις Κάννες. Στην ταινία έπαιζαν ακόμα η Ντάιν Κρούγκερ, ο Μάικλ Φασμπέντερ και ο Ιλάι Ροθ. Η ταινία προτάθηκε για οκτώ Όσκαρ.

 

The Artist-12 λεπτά

Στα δώδεκα λεπτά είχε φτάσει το 2011 το γαλλικό The Artist του Μισέλ Χαζαναβίσιους (που φέτος άνοιξε τις Κάννες με το Coupez) με τον Ζαν Ντιζαρντέν και την Μπερενίς Μπεζό στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η ταινία είχε μια παρόμοια υπόθεση με το Χορεύοντας στην Βροχή, δηλαδή για το πώς πέρασε το σινεμά από την βωβή εποχή στις λεγόμενες talkies (ομιλούσες) ούσα και η ίδια βουβή και ασπρόμαυρη, μιμούμενη την εποχή των 20s. Η ταινία προτάθηκε για δέκα Όσκαρ και κέρδισε πέντε, γράφοντας ιστορία ως η πρώτη γαλλικής παραγωγής ταινία που καταφέρνει να κερδίσει Όσκαρ ταινίας και η δεύτερη βουβή ταινία μετά την ταινία που είχε κερδίσει στα πρώτα Όσκαρ το 1929. Ο Ντιζαρντέν έγινε ο πρώτος Γάλλος ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ Α΄ Αντρικού Ρόλου.

Elvis-12 λεπτά

Φέτος η ταινία που κατάφερε το μεγαλύτερο σε διάρκεια χειροκρότημα ήταν ο Elvis, το biopic για τον Έλβις Πρίσλεϊ, που άρεσε και δεν άρεσε, μένει να το δούμε τον Ιούνιο στα ελληνικά σινεμά. Επιστροφή του μετρ της λάμψης Μπαζ Λούρμαν (Moulin Rouge, The Great Gatsby) με έναν από τους μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών που τον υποδύεται ο Όστιν Μπάτλερ, και πλάι του ο «Στρατηγός» Τομ Χάνκς. Η ταινία, ασχέτως των κριτικών, εκτιμήθηκε από την οικογένεια του καλλιτέχνη.

 

Bowling for Columbine-13 λεπτά

Μια όχι γνωστή ταινία στο ευρύ κοινό ενθουσίασε φαίνεται τις Κάννες χαρίζοντάς της 13 λεπτά χειροκρότημα. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ του προβοκάτορα Μάικλ Μουρ του 2003 σχετικά με την οπλοχρησία στις ΗΠΑ. Ονομάστηκε έτσι έπειτα από την αιματοχυσία το 1999 στο Columbine High School. Η ταινία απέσπασε Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Belle-14 λεπτά

Ένα από τα ωραιότερα animation των τελευταίων χρόνων που θα έπρεπε να είναι περισσότερο γνωστό, το ιαπωνικό Belle του Mamoru Hosoda από τις περσινές Κάννες, η ταινία-συνάντηση της Πεντάμορφης και του Τέρατος με το Matrix, όπως έχει αποκληθεί, κέρδισε ένα 14 λεπτών standing ovation. Ήταν η πρώτη ταινία του Hosoda που διαγωνίστηκε στις Κάννες, καθώς η προηγούμενή του, το Mirai (2018) ήταν στο τμήμα Director’s Fortnight. Μια 17χρονη κοπέλα είναι ανήμπορη να τραγουδήσει μετά τον θάνατο της μητέρας της. Θα μπει όμως σε έναν άλλον κόσμο που θα έρθει σε επαφή με το alter ego της μαθαίνοντας πολλά για την ίδια.

 

Capernaum-15 λεπτά

Η ταινία της Λιβανέζας σκηνοθέτριας και ηθοποιού Ναντίν Λαμπακί διαγωνίστηκε για Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 2018 και είχε αποσπάσει θετικές κριτικές αλλά και ένα χειροκρότημα 15 λεπτών. Ένα 12χρονο προσφυγόπουλο από την Συρία βρίσκεται στον Λίβανο μηνύει τους γονείς του στο δικαστήριο επειδή τον έφεραν στον κόσμο. Η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας.

 

The Paperboy-15 λεπτά

Παραδόξως σε αυτή την λίστα συναντούμε την όχι και τόσο καλή ταινία, The Paperboy, που ίσως λίγοι θυμούνται ακόμα και αν την έχουν δει, που προβλήθηκε στις Κάννες το 2012 και πέτυχε ένα 15λεπτο standing ovation. Ο Lee Daniels, αμφιλεγόμενος σκηνοθέτης για το αν είναι καλός ή κακός, δημιούργησε μια ταινία που δεν δέχτηκε καλές κριτικές ούτε πήγε ιδιαίτερα καλά εισπρακτικά αλλά εκτιμήθηκε στις Κάννες. Μάλλον έφταιγαν και τα λαμπερά ονόματα: Νικόλ Κίντμαν, Μάθιου ΜακΚόναχι, Ζακ Έφρον, Τζον Κιούζακ.

The Neon Demon-17 λεπτά

Μια ακόμα αντισυμβατική ταινία που από άλλους εκτιμήθηκε ιδιαίτερα και από άλλους κατακρεουργήθηκε ως ένα ναρκισιστικό και αυτάρεσκο τίποτα από τον ούτως ή άλλως προβοκάτορα και μεγαλομανή Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν. Ένα στιλιζαρισμένο κομψοτέχνημα με την Ελ Φάνινγκ στον ρόλο ενός επίδοξου μοντέλου και τον Κιάνου Ριβς σε έναν μικρότερο αλλά σημαντικό ρόλο. Η ταινία δεν εκτιμήθηκε ιδιαίτερα στην Αμερική αλλά αγαπήθηκε στην Ευρώπη.

 

Mud-18 λεπτά

Ξανασυναντάμε ταινία του Μάθιου ΜακΚόναχι, αυτή την φορά στο Mud του 2012 σε σκηνοθεσία Τζεφ Νίκολς με τους Σαμ Σέπαρντ και Ρις Γουίδερσπουν σε μια ταινία για δύο εφήβους που βοηθούν τον πρωταγωνιστή να δραπετεύσει. Η ταινία ενθουσίασε τις Κάννες αν κρίνουμε ότι επί 18 λεπτά την χειροκροτούσε.

Fahrenheit 9/11-20 λεπτά

Μετά το Columbine και το 13λεπτο χειροκρότημα, ο Μάικλ Μουρ γύρισε θριαμβευτής στις Κάννες με το νέο του ντοκιμαντέρ που και Χρυσό Φοίνικα κέρδισε και είκοσι λεπτά χειροκρότημα, το δεύτερο μεγαλύτερο σε διάρκεια standing ovation στην ιστορία του Φεστιβάλ. Η ταινία μιλά για την προεδρία του Τζορτζ Μπους του νεότερου και τον πόλεμο στο Ιράκ που έκανε η Αμερική, μια ταινία βόμβα στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Η ταινία όταν προβλήθηκε έγινε το πιο επιτυχημένο εισπρακτικά ντοκιμαντέρ στην ιστορία του σινεμά.

Pan’s Labyrinth-22 λεπτά

Και φτάσαμε στο μέχρι στιγμής ρεκόρ χειροκροτήματος στις Κάννες. Το 2006 προβλήθηκε στις Κάννες ο Λαβύρινθος του Πάνα του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο και επί 22 λεπτά το χειροκροτούσαν μην κρύβοντας τον ενθουσιασμό τους. Δεκαέξι χρόνια αργότερα και ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί αυτό το ρεκόρ. Τοποθετημένη στην Ισπανία του Φράνκο το 1944, η ταινία ακολουθεί ένα κορίτσι που εισχωρεί όλο και βαθύτερα σαν μια άλλη Αλίκη, σε ένα κόσμο σκοτεινής φαντασίας. Ο σκηνοθέτης προτάθηκε για Όσκαρ σεναρίου αλλά και για καλύτερη διεθνής (τότε ξενόγλωσση) ταινία και κέρδισε τρία Όσκαρ (φωτογραφίας, καλλιτεχνικής διεύθυνσης και μέικ απ).

Πρώτη δημοσίευση: 28 Μαΐου 2022, 03:05
Ενημέρωση: 28 Μαΐου 2022, 03:09
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos