Οι δέκα πιο ακριβές ταινίες επιστημονικής φαντασίας που… πάτωσαν στο box office

Δημοσίευση: 16 Ιουλίου 2022, 15:00
Συντάκτης:

Ο κινηματογράφος επιστημονικής φαντασίας έχει δημιουργήσει μερικές από τις πιο προσοδοφόρες εισπρακτικές επιτυχίες στην ιστορία. Τέτοιου είδους παραγωγές μπορούν να προσφέρουν στους θεατές έναν διαφορετικό τρόπο «απόδρασης», καθώς και μεγάλη οπτική απόλαυση από κόσμους που μόνο να τους ονειρευτούμε θα μπορούσαμε.

<a href="/afieromata/afieroma-sinema-kai-treno/66852">Aφιέρωμα: Σινεμά και τρένο</a>ΣΧΕΤΙΚΑAφιέρωμα: Σινεμά και τρένο

Στον αντίποδα ταινιών όπως το Avatar ή τα Star Wars, βρίσκονται, ωστόσο, και μερικές από τις πιο ακριβές αποτυχίες επιστημονικής φαντασίας! Οι τίτλοι που ακολουθούν κάθε άλλο παρά “τζίρο” έκαναν, κοστίζοντας πολλά και φέρνοντας στο ταμείο ελάχιστα. Και αποτελούν απόδειξη ότι το είδος επιστημονικής φαντασίας απέχει πολύ από το να είναι “αλεξίσφαιρο” στο box office.

  1. Stealth (2005)

Το "Stealth" ήταν μια από τις πρώτες ταινίες του Jamie Foxx μετά την κατάκτηση του Όσκαρ για το "Ray". Με έναν υπέρογκο προϋπολογισμό 138 εκατομμυρίων δολαρίων, η ταινία έπρεπε να έχει ασυνήθιστα υψηλή απόδοση για να είναι κερδοφόρα. Το γεγονός ότι ο Foxx ήταν βραβευμένος με Όσκαρ, ενώ οι άλλοι δύο πρωταγωνιστές της ταινίας (Jessica Biel και Josh Lucas) δεν είχαν μεγάλη εμπειρία σε υπερπαραγωγές, δεν βοήθησε ιδιαίτερα. Το "Stealth" αποδείχτηκε τελικά μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές καταστροφές του 2005.

  1. Fantastic Four (2015)

Η ταινία "Fantastic Four" του 2015 υποτίθεται ότι θα επανακυκλοφoρούσε με στυλ το γνωστό franchise υπερηρώων. Όλα άλλαξαν μόλις εμφανίστηκαν τα αποτελέσματα του box office. Τα έσοδα των 167,8 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως ήταν μια πραγματική ψυχρολουσία, σε σχέση με όλες εκείνες τις υψηλές προσδοκίες της παραγωγής. Βέβαια, το γεγονός ότι ο ίδιος ο σκηνοθέτης της, Josh Trank, αποκήρυξε την ταινία λίγες ώρες πριν την κυκλοφορία της, φαίνεται ότι έπαιξε το ρόλο του στην εισπρακτική αποτυχία.

  1. Dark Phoenix (2019)

Το "Dark Phoenix", το κεφάλαιο που κλείνει τη σειρά "X-Men" της 20th Century Fox, είχε εισπράξεις μόλις 246,3 εκατομμύρια δολάρια, έναντι ενός εκπληκτικού προϋπολογισμού των 200 εκατομμυρίων δολαρίων. H ταινία δεν έπεσε απλώς κάτω από τα 746 εκατομμύρια δολάρια του "X-Men: Days of Future Past" που είχε κυκλοφορήσει πέντε χρόνια νωρίτερα, αλλά έπεσε, επίσης κάτω και από την είσπραξη των 296 εκατομμυρίων δολαρίων του πρώτου "X-Men", το 2000. Μεταξύ όλων των ταινιών των "X-Men", μόνο το "The New Mutants" μπόρεσε να τα πάει χειρότερα στο παγκόσμιο box office.

  1. Jupiter Ascending (2015)

Η Lana και η Lilly Wachowski άλλαξαν τον κινηματογράφο επιστημονικής φαντασίας για πάντα με το "The Matrix", αυτό το σπάνιο blockbuster που κατάφερε να ξετινάξει το box office. Δυστυχώς, το δίδυμο δυσκολεύτηκε να προσφέρει την ίδια οικονομική δόξα στο Jupiter Ascending του 2015. Χρειαζόταν ένας αρκετά μεγάλος προϋπολογισμός για την παραγωγή, καθώς και για την αμοιβή των πρωταγωνιστών Mila Kunis και Channing Tatum. Με εισπράξεις μόλις 181,9 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του θλιβερού 47,4 εκατομμυρίου δολαρίων στη Βόρεια Αμερική, το «Jupiter Ascending» έμεινε τελικά κάπου στον πάτο του box office.

  1. Transformers: The Last Knight (2017)

Για χρόνια, οι ταινίες “Transformers” ήταν οικονομικά αλεξίσφαιρες. H καλή οικονομική τύχη του franchise ολοκληρώθηκε με το "Transformers: The Last Knight", του 2017. Ενώ πολλές ταινίες θα ήταν ευχαριστημένες με παγκόσμιες εισπράξεις ύψους 602,8 εκατομμυρίων δολαρίων, το "The Last Knight" απέφερε λιγότερα από όλες τις προηγούμενες ταινίες "Transformers". Με τον τεράστιο προϋπολογισμό της, η ταινία κατέληξε σε απώλεια άνω των 100 εκατομμύριων δολαρίων για την Paramount Pictures.

  1. Tomorrowland (2015)

Με κόστος 190 εκατομμύρια δολάρια, το “Tomorrowland” ήταν μια ταινία εμπνευσμένη από το ομώνυμο θεματικό πάρκο της Disney και μια μεγάλη δοκιμασία για το αν ο Brad Bird μπορούσε να κάνει επιτυχία σε κάτι που δεν ήταν το "Mission: Impossible" saga. Δυστυχώς, δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες. Ο ανταγωνισμός εκείνου του καλοκαιριού με το "Avengers: Age of Ultron" και το "Jurassic World", καθώς οι μέχρι τότε αποκλειστικά δραματικές επιτυχίες μεσαίου προϋπολογισμού του Τζορτζ Κλούνεϊ, οδήγησαν σε ένα πραγματικό ναυάγιο…

  1. Terminator: Dark Fate (2019)

Με το franchise να έχει παρασυρθεί από ένα τρίο ταινιών που ποτέ δεν βρήκαν απήχηση στο κοινό,  η ελπίδα ήταν το "Terminator: Dark Fate" να δώσει στους σκληροπυρηνικούς θαυμαστές ακριβώς αυτό που ήθελαν. Η τόλμη αυτής της προσπάθειας αντικατοπτρίστηκε και στον τεράστιο προϋπολογισμό των 185 εκατομμυρίων δολαρίων. Προς μεγάλη απογοήτευση όλων των εμπλεκόμενων το “Dark Fate” κατέληξε να κερδίσει μόνο 250,3 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προήλθε από τη διεθνή του προβολή.

  1. Battleship (2012)

Το “Battleship” είναι μια κλασική αουτσάιντερ ιστορία και ανήκει σε ένα είδος που έχει δώσει πολλές αγαπημένες υπερπαραγωγές. Η κινηματογραφική μεταφορά του αγαπημένου επιτραπέζιου παιχνιδιού ήταν μια τεράστια αποτυχία στο παγκόσμιο box office, με εισπράξεις λίγο πάνω από 313,4 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων μόλις 65,2 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Βόρεια Αμερική και με τον σκηνοθέτη Peter Berg να σημειώνει ότι ο μεγαλύτερος λόγος για την αποτυχία ήταν η έλλειψη ενός μεγάλου, κινηματογραφικού αστέρα στο cast.

  1. Mortal Engines (2018)

Περιπέτεια γεμάτη στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, όπως ένας απέθαντος πολεμιστής cyborg και γιγάντιες κινούμενες πόλεις, το "Mortal Engines" παρουσιάστηκε από την Universal Pictures ως η επόμενη μεγάλη επιτυχία. Όμως, παρότι τα μέσα Δεκεμβρίου ήταν μια εξαιρετική περίοδος για την πρεμιέρα ταινιών όπως "Lord of the Rings" και "Hobbit", το κοινό απλώς αδιαφόρησε για το “Mortal Engines”, που πάτωσε στο παγκόσμιο box office με 85,4 εκατομμύρια δολάρια, στοιχίζοντας μάλιστα 174,8 εκατομμύρια δολάρια στους χρηματοδότες του.

  1. John Carter (2012)

Ο τίτλος αυτής της υπερπαραγωγής του Andrew Stanton ήταν κάποτε συνώνυμος με μερικά από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας στον πλανήτη. Τώρα, χάρη στη θλιβερή εισπρακτική αποτυχία αυτής της ταινίας του 2012, το “John Carter’ συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με μία από τις πιο δαπανηρές αστοχίες στην ιστορία του Χόλιγουντ. Με εισπράξεις μόλις 282,7 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, η ταινία κατάφερε να πέσει κάτω από άλλες διαβόητες αποτυχίες της ίδιας εποχής όπως  το “Prince of Persia: The Sands of Time” και το “Battleship”.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 16 Ιουλίου 2022, 15:00
Ενημέρωση: 16 Ιουλίου 2022, 15:00
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ