Έρευνα προς το κινηματογραφικό κοινό: "Σχετικό άγχος για την επιστροφή στις αίθουσες"

Δημοσίευση: 9 Μαΐου 2020, 03:34

Η εταιρεία διανομής «One From The Heart» πραγματοποίησε έρευνα που αφορά στο κινηματογραφικό κοινό (της, κυρίως): τις συνήθειές του, τις απαιτήσεις του, την επιθυμία να επιστρέψει στις αίθουσες με τον κίνδυνο της πανδημίας και πολλά άλλα.

<a href="/nea/apo-22-noemvrioy-oloi-oi-kinimatografoi-tha-leitoyrgoyn-os-covid-free/65496">Από 22 Νοεμβρίου όλοι οι κινηματογράφοι θα λειτουργούν ως covid-free</a>ΣΧΕΤΙΚΑΑπό 22 Νοεμβρίου όλοι οι κινηματογράφοι θα λειτουργούν ως covid-free

Η έρευνα διεξάχθηκε μεταξύ 29/4/20 και 3/5/20 στο διαδίκτυο.

Έλαβαν μέρος 1026 άτομα, εκ των οποίων 720 από την Αθήνα (συμπεριλαμβανομένων Πειραιά και προαστίων), 157 από τη Θεσσαλονίκη. Οι υπόλοιπες συμμετοχές αφορούν την Πάτρα, την Κρήτη, νησιά και πόλεις σε όλη την Ελλάδα (Βόλος, Αγρίνιο, Λιβαδειά, Καλαμάτα, Κατερίνη, Ιωάννινα, Φλώρινα, Κιλκίς, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Κοζάνη, Άργος, Τρίκαλα, Λαμία, Σπάρτη, Κόρινθος, Λάρισα, Τρίπολη, κ.α.).

Οι συμμετέχοντες ανήκουν στις εξής ηλικιακές ομάδες: 16-25 20%, 26-35 33%, 36-45 29%, 46-55 12%, 56-65 4%, 65+ 2%.

Στην ερώτηση πόσες φορές πηγαίνετε σινεμά ανά έτος, το 40% απάντησε μία φορά την εβδομάδα, το 42% απάντησε μία φορά το μήνα, το 14% μία φορά κάθε τρίμηνο και το 4% δύο φορές τον χρόνο.

Στην ερώτηση όταν ξανανοίξουν οι κινηματογράφοι αναμένετε κάποια ειδική εκδήλωση από αυτούς, το 63% απάντησε Όχι και το 37% απάντησε Ναι.

Στην ερώτηση ποια εκδήλωση θα τους άρεσε περισσότερο, το 5% ψήφισε πάρτι ανοίγματος, το 12% ψηφοφορία του κοινού για επιλογή ταινιών, το 35% αφιερώματα, 12,5% δωρεάν εισιτήρια, 12,5% καθιέρωση κάρτας μέλους, 17% πρεμιέρα νέας ταινίας με παρουσίαση και άλλες προτάσεις συγκέντρωσαν το 6%.

Στην ερώτηση πόσο διστακτικοί θα είστε στο να συμμετέχετε σε δημόσιες δραστηριότητες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, το 15% απάντησε καθόλου, το 42% λίγο, το 34% αρκετά και το 11% πάρα πολύ.

Στην ερώτηση αν νιώθετε άγχος σχετικά με την επόμενη έξοδο σας σε ένα σινεμά, το 29% απάντησε καθόλου άγχος, το 55% σχετικό άγχος, το 10% πολύ άγχος και μεγάλη ανησυχία το 6%.

Στην ερώτηση ποια είναι τα θέματα που ενδέχεται να σας επηρεάσουν στο να μην πάτε άμεσα σινεμά αφού αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, το 32% απάντησε φόβος μόλυνσης, το 6% τιμή εισιτηρίων, 15% έλλειψη διαθεσιμότητας νέων ταινιών, 2% αλλαγή στις συνήθειες μου (προτιμώ το streaming), 42% ανασφάλεια σχετικά με επαρκή μέτρα προστασίας στο σινεμά, 3% άλλο.

Στην ερώτηση ποιο είναι το μήνυμα που περιμένετε από τους κινηματογράφους, το 37% απάντησε «το σινεμά μας είναι καθαρό και ασφαλές», το 1% «το πρόγραμμα μας είναι συναρπαστικό», το 2% «είμαστε το πολιτιστικό κέντρο της κοινότητας», το 26% «με λίγη προσοχή όλα θα είναι μια χαρά όπως πάντα», το 2% «έχουμε νέες προσφορές και τιμές», 7% «έχουμε ανάγκη την υποστήριξή σας», 11% «μπορείτε πλέον να επισκεφθείτε τον χώρο που αγαπάτε», 8% «μπορείτε να περάσετε όμορφα σε μια συλλογική εμπειρία ξανά» και το 6% «οι χώροι μας είναι άνετοι και οι υπηρεσίες μας άψογες και ενημερωμένες».

Συνοπτικά μπορούμε να πούμε ότι απαντήσεις μας έστειλαν 1026 συμμετέχοντες, εκ των οποίων το 62% είναι μεταξύ 26-45 ετών. Κρίνοντας από τη συχνή επίσκεψη στα σινεμά από το 82% των συμμετεχόντων, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι οι περισσότερες απαντήσεις έχουν σταλεί από ανθρώπους που έχουν αρκετά ψηλά στα ενδιαφέροντά τους τον κινηματογράφο.

Οι απαντήσεις τους μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι υπάρχει «σχετικό άγχος» για την επιστροφή στα σινεμά με 55%. Από τα σχόλια τους συμπεραίνουμε ότι σίγουρα βλέπουν πιο θετικά τα θερινά και περιμένουν πότε θα ανοίξουν, ενώ για τα χειμερινά εκφράζουν μεγαλύτερη ανησυχία και τους απασχολεί ειδικά το θέμα του κλιματισμού. Το μήνυμα που περιμένουν από τις αίθουσες είναι κυρίως «Το σινεμά μας είναι καθαρό και ασφαλές» και «Με λίγη προσοχή όλα θα είναι μια χαρά όπως πάντα».

Η πλειοψηφία δεν περιμένει κάποια ειδική εκδήλωση για την έναρξη των προβολών. Ενώ πολλοί θα ήθελαν να δουν θεματικά αφιερώματα αλλά και πρεμιέρες νέων ταινιών, σημειώνουν ταυτόχρονα στα σχόλια τους ότι περιμένουν να δουν τις ταινίες που είχαν ξεκινήσει πριν κλείσουν τα σινεμά ή ταινίες που περίμεναν να βγουν μέσα στο Μάρτιο. Το σημαντικότερο για τους περισσότερους είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας.

Η πλειοψηφία λοιπόν αυτή τη στιγμή αισθάνεται ανασφάλεια σχετικά με τα επαρκή μέτρα προστασίας (42%) και υπάρχει φόβος μόλυνσης (32%). Το streaming ταινιών δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει ιδιαίτερα το δείγμα των συμμετεχόντων.

Να σημειώσουμε ότι αρκετοί επισημαίνουν στα σχόλια τους τη χρησιμότητα των ηλεκτρονικών κρατήσεων εισιτηρίων για την αποφυγή συνωστισμού, τους κινδύνους του εξαερισμού στα χειμερινά και την ανάγκη καθαριότητας μεταξύ των προβολών.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10803
Feelgood
9499
Feelgood
7800
Feelgood
6799
Tanweer
6792
Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos