Αφιέρωμα: Ταινίες με τα μικρότερα μπάτζετ και τις μεγαλύτερες αποδόσεις στο Box Office

Δημοσίευση: 9 Μαΐου 2023, 17:36
Συντάκτης:

Μπορεί αυτές οι ταινίες να μην έχουν πάρει κάποιο βραβείο, αλλά σίγουρα υπάρχει μια ιερή θέση στη βιομηχανία παραγωγής γι΄αυτές, καθώς έχουν κάνει τον μεγαλύτερο τζίρο με τα λιγότερα χρήματα. Δεν χρειάζεται απαραίτητα ένας τεράστιος προϋπολογισμός για να δημιουργηθεί μια επιτυχημένη και ευρέως αναγνωρίσιμη ταινία. Καλογραμμένες, με καλές ερμηνείες και καλή παραγωγή, οι ταινίες με μικρό προϋπολογισμό μπορούν να έχουν εξαιρετική απόδοση. Ακολουθούν μερικά από τα έργα που με λίγα μετρητά κατάφεραν να βελτιστοποιήσουν κάθε δολάριο που επενδύθηκε σε αυτά.

<a href="/afieromata/afieroma-kai-aspromayro-kai-eghromo/69921">Aφιέρωμα: Και ασπρόμαυρο και έγχρωμο</a>ΣΧΕΤΙΚΑAφιέρωμα: Και ασπρόμαυρο και έγχρωμο

Slacker (1990) — προϋπολογισμός $23,000

Πριν ο Richard Linklater (Boyhood, Dazed and Confused) γίνει διάσημος στα μέσα και τα τέλη της δεκαετίας του '90, δούλευε στη γενέτειρά του, το Όστιν του Τέξας, γυρίζοντας μικρές ανεξάρτητες ταινίες όπως το Slacker. Η ταινία κυκλοφόρησε το 1990 με προϋπολογισμό μόλις 23.000 δολάρια και κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 1,2 εκατομμύρια δολάρια. Ο Linklater μάλιστα πρωταγωνίστησε στην ταινία με θέμα μια ομάδα καλλιτεχνών στην πρωτεύουσα του Τέξας, οι οποίοι απέφευγαν τις ευθύνες της πραγματικής ζωής προκειμένου να κυνηγήσουν τα εκκεντρικά, καλλιτεχνικά τους όνειρα.

The Blair Witch Project (1999) — προϋπολογισμός $200,000

Η κατεξοχήν ταινία found footage γυρίστηκε με 200.000 δολάρια. Το The Blair Witch Project μιλάει για μια παρέα νεαρών πεζοπόρων που χάνονται στο δάσος, αναζητώντας απαντήσεις για τη μυστηριώδη μάγισσα του Blair. Η εταιρεία παραγωγής Lionsgate Films πήρε το ρίσκο της μικρής ταινίας που σκηνοθέτησε μια ομάδα κινηματογραφιστών, μεταξύ των οποίων οι Daniel Myrick και Eduardo Sanchez, και ανταμείφθηκε με μια τεράστια απόδοση της επένδυσής της. Το The Blair Witch Project έμελλε να κερδίσει το εκπληκτικό ποσό των 248 εκατομμυρίων δολαρίων και θεωρείται ως η πιο κερδοφόρα, ευρέως προβεβλημένη ταινία χαμηλού προϋπολογισμού όλων των εποχών.

El Mariachi (1992) — προϋπολογισμός $7,000

Ένας άλλος διάσημος σκηνοθέτης που χρειάστηκε να αποδείξει την αξία του με μικρά, ανεξάρτητα έργα προτού γίνει μεγάλος, είναι ο Robert Rodriguez (From Dusk Till Dawn, Spy Kids). Το El Mariachi γυρίστηκε με το ασήμαντο ποσό των μόλις 7.000 δολαρίων και απόκτησε το Independent Spirit Award για την καλύτερη πρώτη ταινία, κερδίζοντας, επίσης, το εντυπωσιακό ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων. Αφού έδειξε την ικανότητα να «εκμεταλλεύεται» κάθε δολάριο που είχε, τα στούντιο ήταν περισσότερο από πρόθυμα να συνδέσουν τον σκηνοθέτη με πολύ μεγαλύτερα έργα. Ο Rodriguez έχει πλέον στο ενεργητικό του πάνω από τριάντα ταινίες.

Napoleon Dynamite (2004) — προϋπολογισμός $400,000

Γυρισμένο με μόλις 400.000 δολάρια, το Napoleon Dynamite ήταν μια τεράστια επιτυχία για τον σκηνοθέτη Jared Hess. Αν δεν ήταν το όραμά του και η αποτελεσματική χρήση ενός μικρού προϋπολογισμού, πιθανότατα δεν θα είχαμε ακούσει ποτέ για τον Jon Heder και δεν θα είχαμε γνωρίσει τους θείους Rico (Jon Gries), Pedro (Efren Ramirez) και Kip (Aaron Ruell). Με απόδοση επένδυσης πάνω από 1.000%, το σύνολο των εσόδων της ταινίας που ξεπέρασε τα 46 εκατομμύρια δολάρια είναι πραγματικά αξιοσημείωτο, ενώ η ταινία θεωρείται, πλέον, πολιτιστικό φαινόμενο με τα μπλουζάκια "Ψηφίστε τον Pedro" να γεμίζουν ακόμα τα ράφια.

Clerks (1994) — προϋπολογισμός $230,000

"Δεν έπρεπε καν να βρίσκομαι εδώ σήμερα", ήταν το μάντρα του υπαλλήλου του καταστήματος Dante Hicks (Brian O'Halloran), ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος τους περίεργους Jay (Jason Mewes), Silent Bob (Kevin Smith) και Randal Graves (Jeff Anderson). Για το Clerks ο Smith εξάντλησε τις προσωπικές του πιστωτικές κάρτες και χρεώθηκε ο ίδιος ένα μέρος του προϋπολογισμού της ταινίας των 230.000 δολαρίων. Αφού η ιδιόρρυθμη και ξεκαρδιστική, ανεξάρτητη ταινία του κέρδισε 3,8 εκατομμύρια δολάρια στο box office, ο "Silent Bob" του Smith, μάλλον, γελούσε μέχρι την τράπεζα.

Eraserhead (1977) — προϋπολογισμός $10,000

Μετρ του μεγαλειώδους και του σουρεαλιστικού, ο David Lynch σκηνοθέτησε το 1977 το κλασικό, πλέον, έργο του για τον Henry Spencer (Jack Nance), τη Mary X (Charlotte Stewart) και τους παράξενους, ερπετοειδείς απογόνους τους με προϋπολογισμό μόλις 10.000 δολαρίων, ενώ μας έδωσε μια γεύση από το εκκεντρικό μυαλό ενός από τους μεγαλύτερους δημιουργούς της βιομηχανίας. Αφού εξέπληξε με τα εντυπωσιακά έσοδα των 7 εκατομμυρίων δολαρίων, η ταινία μπήκε χωρίς δεύτερη σκέψη σε αυτή τη λίστα και εγκαινίασε τη λαμπρή, αν όχι τρελή, καριέρα του.

Paranormal Activity (2007) — προϋπολογισμός $15,000

Όταν περίεργα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν τη νύχτα, η Katie (Katie Featherston) και ο Micah (Micah Sloat) στήνουν κάμερες γύρω από το σπίτι ελπίζοντας να πιάσουν ό,τι είναι αυτό που διαταράσσει την ηρεμία και την ησυχία. Με μόλις 15.000 δολάρια, ο σκηνοθέτης του Paranormal Activity, Oren Peli, κατάφερε να μεγιστοποιήσει την αγωνία στην οθόνη με φανταστικό ρυθμό και προσμονή που ανεβάζει παλμούς. Η ταινία συγκέντρωσε απροσδόκητα 193 εκατομμύρια δολάρια, έχοντας μαζί με το The Blair Witch Project μια από τις μεγαλύτερες αποδόσεις στην ιστορία του κινηματογράφου, ενώ παράλληλα δημιούργησε ένα franchise έξι ταινιών μέχρι σήμερα.

Catfish (2010) — προϋπολογισμός $30,000

Αξιοποιώντας το διαδικτυακό φαινόμενο της κλοπής ταυτότητας, η ταινία αυτή ήταν ένα επίκαιρο σχόλιο για το γνωστό φαινόμενο του "catfishing". Ο σκηνοθέτης και παραγωγός Ariel Schulman αποτυπώνει την εμπειρία του αδελφού του, Nev, σχετικά με την ηλεκτρονική απάτη, σε ένα διαφωτιστικό ντοκιμαντέρ για το μέχρι πού φτάνουν οι άνθρωποι για να παραποιήσουν τον εαυτό τους στο διαδίκτυο. Με 30.000 δολάρια, ο Schulman κατάφερε να συγκεντρώσει εισπράξεις άνω των 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, κατά τη διαδικασία αποκάλυψης των απατεώνων.

The Brothers McMullen (1995) — προϋπολογισμός $28,000

Ο σκηνοθέτης Edward Burns έγινε γνωστός με αυτή τη μικρή ταινία που κατέληξε να κάνει μεγάλες δουλειές. Εμφανιζόμενος, επίσης, ως ένας από τους πρωταγωνιστές της, γίνεται το ένα μέλος από μια τριάδα ιρλανδικών καθολικών αδελφών που περιηγούνται στις μεταξύ τους σχέσεις και στις διάφορες γυναίκες της ζωής τους. Η ταινία χτύπησε μια χορδή με την ειλικρίνεια και την κορυφαία υποκριτική της, κερδίζοντας 10 εκατομμύρια δολάρια με προϋπολογισμό μόλις 28.000 δολάρια και χάρισε στον Burns μια θέση στο Χόλιγουντ για τα επόμενα χρόνια.

Night of the Living Dead (1968) — προϋπολογισμός $114,000

Η Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών του θρυλικού George A. Romero, που θεωρείται ευρέως ως ο παππούς των ταινιών ζόμπι, δεν υποτίθεται ότι θα γινόταν η κλασική ταινία-σύμβολο που είναι σήμερα. Με μόλις κάτι παραπάνω από 100.000 δολάρια στη διάθεσή του, ο Romero κατάφερε να δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό αριστούργημα τρόμου που εξακολουθεί να αποτελεί το πρότυπο με βάση το οποίο κρίνονται όλες οι άλλες ταινίες ζόμπι. Όταν έβγαλε 30 εκατομμύρια δολάρια στο box office, η ταινία εδραίωσε τον Romero ως τον βασιλιά του τρόμου και γέννησε ένα είδος που εξακολουθεί να είναι ισχυρό μέχρι σήμερα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The Greatest Hits

The Greatest Hits

Θα το βρείτε: Disney+

Σύνοψη: Μετά τον χαμό του φίλου της, Μαξ, σε τροχαίο δυστύχημα, η Χάριετ βιώνει...
1 ημέρα
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos