Αφιέρωμα: Requels, η νέα μάστιγα

Δημοσίευση: 13 Φεβ. 2022, 15:21
Συντάκτης:

Requels: Reboot/Remake + Sequels. Ένας νέος όρος εισήχθη στο κινηματογραφικό λεξιλόγιο, στον κόσμο των reboot, δηλαδή της προσπάθειας των κινηματογραφικών studios να επαναφέρουν και να επανεξετάσουν έναν γνωστό κινηματογραφικό κόσμο, μια προσπάθεια επανεκκίνησης. Μόνο που δεν είναι απλώς επανεκκίνηση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις ταινιών που εν τέλει λειτούργησαν σαν remake της παλιότερης ταινίας αλλά ταυτόχρονα και σαν sequel, σαν συνέχεια του franchise. Αυτό γίνεται κυρίως για εμπορικούς λόγους, μιας και ένα μέρος του στουντιακού κινηματογράφου, του mainstream σινεμά των μεγάλων παραγωγών, θέλουν γρήγορο κέρδος, χωρίς πολλή σκέψη και πρωτοτυπία. Επομένως, γιατί να σκεφτούν μια νέα παραγωγή; Ή ακόμα και αν επεκτείνουν ένα προϋπάρχον σύμπαν, γιατί να καινοτομήσουν από το να επαναλάβουν αυτά που έχει ήδη κάνει; Και αυτό οφείλεται στο ότι καλώς ή κακώς αυτού του είδους ο κινηματογράφος απευθύνεται κυρίως στους φανς του. Δεν ενδιαφέρεται τόσο να αποκτήσει και άλλους, που θα γίνει και αυτό βέβαια, αλλά κυρίως να "πιάσει" όλους εκείνους που το αγάπησαν, δίνοντάς τους όλα εκείνα τα στοιχεία με τα οποία κόλλησαν. Το funbase μερικών franchises είναι τεράστιο και έτσι δεν είναι έτοιμοι οι περισσότεροι να το απογοητεύσουν και γι΄αυτό οδηγούνται σε ένα νέα sequel που περισσότερο από reboot, φαντάζει ως remake σχεδόν κάποιας παλαιότερης ταινίας του συγκεκριμένου φιλμικού κόσμου. Ας θυμηθούμε μερικά τέτοια παραδείγματα των τελευταίων χρόνων.

<a href="/afieromata/afieroma-skinothetes-poy-ekanan-remake-ston-eayto-toys/69666">Αφιέρωμα: Σκηνοθέτες που έκαναν remake στον εαυτό τους</a>ΣΧΕΤΙΚΑΑφιέρωμα: Σκηνοθέτες που έκαναν remake στον εαυτό τους

Men in Black

Οι Άνδρες με τα Μαύρα επέστρεψαν πανέτοιμοι για νέες περιπέτειες. Η σειρά ταινιών βασίστηκε στα ομώνυμα βιβλία κόμικ της Marvel και της Malibu. Οι πρώτες τρεις ταινίες σε σκηνοθεσία Barry Sonnenfield, είχαν ως πρωταγωνιστές το αταίριαστο δίδυμο των Will Smith και Tommy Lee Jones, που υποδύθηκαν δύο πράκτορες που προσπαθούν να σώσουν τον κόσμο από περίεργες απειλές. Οι δύο πρώτες ταινίες κυκλοφόρησαν το 1997 και το 2002, ενώ η τρίτη ήρθε στις αίθουσες δέκα χρόνια αργότερα, το 2012. Και ενώ ο κύκλος των δικών τους ιστοριών φαίνεται να έκλεισε, τουλάχιστον προς το παρόν, το 2019 βγαίνει στις αίθουσες το Men in Black: International, που δεν είναι Άντρες με τα Μαύρα πλέον, αλλά μια γυναίκα και ένας άντρας που τους υποδύονται οι Tessa Thompson και Chris Hemsworth σε σκηνοθεσία F. Gary Gray. Καμία πρωτοτυπία, καμία καινούργια ιδέα, μια επανάληψη όλων των συστατικών της επιτυχίας των προηγούμενων τριών ταινιών με μια επίφαση εκμοντερισμού βάζοντας τους πράκτορες να είναι μια γυναίκα και ένας άντρας, όπου η  μία είναι μαύρη και ο άλλος λευκός, σε μια προσπάθεια εκπλήρωσης του πολυπόθητου χολιγουντιανού diversity. Η ταινία έφερε στα ταμεία 253 εκατομμύρια, τα λιγότερα από κάθε άλλη ταινία του franchise, οπότε μάλλον έληξε άδοξα η επανεκκίνηση.

Ghostbusters

Και μιας και είμαστε σε αυτή την συζήτηση, τι να πει κανείς για το κακό νέο Ghostbusters. Το franchise ξεκίνησε το 1984 από τους Dan Akroyd και Harold Ramis που έγραψαν το σενάριο και πρωταγωνίστησαν μαζί με τον Bill Murray και την Sigourney Weaver σε σκηνοθεσία Ivan Reitman. Μια ομάδα εντοπίζει εξωγήινες απειλές και καλείται να αντιμετωπίσει τα τερατώδη πλάσματα. Το 1989 ακολούθησε το σίκουελ, με τους ίδιους συντελεστές. Το 2016 έγινε το reboot σε σκηνοθεσία Paul Feig με γυναίκες πλέον Ghostbusters, τις Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon και Leslie Jones. Η ταινία δέχτηκε αρνητικές κριτικές και αποτέλεσε εισπρακτική αποτυχία. Το 2021 έγινε τρίτο σίκουελ στο franchise, το Ghostbusters: Afterlife, σε σκηνοθεσία Jason Reitman, γιού του Ivan Reitman με πρωταγωνιστές τους Carrie Coon, Finn Wolfhard, Mckenna Grace, Paul Rudd και τους παλιούς γνώριμους να επανεμφανίζονται για να νιώσει οικεία και ευχάριστα το κοινό του franchise.

Halloween

Η αγάπη του σινεμά για την επανεμφάνιση παλιών ταινιών τρόμου ξεκίνησε με το Halloween. Η κλασική ταινία του είδους του 1978 του John Carpenter με την Jamie Lee Curtis που έρχεται αντιμέτωπη με τον Michael Myers. Το 1981 κυκλοφόρησε το σίκουελ σε σκηνοθεσία του Rick Rosenthal σε σενάριο του Carpenter με την Curtis. Στην συνέχεια αυτονομήθηκε, χωρίς την συμμετοχή σε σκηνοθεσία ή σενάριο του Carpenter και χωρίς την Curtis, το 1982, 1988, 1989 και 1995, ενώ το 1998 επιστρέφει η Jamie Lee Curtis στο Halloween H20: 20 Years Later, ενώ συμμετείχε και στην όγδοη ταινία του 2002 στην οποία επέστρεψε ως σκηνοθέτης ο Rick Rosenthal. To 2007 και 2009 γίνονται τα remake  με άλλους συντελεστές, ενώ το 2018 ο David Gordon Green δημιουργεί το reboot του franchise επαναφέροντας την Jamie Lee Curtis και τον cult φονιά Michael Myers. Το 2021 βγήκε το σίκουελ, το Halloween Kills και το 2022 το τρίτο και τελευταίο μέρος, το Halloween Ends.

Black Christmas

Μια ακόμα ταινία τρόμου του παρελθόντος επέστρεψε με νέο περιτύλιγμα και ίδιες ιδέες. Το Black Christmas του 1974 ήταν μια καναδέζικη ταινία τρόμου του Bob Clark, που μάλιστα έχει θεωρηθεί πως επηρέασε το Halloween του Carpenter. Το 2006 επέστρεψε χωρίς κανείς να το πάρει χαμπάρι, ενώ το 2019 ήρθε η ώρα για το reboot του από την Sophia Takal, με πρωταγωνίστρια την Imogen Poots σε παραγωγή της Blumhouse Productions. Δεν άλλαξαν πολλά πράγματα απλώς μπήκε στον κόσμο του MeToo και έτσι απέκτησε μια νέα σημασιοδότηση η όλη υπόθεση και μια νέα δυναμική, αποδεικνύοντας πως μπορεί να υπάρξει καλό requel.

Candyman

Ο Candyman, ο φονιάς με τις καραμέλες και τον γάντζο εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1992 σε σκηνοθεσία Bernard Rose, μια ιστορία που βασίστηκε στην ιστορία The Forbidden του Clive Barker. Το 1995 ανέλαβε ο Bill Condon την σκηνοθεσία του σίκουελ και το 1999 ήρθε το τρίτο  μέρος από τον Turi Meyer. Το 2021 η Nia DaCosta σκηνοθετεί το reboot του franchise, ένα σίκουελ που ταυτόχρονα είναι και remake της πρώτης ταινίας με αρκετές διαφοροποιήσεις. Το σενάριο και την παραγωγή ανέλαβε ο Jordan Peele.

Matrix

Το τέταρτο Matrix είναι γεγονός. Οι αδελφές Wachowski ξεκίνησαν να ξετυλίγουν το κουβάρι αινιγμάτων του Matrix το 1999 σε δικό τους σενάριο και σκηνοθεσία, με πρωταγωνιστή τον Keanu Reeves, σε έναν ρόλο που έμεινε κλασικός. Η ταινία ήταν μεγάλη επιτυχία και κέρδισε τέσσερα βραβεία Όσκαρ (καλύτερα εφέ, καλύτερος ήχος, καλύτερο μοντάζ, καλύτερο ηχητικό μοντάζ). Το 2003 με έξι μήνες διαφοράς μεταξύ τους, κυκλοφόρησαν το δεύτερο και το τρίτο μέρος, το The Matrix Reloaded και The Matrix Revolutions, με το δεύτερο να τα πηγαίνει πολύ καλά εισπρακτικά αλλά έπειτα από την απογοήτευση αρκετών το τρίτο τα πηγαίνει μέτρια και δέχεται αρνητικές κριτικές. Το 2021, μόνη της η Lana Wachowski, η μία εκ των δύο αδερφών, συνεχίζει την ιστορία ή την επαναπροσδιορίζει με το The Matrix Resurrections, στο οποίο επιστρέφουν οι βασικοί συντελεστές. Η ταινία, και λόγω Covid, δεν τα πήγε καλά εισπρακτικά ενώ δέχτηκε ανάμεικτες κριτικές.

Blade Runner

Το Blade Runner είναι μια κλασική πλέον ταινία του είδους της επιστημονικής φαντασίας από τον Ridley Scott. Η κλασική ταινία του 1982 με πρωταγωνιστή τον Harrison Ford βασίστηκε στο βιβλίο του μετρ του είδους, Philip K. Dick, Do Androids Dream of Electric Sheep? (1968). Πολλά χρόνια αργότερα, το 2017, ο ταλαντούχος Dennis Villeneuve, αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να σκηνοθετήσει το σίκουελ της ταινίας, με πρωταγωνιστή τον Ryan Gosling αλλά και τον Harrison Ford. Η ταινία τα πήγε μέτρια εισπρακτικά, λόγω και της πολύ μεγάλης διάρκειάς της αλλά και της πιο φιλοσοφημένης και δοκιμιακής ματιάς της που την έκανε ένα δύσκολο και σκεπτόμενο sci-fi, όχι σαν εκείνα του σωρού αλλά σαν το 2001 του Kubrick, χωρίς να συγκρίνονται βέβαια, αλλά με μια αντίστοιχη προσέγγιση πάνω σε ένα είδος που κατά τα άλλα προσφέρεται για θέαμα. Το Blade Runner 2049 είναι ένα από τα καλύτερα sci-fi του 21ου αιώνα, που κέρδισε δύο Όσκαρ, καλύτερων εφέ και καλύτερης διεύθυνσης φωτογραφίας για τον εξαιρετικό Roger Deakins. Παρότι σίκουελ και παρότι διαφορετική η προσέγγιση του Villeneuve από του Scott, δεν παύει να έχει και στοιχεία remake της πρώτης ταινίας.

Scream

Η ταινία που έδωσε την αφορμή για το συγκεκριμένο κείμενο είναι το νέο Scream. Το franchise του Wes Craven έδωσε νέα πνοή στον κόσμο των ταινιών τρόμου, μια meta εκδοχή του είδους. Όλα ξεκίνησαν το 1996, όταν χτύπησε για πρώτη φορά το τηλέφωνο και στην άλλη γραμμή ήταν ο Ghostface. Πρωταγωνιστούν οι Neve Campbell, David Arquette, Courteney Cox, Liev Schreiber και Drew Barrymore. Το 1997 ήρθε το απόλυτο meta σίκουελ, που αφορά μια ταινία που έγινε σχετικά με τα όσα έγιναν στην πρώτη ταινία και το 2000 το τρίτο μέρος, στο οποίο εντάχθηκε ο Patrick Dempsey. Το 2011 επιστρέφει για τέταρτη φορά με σκηνοθέτη τον Craven και στο καστ εντάσσονται οι Emma Roberts και Adam Brody. Το 2022 οι Matt Bettinelli-Olpin και Tyler Gillet σκηνοθετούν το reboot, το ξαναλανσάρισμα του franchise, το οποίο ταυτόχρονα είναι και σίκουελ του τέταρτου Scream. O Craven πλέον δεν ζει, οπότε δεν έχει κάποια ανάμειξη, ενώ πρωταγωνιστούν οι Melissa Barrera, Kyle Gallner, Mason Gooding και Mikey Madison, μαζί με κάποιους παλιούς  γνώριμους.

Περισσότερα σινεφιλικά αφιερώματα μπορείτε να αναζητήσετε σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον blog.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos