Αφιέρωμα: Κινηματογραφικά ταξίδια στην ζούγκλα

Δημοσίευση: 8 Απριλίου 2022, 13:16
Συντάκτης:

Το εξωτικό στοιχείο πάντα γοήτευε το αμερικάνικο και γενικά το δυτικό σινεμά. Και ένα από τα πιο εξωτικά στοιχεία στα οποία συχνά-πυκνά βλέπουμε σταρ του Χόλιγουντ, είναι οι ζούγκλες. Τους δίνει την ευκαιρία για περισσότερη δράση, ένταση, αδρεναλίνη, κίνδυνο και μαζί όμορφα τοπία, περίεργα μέρη, απαράμιλλης ομορφιάς αξιοθέατα και ωραίους/ωραίες ηθοποιούς με λίγα ρούχα και βρώμικους μέσα στις λάσπες. Πόσα άλλα όνειρα να εκπληρώσουν; Κάποιες φορές η ζούγκλα είναι απλώς ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας. Mε αφορμή το The Lost City που προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες, θα επικεντρωθούμε στις ταινίες που ο βασικός πυρήνας της πλοκής εκτυλίσσεται μέσα στην ζούγκλα. 

<a href="/afieromata/afieroma-skinothetes-poy-ekanan-remake-ston-eayto-toys/69666">Αφιέρωμα: Σκηνοθέτες που έκαναν remake στον εαυτό τους</a>ΣΧΕΤΙΚΑΑφιέρωμα: Σκηνοθέτες που έκαναν remake στον εαυτό τους

Romancing the Stone (1984)

Πριν τα Back to the Future, Forrest Gump και το Πολικό Εξπρές, ο Robert Zemeckis σκηνοθέτησε στην αρχή της καριέρας του το Κυνηγώντας το πράσινο διαμάντι, όπως μεταφράστηκε στα ελληνικά, με τους Michael Douglas, Kathleen Turner και Danny DeVito με τον Douglas να εκτελεί και χρέη παραγωγού. Μια κωμική περιπέτεια που ξαναέφερε στην μόδα και τις ταινίες στις ζούγκλες και τις κωμικές περιπέτειες. Η 20th Century Fox αρχικά το απέρριψε, λόγω των προηγούμενων αποτυχιών του σκηνοθέτη. Η ταινία δέχτηκε θετικές κριτικές και ήταν εμπορική επιτυχία. Μια επιτυχημένη και μοναχική μυθιστοριογράφος ζει στην Νέα Υόρκη. Της παραδίδεται ένα γράμμα με έναν χάρτη τον οποίον έστειλε ο πρόσφατα δολοφονημένος κουνιάδος της. Η αδελφή της την ενημερώνει πως ο άντρας της έχει απαχθεί από λαθρέμπορους αρχαιοτήτων και της δίνει εντολή να πάει στην κολομβιανή πόλη, Καρθαγένη. Και το ταξίδι ξεκινά.

Congo (1995)

Τα ταξίδια στην ζούγκλα στην ουσία ξεκίνησαν με τον King Kong, τον υπερμεγέθη γορίλα. Το 1995 κυκλοφορεί το Congo, που βασίζεται ελαφρώς στο ομώνυμο βιβλίο αλλά και στην ιστορία του King Kong. Σε σκηνοθεσία Frank Marshall με τους Laure Linney, Dylan Walsh και Tim Curry, δέχτηκε αρνητικές κριτικές αλλά τα πήγε σχετικά καλά εισπρακτικά. Μια ομάδα ανθρώπων βρίσκεται στην ζούγκλα του Κονγκό για αναζήτηση διαμαντιών σε μια χαμένη πόλη. Ζώα, γορίλες και αντιξοότητες είναι μερικά από αυτά που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν.

King Kong (2005)

Ο King Kong έχει μεγάλη ιστορία στο σινεμά, ξεκινώντας πίσω στο 1933 με την πρώτη ταινία, έπειτα το 1976 με την Jessica Lange, το 1986, που βγήκε το σίκουελ του προηγούμενου, το 2005 από τον Peter Jackson, σκηνοθέτη του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και πιο πρόσφατα το Kong: Skull Island με τον Tom Hiddleston και την Brie Larson και το Godzilla vs. Kong με τον Alexander Skarsgard. Σε όλες βρισκόμαστε στην ζούγκλα, σε μια προσπάθεια διαφυγής από τα παράταιρα πλάσματα του παράταιρου νησιού. Εστιάζουμε λίγο περισσότερο στην ταινία του Jackson γιατί είναι η καλύτερη, με καστ τους Naomi Watts, Andy Serkis, Jack Black, Adrien Brody και Jamie Bell. Πήγε πολύ καλά εισπρακτικά και κέρδισε τρία Όσκαρ, ηχητικού μοντάζ, μιξάζ και εφέ. 

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)

Ο διάσημος αρχαιολόγος επέστρεψε το 2008 από τον Steven Spielberg και τον Harrison Ford. Είναι η τέταρτη ταινία του franchise. Ο Frank Marshall του Congo ήταν παραγωγός και στο καστ συμμετείχε η Cate Blanchett. Άλλοι μόνιμοι συνεργάτες του Spielberg ο John Williams στην μουσική, ο Michael Kahn στο μοντάζ και ο Janusz Kaminski στην φωτογραφία. Ο Indiana Jones ταξιδεύει στα δάση του Περού έπειτα από την ανακάλυψη του κρυστάλλινου κρανίου. Τους κυνηγάνε Σοβιετικοί και καταφεύγουν στο δάσος του Αμαζονίου. Η ταινία ήταν μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με 790 εκ. δολάρια εισπράξεις.

The Jungle Book (2016)

Το βιβλίο της ζούγκλας προφανώς και είναι μια περιπέτεια στην ζούγκλα. Γνωστό animation της Disney που μεταφέρθηκε σε live-action από την εταιρεία από τον σκηνοθέτη Jon Favreau με τους Bill Murray, Idris Elba, Ben Kingsley, Lupita Nyongo και Scarlett Johansson να δίνουν τις φωνές τους στα ζώα της ζούγκλας. Η ταινία βραβεύτηκε για τα εφέ της, δέχτηκε θετικές κριτικές, σε αντίθεση με την live-action εκδοχή του Lion King που έκανε ο ίδιος σκηνοθέτης, και έφτασε σχεδόν το ένα δις δολάρια εισπράξεις.

The Lost City of Z (2016)

Ο James Gray μετέφερε το ομώνυμο βιβλίο του David Grann στο σινεμά με τους Charlie Hunnam, Robert Pattinson, Tom Holland και Sienna Miller. Αφορά έναν βρετανό εξερευνητή που στέλνεται στην Βραζιλία για να εντοπίσει μια χαμένη πόλη κάπου μέσα στον Αμαζόνιο. Παραγωγός ήταν η Plan B Entertainment του Brad Pitt, αλλά δεν τα πήγε καλά εισπρακτικά. Αρχικά, τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα τον έκανε ο ίδιος ο Pitt, αλλά όσο πέρναγαν τα χρόνια άλλαξε χέρια και παρέμεινε ως παραγωγός.

Jumanji: Welcome to the Jungle (2017)

Το Jumaji είναι ένα παιχνίδι που όλοι ερωτευτήκαμε μικροί όταν το είδαμε πρώτη φορά στην ταινία του 1995 με τον Robin Williams. Το 2005 ο Jon Favreau έκανε μια παραλλαγή του με το Zathura: A Space Adventure και την νεαρή Kristen Stewart, ενώ το 2017 επέστρεψε από τον Jake Kasdan με τους Dwayne Johnson, Jack Black που επιστρέφει στην ζούγκλα μετά τον King Kong, Kevin Hart και Nick Jonas. Η ταινία έφτασε σχεδόν το ένα δις δολάρια εισπράξεις και έφερε τους παίχτες του Jumaji μέσα στις ζούγκλες. Το 2019 κυκλοφόρησε το σίκουελ, Jumaji: The Next level με προσθήκες τους Danny DeVito και Awkafina.

Mowgli: Legend of the Jungle (2018)

Δύο χρόνια μετά την προηγούμενη ταινία και άλλη μια εταιρεία, η Warner Bros. θέλει να μεταφέρει την ιστορία του μικρού Μόγλη στην μεγάλη οθόνη. Αυτήν την φορά την σκηνοθεσία ανέλαβε ο μετρ του motion capture, Andy Serkis, με τους Christian Bale, Andy Serkis, Benedict Cumberbatch, Cate Blanchett, Tom Hollander να συμμετέχουν στην παραγωγή. Η παραγωγή καθυστέρησε να κυκλοφορήσει γιατί ήθελε μια απόσταση από την ταινία της Disney του 2016, αλλά και πάλι η σύγκριση ήταν αναπόφευκτη και δυστυχώς λειτούργησε εις βάρος της ταινίας της Warner Bros. Η εταιρεία πούλησε τα δικαιώματα της ταινίας στο Netflix.

Fantasy Island (2020)

Η ταινία της Blumhouse Productions, που βασίστηκε ως ένα βαθμό στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του 1977, σε σκηνοθεσία Jeff Wadlow με τους Michael Pena, Maggie Q, Lucy Hale, μας ταξιδεύει σε ένα φανταστικό νησί. Οι καλεσμένοι μπορούν να δουν να εκπληρώνονται τα όνειρά τους, αλλά τα πράγματα αλλάζουν όταν οι φαντασιώσεις τους μετατρέπονται σε εφιάλτες. Η ταινία δέχτηκε αρνητικές κριτικές αλλά τα πήγε σχετικά καλά εισπρακτικά.

Jungle Cruise (2021)

Ο Dwayne Johnson ταξιδεύει ξανά στην ζούγκλα, αυτή την φορά για την κινηματογραφική μεταφορά ενός θεματικού πάρκου της Disney δια χειρός Jaume Collet-Serra, με τους Emily Blunt, Edgar Ramirez και Jesse Plemons. Η ταινία μας μεταφέρει στις αρχές του 20ού αιώνα στον Αμαζόνιο, όταν ένας καπετάνιος μαζί με μια επιστήμονα και τον αδερφό της, ταξιδεύουν με σκοπό την αναζήτηση του δέντρου της ζωής: κάτι ανάμεσα σε African Queen και ντισνεϊκή περιπέτεια.

The Lost City (2022)

Μια νέα εκδοχή του Romancing the Stone, με μια συγγραφέα που ξεκινά ένα ταξίδι σε μια χαμένη πόλη, με το μοντέλο που χρησιμοποιεί για εξώφυλλα στα βιβλία της. Ένας πλούσιος επιχειρηματίας την θέλει για να αποκρυπτογραφήσει ένα μήνυμα για μέρος με θησαυρό. Τα αδέλφια Nee σκηνοθετούν την Sandra Bullock, Chaning Tatum και Daniel Radcliffe με τον Brad Pitt να κάνει μια απολαυστική guest εμφάνιση, από τις καλύτερες γκεστ εμφανίσεις διάσημων ηθοποιών που έχουμε δει σε ταινία. Ο Brad Pitt έχει πολύ σημαντικότερο ρόλο από όσο φαίνεται μιας και διάφορα στοιχεία τον υποδηλώνουν, όπως η ερμηνεία του Tatum, ιδίως όταν κάνει τον ήρωα του βιβλίου, που παραπέμπει στην ερμηνεία και στο προφίλ του Pitt ενώ και ο τίτλος της ταινίας παραπέμπει στο The Lost City of Z που ήταν παραγωγός. Μάλιστα η χαμένη πόλη λέγεται Lost City of D, οπότε είναι ευθεία η αναφορά.

Περισσότερα σινεφιλικά αφιερώματα μπορείτε να αναζητήσετε σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον blog.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos