8 ριμέικ που αποδείχτηκαν καλύτερα και από τις αυθεντικές ταινίες

Δημοσίευση: 4 Aug 2022, 15:49
Συντάκτης:

Τα ριμέικ είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Πολλοί κινηματογραφιστές που προσπαθούν να διασκευάσουν κλασικές ταινίες αποτυγχάνουν, κάνοντας το κοινό να αναρωτιέται γιατί χρειαζόταν εξαρχής ένα ριμέικ. Οι ταινίες τρόμου αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων προσπαθειών.

<a href="/afieromata/afieroma-skinothetes-poy-ekanan-remake-ston-eayto-toys/69666">Αφιέρωμα: Σκηνοθέτες που έκαναν remake στον εαυτό τους</a>ΣΧΕΤΙΚΑΑφιέρωμα: Σκηνοθέτες που έκαναν remake στον εαυτό τους

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις που αποδεικνύουν ότι τα ριμέικ δεν είναι πάντα κάτι κακό και πως όταν γίνονται σωστά μπορούν να προσφέρουν τελικά στο κοινό την πιο εκλεπτυσμένη ή εκσυγχρονισμένη εκδοχή μιας παλιάς ιστορίας. Από τα δράματα εποχής μέχρι τα γουέστερν, αυτά είναι τα οχτώ ριμέικ που αποδείχτηκαν καλύτερα από τις αρχικές ταινίες:

8. Little Women (George Cukor, 1933; Gillian Armstrong, 1994)

Το πολυαγαπημένο κλασικό βιβλίο “Μικρές κυρίες”, γραμμένο από τη Louisa May Alcott, έχει καθορίσει τόσο την παιδική ηλικία όσο και την ενηλικίωση εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο. Στην ιστορία των αδερφών March, κάθε μία τους είναι τόσο ξεχωριστή που οι αναγνώστες θα βρουν σίγουρα έναν αγαπημένο χαρακτήρα να ταυτιστούν. Το 1917 έγινε η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου - μια χαμένη πλέον, βουβή εκδοχή. Η πρώτη κανονική ταινία ήρθε το 1933 με πρωταγωνίστρια την Katherine Hepburn και είχε τεράστια επιτυχία εκείνη την εποχή. Ωστόσο, η καλύτερη προσαρμογή είναι αναμφισβήτητα εκείνη του 1994 σε σκηνοθεσία Gillian Armstrong. Με τους Winona Ryder, Christian Bale και τη νεαρή τότε Kirsten Dunst, η έκδοση της δεκαετίας του '90 αποτυπώνει τη ζεστή αίσθηση του βιβλίου καλύτερα από κάθε άλλη διασκευή.

7. Pride and Prejudice (Robert Z. Leonard, 1940; Joe Wright, 2005)

Το αγαπημένο μυθιστόρημα της Jane Austen έχει διασκευαστεί πολλές φορές με τη μορφή θεατρικών έργων, μιούζικαλ, τηλεοπτικών σειρών και ταινιών. Η έκδοση του 1940, με πρωταγωνιστές τους Greer Garson και Laurence Olivier έτυχε καλής αποδοχής, κερδίζοντας ακόμη και ένα Όσκαρ Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης. Οι περισσότεροι, βέβαια, γνωρίζουν την έκδοση του 2005 με πρωταγωνίστρια την Keira Knightley ως Elizabeth και τον Matthew Macfayden ως Mr. Darcy. Σε σκηνοθεσία Joe Wright, η ταινία προσφέρει μια πιο πιστή μεταφορά του βιβλίου και μια πλούσια κινηματογράφηση των μεγαλοπρεπών σπιτιών και της εξοχής που κόβει την ανάσα.

6. Invasion of the Body Snatchers (Don Siegal, 1956; Philip Kaufman, 1978)

Το μυθιστόρημα του Jack Finney “Invasion of the Body Snatchers”, που κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, έχει διαβαστεί ευρέως ως αλληγορία για τον φόβο του Μακαρθισμού και του κομμουνισμού που τρομοκρατούσε την αμερικανική κοινωνία. Η ταινία με τίτλο “The Body Snatchers” απεικονίζει μια εξωγήινη εισβολή, με τον Kevin McCarthy να υποδύεται τον ήρωα που προσπαθεί να σώσει τους πάντες από την επίθεση. Ωστόσο, το ριμέικ που σκηνοθέτησε είκοσι χρόνια αργότερα ο Philip Kaufman αποδείχθηκε η πιο δυνατή εκδοχή της ιστορίας, που όχι μόνο ταίριαξε με το πρωτότυπο, αλλά το ξεπέρασε τόσο στη σύλληψη, όσο και στην εκτέλεση.

5. True Grit (Henry Hathaway, 1969; Joel and Ethan Coen, 2010)

Αν και το κλασικό γουέστερν του John Wayne αγαπήθηκε από πολλούς, το ριμέικ των αδερφών Κοέν το 2010 παρέμεινε πολύ πιο πιστό στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Charles Portis. Και οι δύο ταινίες ακολουθούν ένα 14χρονο κορίτσι με το όνομα Mattie που προσλαμβάνει τον διασκεδαστικό Cogburn για να εκδικηθεί τον άνδρα που σκότωσε τον πατέρα της. Η εκδοχή του 1969 χάρισε στον Wayne το πρώτο και μοναδικό του Όσκαρ, ωστόσο, η εκδοχή των αδερφών Κοέν εστιάζει πιο πολύ στον χαρακτήρα της Mattie, με εικόνες πιο βίαιες και σκοτεινές, αλλά ταυτόχρονα και πιο συναρπαστικές.

4. The Thing from Another World (Christian Nyby, 1951); The Thing (John Carpenter, 1982)

Βασισμένο στη νουβέλα του 1938 με τίτλο “Who Goes There?”, τόσο το “The Thing from Another World” όσο και το “The Thing” ακολουθούν μια ομάδα ερευνητών της Ανταρκτικής που παγιδεύονται μαζί με τέρατα που αλλάζουν σχήμα και μιμούνται ζωντανά όντα. Αν και η έκδοση της δεκαετίας του '50 έγινε η ταινία επιστημονικής φαντασίας με τις υψηλότερες εισπράξεις της χρονιάς, στερείται της απίστευτης ατμόσφαιρας παράνοιας που διαθέτει το ριμέικ του Carpenter. Πολλοί έβαλαν τότε το ριμέικ στη λίστα των πιο μισητών ταινιών όλων των εποχών, λόγω των τόσο αποκρουστικών εφέ. Ωστόσο, αυτά τα εφέ είναι που κατέστησαν την ταινία κλασική και επηρέασαν έναν μεγάλο αριθμό ταινιών τρόμου από τότε.

3.  Scarface (Howard Hawks, 1932; Brian De Palma, 1983)

Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Armitage Trail, η γκανγκστερική ιστορία “Scarface”, εμπνευσμένη από τον διαβόητο Al Capone, διασκευάστηκε το 1983 από τον Brian De Palma. Με πρωταγωνιστή τον Al Pacino, η ταινία εξιστορεί την άνοδο και την πτώση του άρχοντα των ναρκωτικών Tony Montana. Παρά τις αρχικά αρνητικές κριτικές, η ταινία αγαπήθηκε ευρέως τόσο από τους κριτικούς όσο και από το κοινό και παραμένει κλασική μέχρι σήμερα. Η έκδοση του 1932 γυρίστηκε την εποχή που το Hollywood έπρεπε να καταστείλει και να λογοκρίνει έντονα τις ταινίες, με αποτέλεσμα το πρώτο “Scarface” να χαρακτηριστεί ως “μία από τις πιο λογοκριμένες ταινίες στην ιστορία του Χόλιγουντ”.

2. The Fly (Kurt Neumann, 1958; David Cronenberg, 1986)

Η Μύγα του David Cronenberg, με πρωταγωνιστή τον Jeff Goldblum ως επιστήμονα που αρχίζει να μετατρέπεται σε υβρίδιο ανθρώπου-μύγας μετά από ένα αποτυχημένο πείραμα, είναι μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες τρόμου της δεκαετίας του 1980. Η ιστορία βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα του 1957 που έγραψε ο George Langelaan, το οποίο διασκευάστηκε για την μεγάλη οθόνη έναν χρόνο αργότερα, από τον Kurt Neumann. Η μεταφορά της δεκαετίας του '50 ήταν εμπορική επιτυχία, με εισπράξεις άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων στην εγχώρια αγορά, αποτελώντας μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες της χρονιάς. Ωστόσο, η κυκλοφορία της ταινίας του Cronenberg σχεδόν 30 χρόνια αργότερα ήταν πολύ μεγαλύτερη επιτυχία, με εισπράξεις άνω των 40 εκατομμυρίων δολαρίων στην εγχώρια αγορά.

1. Dune (David Lynch, 1984; Denis Villeneuve, 2021)

Το επικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας “Dune” γράφτηκε το 1965 από τον Frank Herbert. Ο σουρεαλιστής του κινηματογράφου David Lynch έκανε την πρώτη κινηματογραφική μεταφορά, όμως, η ταινία αποδείχτηκε μια μεγάλη εμπορική και κριτική αποτυχία. Ο Denis Villeneuve, σκηνοθέτης επιτυχιών όπως το Blade Runner 2049, το Arrival και το Prisoners τόλμησε το ριμέικ το 2021 και πέτυχε τη μεγάλη αναγνώριση. Η διασκευή του με πρωταγωνιστές τους Timothee Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson και Oscar Isaac έλαβε έξι βραβεία Όσκαρ και απέφερε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Μια θριαμβευτική παρτιτούρα του Hans Zimmer συνοδεύει την κινηματογράφηση και τις ερμηνείες που κόβουν την ανάσα, καθιστώντας την πιο πρόσφατη εκδοχή αναμφίβολα καλύτερη από την προσπάθεια του Lynch.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos