10 αξέχαστες ταινίες που… πάτωσαν στο box office

Δημοσίευση: 14 Μαΐου 2022, 15:46
Συντάκτης:

Συνήθως είναι εύκολο να προβλέψουμε ποιες ταινίες θα κόψουν τα περισσότερα εισιτήρια, αλλά κάθε τόσο υπάρχει και μια ταινία που παρά το έξυπνο σενάριο και την άρτια παραγωγή, δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά στο box office.

<a href="/afieromata/afieroma-skinothetes-poy-ekanan-remake-ston-eayto-toys/69666">Αφιέρωμα: Σκηνοθέτες που έκαναν remake στον εαυτό τους</a>ΣΧΕΤΙΚΑΑφιέρωμα: Σκηνοθέτες που έκαναν remake στον εαυτό τους

Τι έχει πάει στραβά; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, όμως, με τα χρόνια έχει υπάρξει ένας σημαντικός αριθμός καλών ταινιών που δυσκολεύτηκαν και έμειναν τελικά με την ετικέτα της εισπρακτικής αποτυχίας. Ακολουθούν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα με την ελπίδα ότι χάρη στις streaming πλατφόρμες, αυτές οι ταινίες θα βρουν τελικά την αναγνώριση που τους αξίζει.

Blade Runner (1982)

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μια ταινία με τόσο μεγάλη επίδραση στον κινηματογράφο όπως το Blade Runner ήταν μια αποτυχία την περίοδο των πρώτων προβολών της, αλλά αυτό ακριβώς συνέβη με την sci-fi ταινία του Ridley Scott. Μετά από μια αδιάφορη διαδρομή στην Αμερική, η ταινία απέδειξε ότι είχε τη δική της δύναμη και από στόμα σε στόμα κέρδισε σταδιακά το διεθνές κοινό.

Children of Men (2006)

Ενώ πλέον θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα, το δυστοπικό θρίλερ του Alfonso Cuarón, με πρωταγωνιστή τον Clive Owen, δεν κατάφερε να «βγάλει τα λεφτά του» στο box office, κατά την κυκλοφορία του το 2006.

Donnie Darko (2004)

Το Donnie Darko κέρδισε λίγο περισσότερα από 7,5 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, με προϋπολογισμό 4,5 εκατομμύρια δολάρια. Ένας αξιοσημείωτος λόγος για την αποτυχία του ήταν πιθανόν το γεγονός ότι η διαφημιστική του καμπάνια επικεντρώθηκε στη σκηνή που περιελάμβανε τη συντριβή ενός κινητήρα αεροπλάνου, λίγες εβδομάδες πριν από την 11η Σεπτεμβρίου. Ευτυχώς, η ταινία κέρδισε το κοινό μετά την κυκλοφορία της σε DVD, αποτελώντας, πλέον, μια από τις πιο διάσημες ταινίες της δεκαετίας του 2000.

Fight Club (1999)

Υπήρχε κάτι σαν διαμάχη γύρω από το Fight Club του David Fincher τη στιγμή της κυκλοφορίας του, λόγω φημών ότι στα στελέχη του στούντιο δεν άρεσε το τελικό προϊόν. Εξαιτίας αυτού, τα αφεντικά μείωσαν την προγραμματισμένη εκστρατεία μάρκετινγκ σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις κακές πωλήσεις εισιτηρίων. Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι η ταινία πράγματι απέτυχε εισπρακτικά.

The Insider (1999)

Αν και αγαπήθηκε από τους κριτικούς, το δράμα του Michael Mann, με πρωταγωνιστές τον Al Pacino και τον Russell Crowe και budget 68 εκατομμύρια δολάρια, δεν έφερε ποτέ πίσω στο ταμείο τις αναμενόμενες εισπράξεις.

The King of Comedy (1982)

Παρότι το δράμα του Martin Scorsese έγινε δεκτό με πολύ θερμά λόγια από τους κριτικούς, δεν γνώρισε την ίδια επιτυχία και στο box office. Μιλώντας γι’ αυτό, ο πρωταγωνιστής Robert De Niro δήλωσε ότι η ταινία «ίσως δεν έτυχε τόσο καλής αποδοχής επειδή ανέδιδε μια αύρα από κάτι που οι άνθρωποι δεν ήθελαν να δουν ή να γνωρίζουν».

Citizen Kane (1941)

Η ταινία του Orson Welles μπορεί τώρα να είναι ένα αγαπημένη και κλασική, αλλά η γνώμη του κοινού γι΄ αυτήν στις αρχές της δεκαετίας του 1940 ήταν πολύ διαφορετική: απέτυχε να ανταπεξέλθει στο κόστος της και νικήθηκε στο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας από το (πραγματικά πολύ καλό, αλλά σίγουρα υποδεέστερο) “How Green Was My Valley”.

Mulholland Drive (2001)

Αυτή η ταινία του David Lynch θεωρείται μια από τις καλύτερες όλων των εποχών, αλλά η κυκλοφορία της στην αγορά αντιμετώπισε δυσκολίες. Η ταινία με προϋπολογισμό 20 εκατομμύρια δολάρια τελικά δεν κατάφερε να επιστρέψει τα  χρήματά της στους παραγωγούς.

Scott Pilgrim vs the World (2010)

Η τελευταία ταινία του Edgar Wright, Last Night in Soho, απέτυχε στο box office, αλλά αυτή δεν ήταν η πρώτη απογοήτευση για τον σκηνοθέτη. Το 2010, η ταινία Scott Pilgrim ήταν μια βόμβα για τα ταμεία, κερδίζοντας μόλις 47,7 εκατομμύρια δολάρια έναντι του προϋπολογισμού παραγωγής που ανήλθε στα 85-90 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η αγάπη του σκηνοθέτη για την ταινία είναι έντονη 11 χρόνια μετά, με τον ίδιο να δημοσιεύει τακτικά tweets όποτε αυτή μεταδίδεται στην τηλεόραση.

The Shawshank Redemption (1994)

Αυτή η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Stephen King θα μπορούσε να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα "Τop 250" του IMDb, ωστόσο, ήταν μια απογοήτευση στο box office κατά την κυκλοφορία της, κερδίζοντας μόνο 16 εκατομμύρια δολάρια κατά την αρχική της προβολή. Αργότερα επανακυκλοφόρησε και κέρδισε 58,3 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που μοιάζει, όμως, σα “cheating” απέναντι σε άλλες ταινίες της χρονιάς της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos