Αφιέρωμα: Δημοσιογραφικές αποκαλύψεις σκανδάλων στον κινηματογράφο

Δημοσίευση: 3 Δεκ. 2022, 18:32
Συντάκτης:

Το επάγγελμα του δημοσιογράφου, καλώς ή κακώς, δικαίως ή αδίκως, έχει χάσει την αίγλη του παρελθόντος. Ως ένα βαθμό οφείλεται στην διαφθορά στον κόσμο της δημοσιογραφίας, την προπαγανδιστική της δράση και το αχρείαστο περιεχόμενο που οδήγησε στην απομάκρυνση και την αμφισβήτηση του κοινού, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου πλέον όλοι μετατρέπονται σε δημοσιογράφους, ρεπόρτερ, παπαράτσι έχοντας χαθεί  κάθε έννοια αλήθειας και αξιοπιστίας με τα fake news να είναι παντού. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που κάνουν καλά την δουλειά τους και προσφέρουν γνώση, ενημέρωση και αποκάλυψη. Χρέος των δημοσιογράφων είναι και να αποκαλύπτουν τις ασυδοσίες και τα εγκλήματα των ισχυρών. Όταν το κάνουν, μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες και ουσιαστικές αλλαγές. Αρκετές ταινίες επιχείρησαν να αναδείξουν τέτοιου είδους ιστορίες, θριάμβου, μάχης Δαβίδ-Γολιάθ, έντασης και τρεξίματος.

<a href="/afieromata/afieroma-anaparastasi-toy-olokaytomatos-ston-kinimatografo/69186">Aφιέρωμα: Αναπαράσταση του Ολοκαυτώματος στον κινηματογράφο</a>ΣΧΕΤΙΚΑAφιέρωμα: Αναπαράσταση του Ολοκαυτώματος στον κινηματογράφο

All the President's Men (1976)

Το Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου του Alan J. Pakula είναι το all time clasic του είδους, το σημείο αναφοράς κάθε ομοειδούς ταινίας. Το σκάνδαλο με το οποίο σχετίζεται είναι το Watergate. Μετά από μια διάρρηξη στην έδρα της Εθνικής Επιτροπής Δημοκρατικών στο συγκρότημα γραφείων Watergate στην Ουάσινγκτον στις 17 Ιουνίου 1972, η κυβέρνηση Νίξον  προσπάθησε να το συγκαλύψει, ενώ όταν αποκαλύφθηκε και ερευνήθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, ο Νίξον αντιστάθηκε στους ελέγχους. Τελικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραιτήθηκε. Στην αποκάλυψη του σκανδάλου συνέβαλε η Washington  Post και κυρίως οι δημοσιογράφοι Carl Bernstein και Bob Woodward, τους οποίους στην ταινία ενσάρκωσαν οι Robert Redford και Dustin Hoffman. Η ταινία προτάθηκε για οκτώ Όσκαρ και κέρδισε τέσσερα (Β' Ανδρικού Ρόλου, σενάριο, καλλιτεχνική διεύθυνση, ήχου). 

Veronica Guerin (2003)

Η Veronica Guerin (1959-1996) ήταν ιρλανδή ρεπόρτερ στα 90s για την Sunday Business Post και την Sunday Tribune. Το 1994 ξεκίνησε να ερευνά το οργανωμένο έγκλημα για την Sunday Independent. Συγκεκριμένα, ερεύνησε το μεγαλύτερο κύκλωμα διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών στην χώρα της. Το 1996 θα την πυροβολήσουν και θα την σκοτώσουν. Δύο ταινίες έχουν γίνει για την δημοσιογραφική της δράση και τις αποκαλύψεις που οδήγησαν στην δολοφονία της, το When the Sky Falls (2000) του John Mackenzie με την Joan Allen και αλλαγμένα ονόματα για τους χαρακτήρες και το Veronica Guerin του Joel Schumacher με την Cate Blanchett που αυτή την φορά, όπως φαίνεται και από τον τίτλο, αναφέρεται με το πραγματικό της όνομα.

Kill the Messenger (2014)

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια άνθιση των δημοσιογραφικών δραμάτων, αν σκεφτούμε ότι σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε και από ένα. Η αποκάλυψη φορέων εξουσίας ή η μάχη με το κακό είναι στοιχεία που εξιτάρουν τον θεατή. Η ταινία του Michael Cuesta που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Nick Schou και στο Dark Alliance του Gary Webb και αφορά την ιστορία του δεύτερου, ενός ερευνητή δημοσιογράφου του San Jose Mercury News το 1996 που αποκαλύπτει τις σχέσεις καρτέλ ναρκωτικών των Contras στην Νικαράγουα με την CIA. Ο Jeremy Renner υποδύεται τον Webb, ο οποίος αυτοκτόνησε το 2004, αν και από αρκετούς αμφισβητήθηκε το αν πράγματι αυτοκτόνησε.

Spotlight (2015)

Η ταινία του κέρδισε Όσκαρ καλύτερης ταινίας και σεναρίου, έχοντας άλλες τέσσερις υποψηφιότητες και ούσα η πρώτη ταινία από το 1952 που παίρνει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας έχοντας πάρει μόνο ένα ακόμα Όσκαρ, αφορά και εδώ μια αληθινή δημοσιογραφική ιστορία. Πώς η εφημερίδα Boston Globe ξεσκέπασε το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων από ιερείς της καθολικής εκκλησίας και την συγκάλυψη του Βατικανού και του τότε πάπα. Ο ίδιος μάλιστα ο πάπας αναγκάστηκε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη και να γίνουν πολλές αλλαγές στην Καθολική Εκκλησία. Όλα αυτά συνέβησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από την ομάδα Spotlight της παλαιότερης εφημερίδας ερευνητικής δημοσιογραφίας των ΗΠΑ που έχει συνεχή δράση από το ξεκίνημά της. Ο Tom McCarthy σκηνοθετεί τους Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, Stanley Tucci.

The Truth (2015)

Η αλήθεια είναι κάτι δυσεύρετο και κάτι υπό διερεύνηση όσον αφορά τους δημοσιογράφους. Αυτή την φορά, σε αντίθεση με τις προηγούμενες περιπτώσεις, έχουμε την αποκάλυψη ενός σκανδάλου και την αποκάλυψη ότι οι αποδείξεις που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πλαστές και άρα κατά πόσο το σκάνδαλο στέκει ή όχι. Συγκεκριμένα, ο Dan Rather και η Mary Mapes του CBS News αποκαλύπτουν στην εκπομπή 60 Minutes, λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2004, άγνωστα στοιχεία για την στρατιωτική θητεία του υποψήφιου προέδρου, Τζορτζ Μπους, κατηγορούμενοι εν τέλει για παραποίηση και μεροληψία.

The Post (2017)

Ο μέγας Steven Spielberg ασχολήθηκε και εκείνος με την δημοσιογραφική αποκάλυψη σκανδάλων έχοντας ένα all star επιτελείο, με τους Meryl Streep και Tom Hanks να ηγούνται του καστ. Το The Post αφορά την Washington Post και την δημοσίευση των Pentagon Papers. Η ιστορική εκδότρια της εφημερίδας, Katharine Graham, το 1971 πρέπει να αποφασίσει για το αν θα δημοσιοποιήσει τα απόρρητα κρατικά έγγραφα για τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Η εμπλοκή της Αμερικής στο Βιετνάμ και στην γαλλική Ινδοκίνα νωρίτερα στα 40s, ήταν ένα ακανθώδες ζήτημα που αφορά και την προεδρία Νίξον. Η ταινία προτάθηκε για δύο Όσκαρ (ταινίας, Α΄ Γυναικείου Ρόλου). 

She Said (2022)

Το σκάνδαλο Γουάινστιν αφορά άμεσα το Χόλιγουντ, καθώς αφορά σεξουαλικές παρενοχλήσεις, κακοποιήσεις, βιασμούς που διέπραξε ο μεγαλοπαραγωγός αρχικά της Miramax και έπειτα της Weinstein Company, Harvey Weinstein εις βάρος ηθοποιών και υπαλλήλων της εταιρείας του. Δεν θα αργούσε να γίνει μια ταινία για αυτό και έγινε με τον καλύτερο τρόπο από την Maria Schrader και σε σενάριο της Rebecca Lenkiewicz. Βάση της ταινίας αποτελεί η δημοσιογραφική αποκάλυψη των Jodi Kantor και Megan Twohey για λογαριασμό των New York Times τον Οκτώβριο του 2017. Η Carey Mulligan και η Zoe Kazan υποδύθηκαν τις δύο δημοσιογράφους που ήρθαν σε επικοινωνία με αρκετές γυναίκες που έβλαψε και έφεραν στο φως τις καταγγελίες τους. Μάλιστα η ίδια η Ashely Judd, που υπήρξε θύμα του Γουάινστιν, εμφανίζεται στην ταινία.

Περισσότερα σινεφιλικά αφιερώματα μπορείτε να αναζητήσετε σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον blog.

Πρώτη δημοσίευση: 3 Δεκ. 2022, 18:32
Ενημέρωση: 3 Δεκ. 2022, 18:34
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
23 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos