Nύχτες 15: "The Decline of Western Civilization III" - REVIEW

Δημοσίευση: 4 Οκτ. 2015, 02:49
Συντάκτης:

1979, 1988, 1998.Η αλλιώς η παρακμή του δυτικού πολιτισμού σε τρείς φάσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση  έχοντας αφήσει πίσω τους πρώιμους πάνκηδες και μεταλλάδες, βρισκόμαστε στην τρίτη φάση, εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 90 και λίγο πριν κάνει  την εμφάνισή της η γενιά των zeros και τη σκυτάλη παίρνουν οι λεγόμενοι ‘gutter punks’.

Η σκηνοθέτιδα Penelope Spheeris μεταφέρει στην οθόνη το lifestyle των πάνκηδων του δρόμου και του συνόλου των άστεγων εφήβων που έβρισκαν καταφύγιο στα πανκ ακούσματα, στους δρόμους και σε καταλήψεις σε εγκαταλελειμμένα κτίρια  του Λος Άντζελες, δίνοντας ένα κοινωνικοπολιτικό μανιφέστο κατά του σύγχρονου ‘πολιτισμού’. Ένα μηδενιστικό ψυχογράφημα στα παιδιά μιας ‘κατώτερης γενιάς’ , στους ‘παρασιτικούς’ αυτούς οργανισμούς που προήλθαν από την καταπίεση της κοινωνίας με αφετηρία τις οικογένειές τους και κατέληξαν να θεωρούν τους εαυτούς τους λάθη της φύσης, στιγμιαία λάθη και να βρίσκουν καταφύγιο σε κάθε είδους καταχρήσεις.

Όταν το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο Sundance του 1989 κέρδισε το βραβείο ελευθερίας του λόγου, ενώ προβλήθηκε και στις Κάννες την ίδια χρονιά. 

Η Spheeris αφήνει στο περιθώριο τις μπάντες και τις συναυλίες που δείχνει και προσφέρει ένα ανθρωποκεντρικό φιλμ, φέρνοντας σε γκρο πλαν τις νιχιλιστικες αυτές φωνές. Πέρυσι στις «Νύχτες Πρεμιέρας» είδαμε το “The smell of us” του Larry Clark. Το «The Decline of Western Civilization» είναι αυτό που θα περιμέναμε να είναι –και δεν ήταν- η τελευταία ταινία του Κλαρκ.

6 / 10

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos