Φεστιβαλ

Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου 13: "L'air de rien". REVIEWL'air de rien (7/10)

Γαλλία, 2012, 90'. Σκηνοθεσία: Γκρεγκορί Μανιέ, Στεφάν Βιάρντ. Σενάριο: Γκρεγκορί Μανιέ, Στεφάν Βιάρντ. Hθοποιοί: Μισέλ Ντελπέκ, Γκρεγκορί Μοντέλ, Φρεντ Σκοτλάντ.

Πριν τριάντα χρόνια, ο Michel Delpech έκανε την μία επιτυχία μετά την άλλη. Σήμερα, συλλέγει χρέη! Αποτραβηγμένος στην εξοχή, ο άλλοτε διάσημος τραγουδιστής στοιβάζει καθυστερημένους απλήρωτους φόρους και πρόστιμα. Ο νεαρός δικαστικός κλητήρας Grégory Morel έχει εντολή να τον συλλάβει. Έχοντας μεγαλώσει με τις επιτυχίες του Delpech, δεν μπορεί να δεχτεί ότι θα κατασχέσει τα υπάρχοντα του πρώην ειδώλου του. Θέλει να τον βοηθήσει να ξεχρεωθεί....

Το φιλμ του Gregory Magne διηγείται μία φιλία μεταξύ ανδρών, που όπως όλες σηματοδοτεί την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης με τα αντρικά πρότυπα και με την πατρική φιγούρα για κάθε αναδυόμενο ενήλικο άντρα. Εδώ, ο παλιός αγαπημένος σταρ του νεαρού πρωταγωνιστή, νεοφώτιστου φοροεισπράκτορα, είναι πνιγμένος μέχρι το λαιμό από τα χρέη. Τα φέρνει η ζωή ο ήρωάς μας, με αφετηρία να βοηθήσει το είδωλό του, να βοηθά πρώτα και πάνω απ' όλα τον εαυτό του να αυτοπροσδιοριστεί. Τελικά, ο αναστημένος σταρ ψιθυρίζει μια γνωστή μελωδία, κάνοντας την αποκαθήλωση αταίριαστων στην ψυχολογία του πρωταγωνιστή απαιτήσεων, καλά βιδωμένων στους τοίχους, λίγο πιο ελαφριά. Το υπόγειο σπαρταριστό χιούμορ υμνεί τη χαρά της στιγμής και βγάζει τη γλώσσα σε όλους τους φύσει και θέσει τεχνοκράτες, με επίγνωσή του εφήμερου και γι αυτό και πολύτιμου χαρακτήρα της.

* H ταινία προβάλλεται την Τρίτη 9/4, Όπερα, 10.30 μ.μ. 

Eύη Αβδελίδου

Δημοσίευση: 8 Απριλίου 2013, 12:14

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

cannes 2017 david lynch
Κάτι η τρομερή ανυπομονησία και λαχτάρα με την οποία...
4 λεπτά
the gift
Σύνοψη: Ένα επιτυχημένο ζευγάρι, ο Σάιμον και η Ρόμπιν μετά...
2 ώρες
game of thrones season 7 stark reunion
Μπορεί η 7η σεζόν για το «Game Of Thrones»...
3 ώρες