Υπάρχει το "Άγιο Δισκοπότηρο" του Όρσον Ουέλς στην Βραζιλία;

Δημοσίευση: 28 Απριλίου 2021, 02:05

Εδώ και περίπου 25 χρόνια, ο κινηματογραφιστής Τζόσουα Γκρόσμπεργκ αναζητά την αυθεντική κόπια του The Magnificent Ambersons, ταινία που γύρισε ο Όρσον Γουέλς και προβλήθηκε το 1942. Οι προσπάθειές του φαίνεται ότι τώρα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον ενός μεγάλου αμερικανικού δικτύου συνδρομητικής τηλεόρασης, του TCM, το οποίο προσφέρθηκε να συνεργαστεί μαζί του για τη διαλεύκανση ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια της κινηματογραφικής ιστορίας.

<a href="/tainies/citizen-kane/68866">Citizen Kane</a>ΣΧΕΤΙΚΑCitizen Kane

Για την ακρίβεια, το TCM θα συνδράμει τον Γκρόσμπεργκ στην ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ του δεύτερου που αφορά την εύρεση ενός “Αγίου Δισκοπότηρου” του σινεμά: την κόπια του “The Magnificent Ambersons” που ο Γουέλς χρησιμοποίησε σε δοκιμαστικές προβολές, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως καταστροφικές και οδήγησαν στην απόλυσή του από την RKO Studios. Μετά τις προβολές αυτές, οι υπεύθυνοι της RKO έκοψαν 43 λεπτά από την ταινία, γύρισαν νέες σκηνές και καινούργιο φινάλε, χωρίς την έγκριση ή τη συμβολή του Γουέλς.

H τελική, πετσοκομμένη εκδοχή των “Άμπερσονς” μπορεί να θεωρείται πλέον κλασική και να είχε προταθεί τότε και για τρία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και αυτό της Καλύτερης Ταινίας, όμως ποιος θα έλεγε όχι στην ευκαιρία να δει την εκδοχή του Γουέλς; Ο οποίος είχε μάλιστα δηλώσει ότι το αρχικό του δημιούργημα ήταν καλύτερο κι από τον “Πολίτη Κέιν”, την ταινία του που προηγήθηκε των “Άμπερσονς” και θεωρείται μία από τις καλύτερες όλων των εποχών!

Βλέποντας ότι ο “πυρετός” γύρω από τη ζωή και το έργο του Γουέλς δεν λέει να κοπάσει, το TCM θεώρησε ότι η ολοκλήρωση του μακροχρόνιου project του Γκρόσμπεργκ, που φέρει τον τίτλο “The Search for the Lost Print: The Making of Orson Welles’ The Magnificent Ambersons”, είναι μια ιδανική κίνηση για το 2022, χρονιά που θα συμπληρωθούν 80 χρόνια από την κυκλοφορία της ταινίας.

“Κατέστρεψαν τους Άμπερσονς και αυτό με κατέστρεψε”, είχε επίσης δηλώσει ο Γουέλς, κατηγορώντας την RKO Studio ότι η αντιμετώπισή τους κατά τη διάρκεια του post-production ηταν και ο λόγος που απείχε από τα κινηματογραφικά δρώμενα για αρκετά χρόνια. Όμως, ο μύθος της director’s cut κόπιας καλά κρατεί, με ιστορικούς του κινηματογράφου να υποστηρίζουν, βάσει φωτογραφιών από τα γυρίσματα και μαρτυρίες ατόμων που παρευρέθησαν στις προβολές του Γουέλς, ότι η ταινία θα ήταν το δεύτερο αριστούργημα του Γουέλς, μετά το “Πολίτη Κέιν”, εάν το studio δεν είχε αποφασίσει να αναμιχθεί.

Εκπρόσωπος του TCM, σε πρόσφατη δήλωσή του, χαρακτήρισε την πιθανότητα εύρεσης της χαμένης κόπιας ως μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία του σινεμά. Η σημαντικότητα του εγχειρήματος έκρινε και την απόφαση του TCM να χρηματοδοτήσει το ταξίδι του Γκρόσμπεργκ στη Βραζιλία, όπου και θεωρεί ότι μπορεί να βρει τη βερσιόν του Γουέλς σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει στα πλαίσια της 25ετούς έρευνάς του.

Παράλληλα, ο Γκρόσμπεργκ θα κινηματογραφήσει την αποστολή του στα πλαίσια της δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί από το TCM τον Ιούλιο του 2022 και θα ασχολείται επίσης και με όλο το σκηνικό μεταξύ του Γουέλς και της RKO και όλων των ευτράπελων που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του “The Magnificent Ambersons”. Εάν βρεθεί και η ορίτζιναλ κόπια, τότε Γκρόσμπεργκ και TCM θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αποκατάστασή της, με σκοπό να προβληθεί μαζί με το ντοκιμαντέρ.


 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos