Σύνοψη: Σε απομονωμένη περιοχή στα περίχωρα του Σαν Φρανσίσκο, η Σάρα Γουίντσεστερ (Έλεν Μίρεν) κατασκευάζει αδιάκοπα το πιο στοιχειωμένο σπίτι στον κόσμο για να στεγάσει όλα τα πνεύματα που κατέληξαν από το όπλο της δικής της εταιρείας οπλοποιίας. Τα πιο φιλήσυχα περνούν απαρατήρητα, σε αντίθεση με άλλα που μπορούν να γίνουν βίαια και να προκαλέσουν ανείπωτες τραγωδίες, τις οποίες μόνο η κυρία Γουίντσεστερ ξέρει πώς να αντιμετωπίσει.

Άποψη: Οι θρύλοι και οι ιστορίες φαντασμάτων ανέκαθεν γοήτευαν μικρούς και μεγάλους φέρνοντάς τους ένα βήμα πιο κοντά στο μεταφυσικό, για να μπορέσουν να αποδώσουν ο,τι αδυνατούσαν να εξηγήσουν με την λογική. Γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η μανία της Σάρα Γουίντσεστερ να φτιάξει ένα δαιδαλώδες σπίτι δίχως μια σαφή διαρρύθμιση; Οι αδερφοί Spierig (Predestination, Jigsaw) που γράφουν και σκηνοθετούν φέτος το Winchester θέλησαν να ασχοληθούν με τον εκκεντρικό χαρακτήρα, που η φήμη του πλέον έχει περάσει στην ιστορία, και να του δώσουν μια χειροπιαστή ιστορία με λίγη, δυστυχώς, φαντασία.

Η πάντα αγέρωχη Έλεν Μίρεν (βραβευμένη με Όσκαρ για το The Queen) αναλαμβάνει τα ηνία της ταινίας για να τιθασεύσει τα ανήσυχα, «ανυπάκουα» πνεύματα του σπιτιού και βγάζει έναν χαρακτήρα βασανισμένο μεν, επίμονο δε για να φέρει εις πέρας την ανορθόδοξη αποστολή της, και τα καταφέρνει χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Αυτό που κοπιάζει να σταθεί δίπλα σε αυτήν την δεσποτική παρουσία, δεν είναι ούτε οι συμπρωταγωνιστές της, ούτε η αισθητική της ταινίας φαντασμάτων αλλά περισσότερο η έλλειψη αυθεντικότητας του σεναρίου.

Αναμφίβολα, σε ταινίες φαντασμάτων (μη νομίζετε ότι το Winchester είναι horror)  τα κοινά στοιχεία είναι πολλά και δύσκολα αποφεύγονται εάν δεν υπάρχει έμπειρος σεναριογράφος για να δώσει την απαιτούμενη γνησιότητα στους χαρακτήρες αλλά κυρίως στην βασική ιστορία. Η οποία στο Winchester πατάει σε αρκετά κλισέ μονοπάτια και στον πυρήνα της μοιάζει με καθαρό δράμα, πέρα από την παραψυχολογικη και πνευματική φύση της. Την αγωνία που δημιουργεί αρχικά, με το μυστήριο που πλανάται γύρω από το σπίτι και την κάτοχό του, σπεύδει να την αντικαταστήσει μία νωθρότητα, που εξ ορισμού αργεί να δώσει μια ένταση πιο… πνευματώδης.

Όσο χάνεται και μπερδεύεται ο Τζέισον Κλαρκ (Zero Dark Thirty, Mudbound) στο λαβυρινθώδες αυτό σπίτι τόσο πληθαίνουν και οι φόβοι μας ότι το άτολμο αυτό επιχείρημα θα ναυαγήσει στην πορεία που το ίδιο έθεσε, παρά την πετυχημένη αίσθηση του τρόμου που έδινε από το τρέιλερ με την μαυροφορεμένη, απειλητική Έλεν Μίρεν. Οι καλές προθέσεις όμως δεν μπορούν να γλυτώσουν το Winchester από την μοιραία αποτυχία του. Πόσο μάλλον από το γλυκανάλατο τέλος του, βγαλμένο από δράμα εποχής και με ανησυχητικές υπόνοιες συνέχειας.

Πρώτη δημοσίευση: 15 Φεβ. 2018, 01:19
Ενημέρωση: 22 Φεβ. 2018, 04:22
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Winchester (Winchester: το σπίτι των φαντασμάτων)
Έτος: 
Διάρκεια: 
99
Εταιρία διανομής: 
Release: 
15 Φεβρουαρίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The Beautiful Game

The Beautiful Game

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Στη Ρώμη θα γίνει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου αστέγων, οπότε ο χαρισματικός κόουτς...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos