Βασιλιάς Όττο

Βασιλιάς Όττο - κριτική ταινίας

Το καλοκαίρι του 2004, η Ελλάδα μάγεψε την Ευρώπη με την πιο αναπάντεχη νίκη της στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Οι θεατές ανά τον κόσμο παρακολούθησαν με δυσπιστία και δέος τα αουτσάιντερ του θεσμού, μία ομάδα, η οποία χωρίς να έχει καμία απολύτως νίκη σε σημαντική διοργάνωση, κατατρόπωσε τους γίγαντες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ο αρχιτέκτονας πίσω από αυτό τον απροσδόκητο θρίαμβο ήταν ο θρυλικός Γερμανός προπονητής, ο ‘Βασιλιάς’ Όττο Ρεχάγκελ. Έχοντας σημειώσει τεράστιες επιτυχίες για την χώρα του, πήρε την παράτολμη απόφαση να εγκαταλείψει την αυτοκρατορία του, για να αναλάβει την αδύναμη Ελληνική ομάδα ποδοσφαίρου. Αυτή είναι ιστορία για το πως δύο εκ διαμέτρου αντίθετες κουλτούρες ενώθηκαν, μίλησαν την ίδια γλώσσα και έγραψαν μαζί ένα νέο κεφάλαιο στην Ελληνική μυθολογία. 

Ο «Βασιλιάς Όττο» -με τίτλο που επανασυστήνει το όνομα κλείνοντας το μάτι στην βασιλεία του φιλέλληνα Όθωνα- είναι  ένα διαφωτιστικό και εμπνευσμένο ντοκιμαντέρ - φόρος τιμής στον Όττο Ρεχάγκελ, τον θρυλικό προπονητή που οδήγησε την Εθνική Ελλάδος στον θρίαμβο του Euro 2004.

Η ταινία ξετυλίγει ένα από τα μεγαλύτερα έπη στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού, την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου το 2004 από τη χώρα μας, στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Ο  Ότο Ρεχάγκελ υπήρξε ο άνθρωπος που κατάφερε να κάνει ομάδα σοβαρή, οργανωμένη, μια Εθνική ουσιαστικά της πλάκας, με καλούς παίκτες που ποτέ δεν κατάφεραν όμως να λειτουργήσουν ομαδικά, αυτό είναι και το νόημα του ποδοσφαίρου άλλωστε.

Ο 83χρονος σήμερα Γερμανός προπονητής φυσικά δεν ήταν τυχαίος, με τρία πρωταθλήματα στη χώρα του και ένα Κύπελλο Ουέφα τη συλλογή του και ενώ μπορεί αρχικά να έδειχνει πως η μενταλιτέ του δεν ταίριαζε στην ελληνική νοοτροπία, αποδείχθηκε πως ήταν αυτός ακριβώς που χρειαζόταν, ώστε να οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στην κορυφή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2004, μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές εκπλήξεις όλων των εποχών.

Το ντοκιμαντέρ του Κρίστοφερ Μαρκς υπενθυμίζει σε όλους μας όσα συνέβησαν (τα οποία προφανώς και δεν έχουμε ξεχάσει και δεν πρόκειται και ποτέ), με τον Ρεχάγκλε να αφηγείται στην κάμερα όσα συνέβησαν από το πρώτο παιχνίδι του στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας, μέχρι τον τελικό του Euro.

Το ντοκιμαντέρ είναι εντελώς διεκπεραιωτικό και αποστειρωμένο, σχηματικό και by the book, χωρίς την παραμικρή σκηνοθετικά άποψη και καινοτομία σαν φιλμικό κατασκεύασμα, όμως προφανώς παρακολουθείται με χαρά και αίσθημα εθνικής ανύψωσης.

Πρώτη δημοσίευση: 16 Σεπτεμβρίου 2021, 01:39
Ενημέρωση: 23 Σεπτεμβρίου 2021, 01:55
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Βασιλιάς Όττο (King Otto)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
82
Εταιρία διανομής: 
Release: 
16 Σεπτεμβρίου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos