Υπόθεση:
Αραβική Ανοιξη, Υεμένη 2011, η επανάσταση συνεχίζεται. Είναι η εποχή των μουσώνων και στο νησί Σοκότρα η ζωή κυλά ήρεμα. Ένα ιστιοφόρο με Ισραηλινή σημαία βυθίζεται και οι έρευνες για επιζώντες ξεκινούν. Το σώμα ενός ναυαγού ξεβράζεται σε μια παραλία.  
Στην άλλη άκρη του νησιού ένας ντόπιος βλέπει στα όνειρά του το ναυαγό, ο οποίος ζητά τη βοήθειά του.
Μέσα από το σώμα του ναυαγού, ενός ανθρώπου που έβλεπε τη ζωή του να βυθίζεται, ξεκινά αυτή η περιπέτεια με σκοπό να τον αφυπνίσει και να του θυμίσει να είναι ευγνώμων. Θα ανατρέψει το πεπρωμένο; Θα επιστρέψει πίσω ζωντανός;

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

    Με φόντο την Αραβική άνοιξη και την επανάσταση στην Υεμένη, η ταινία “Unknown Land” είναι η ιστορία ενός Εβραίου ναυαγού που ξεβράστηκε σε μουσουλμανικό έδαφος, η ιστορία της κάθαρσης μιας ψυχής που βρίσκεται παγιδευμένη μεταξύ δύο κόσμων.

    Μέσα από το σώμα του ναυαγού, ενός ανθρώπου που έβλεπε τη ζωή του να βυθίζεται, ξεκινά αυτή η περιπέτεια με σκοπό να τον αφυπνίσει και να του θυμίσει να είναι ευγνώμων.

    Η ταινία ξεκινά σαν ντοκιμαντέρ και στη συνέχεια μετατρέπεται σε ένα συναρπαστικό οδοιπορικό. Η οπτική της παραμένει ντοκιμαντερίστικη στη συνολική της διάρκεια. Αυτός ο τρόπος κινηματογράφησης βοηθά στην εξέλιξη της ιστορίας γιατί εμπεριέχει την αληθοφάνεια ενός ντοκιμαντέρ. Η ταινία γυρίστηκε με απλoύς ανθρώπους και όχι με επαγγελματίες ηθοποιούς, οι οποίοι ερμήνευσαν ρόλους ανάλογα με την ένδυση και τα χαρακτηριστικά τους. Η πρόθεσή μου ήταν να μη γνωρίζουν το σενάριο, αλλά μόνο την κεντρική ιδέα της ταινίας. Οι πρόβες γίνονταν λίγα λεπτά πριν από το γύρισμα της κάθε σκηνής. Αυτό τους βοήθησε να αυτοσχεδιάσουν ελεύθερα, ώστε να διατηρηθεί η αυθεντικότητα της ιστορίας, χωρίς να ερμηνεύουν σαν κινηματογραφικοί ήρωες που προσπαθούν να αποδώσουν το σενάριο. Γι’ αυτό και οι ελάχιστοι διάλογοι της ταινίας είναι ρεαλιστικοί.

    Μέχρι το τέλος της ταινίας δε γίνεται ξεκάθαρο αν θα δοθεί στο ναυαγό η δεύτερη ευκαιρία που θα οδηγήσει στο θαύμα, αυτή την πολυπόθητη δεύτερη ευκαιρία που ζητάμε όταν βρεθούμε σε κάποια δύσκολη στιγμή της ζωής μας, όπως συμβαίνει και με τον πρωταγωνιστή της ταινίας.

    Ενώ ο εξωτερικός πόλεμος μαίνεται (Αραβική Άνοιξη), ένας άλλος πόλεμος, ο εσωτερικός του ήρωα, κλιμακώνεται. Η ταινία αναζητά τόσο την εξωτερική όσο και την εσωτερική ειρήνη.

    To “Unknown Land”, με αγνό τρόπο και μέσα από μια ποιητική ατμόσφαιρα, προωθεί ένα μήνυμα ειρήνης ανάμεσα στους δύο λαούς. Eίναι μια μεταφυσική αλληγορία με κρυμμένους συμβολισμούς γύρω από πνευματικά, θρησκευτικά και πολιτικά ζητήματα. Πνευματικότητα και πολιτική συνυπάρχουν σε αυτό το ανθρώπινο δράμα που μιλά για τη μετάνοια, τη συγχώρεση, την αποδοχή, τη συμφιλίωση, την αγάπη και όχι μόνο…Άγνωστη γη είναι η ψυχή μας, που λίγοι έχουν καταφέρει να εξερευνήσουν.

Πρώτη δημοσίευση: 23 Μαΐου 2015, 16:55
Ενημέρωση: 28 Μαΐου 2015, 11:09
Τίτλος:
Unknown land (Άγνωστη γη)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
78
Εταιρία διανομής: 
Release: 
21 Μαϊου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos