The trip to Greece

The trip to Greece - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Οι δύο ηθοποιοί συνεχίζουν τη σειρά των διάσημων οδοιπορικών τους, πραγματοποιώντας μια επίσκεψη στη χώρα μας και έτσι το περιπετειώδες και αγαπητό δίδυμο φιλοξενείται αυτή τη φορά στην Ελλάδα. Από την αρχαία Τροία κατευθύνονται προς την Ελλάδα, βαδίζοντας στα βήματα του Οδυσσέα. Εξερευνούν με δέος τον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, σε εκπληκτικές τοποθεσίες όπως οι Δελφοί, Αθήνα, Επίδαυρος, Ύδρα, Σπήλαιο Διρού, Πύλο, Στάγιρα, Χαλκιδική κ.ά.).  Δοκιμάζουν μερικά από τα καλύτερα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, συναντιούνται με την ελληνική μουσική και αισθάνονται ελεύθεροι να σχολιάσουν ό,τι όμορφο ή ό,τι ιδιαίτερο βλέπουν.

Άποψη: Mετά την Αγγλία, την Ισπανία και η Ιταλία, ο Μάικλ Ουιτερμπότομ κινηματογραφεί τον Στιβ Κούγκαν και τον Ρομπ Μπράιντον και στην Ελλάδα, στο 4ο και τελευταίο φιλμ ενός αναπάντεχου franchise, το οποίο πολύ σοφά ολοκληρώνεται εδώ και "δυστυχώς" για εμάς με το λιγότερο ενδιαφέρον από όλα όσα έχουν προηγηθεί. 

Aν και συμμαζεμένο σε σχέση με την 6ωρη αντίστοιχη τηλεοπτική εκδοχή του BBC που προηγήθηκε (και που με μεγάλη δυσκολία παρακολουθείται ολόκληρη αν δεν είσαι τουρίστας που έχει σκοπό να έρθει στην Ελλάδα και άρα να χαζεύεις απλά τα τοπία), το "The trip to Greece" δεν παύει να αποτελεί ένα φλύαρο κατασκεύασμα που μοιάζει περισσότερο με καρτποσταλική διαφήμιση του ελληνικού καλοκαιριού στην πιο -ας πούμε- σοφιστικέ εκδοχή του, παρά σαν μια ταινία με δομή, γνώση, ενδιαφέρον. 

Και κυρίως γι'αυτό ευθύνονται οι δύο πρωταγωνιστές της, οι οποίοι αμπελοφιλοσοφούν επιδεικτικά και υπεροπτικά, ελάχιστες φορές καταφέρνουν να διασκεδάσουν, ακόμα και οι συχνότατες μιμήσεις συναδέλφων τους που επιχειρούν είναι οι περισσότερες τραβηγμένες, επί της ουσίας αυτοαναφορικές, αποτυχημένες. Οι αυτοσχέδιοι (σε μεγάλο βαθμό) διάλογοι που στήνουν ελάχιστα ενδιαφέρουν κάποιον, είναι ενοχλητικοί στην πλειοψηφία τους και εξοντωτικά μεγάλοι σε διάρκεια: είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για δύο εκνευριστικούς και κουραστικούς τύπους και στην αληθινή τους ζωή, όπως δείχνουν εδώ. Δύο υπερόπτες με ένα απαξιωτικό attitude (που προσπαθούν να μασκαρέψουν με υποτιθέμενα νερόβραστα αστεία) που η καριέρα τους (ειδικά του Μπράιντον), δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση. 

Επομένως η ταύτιση με τους χαρακτήρες πολύ δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί και άρα να σε βάλει σε μια ροή το φιλμ και να ταξιδέψεις μαζί τους την μεταφορική "Οδύσσεια", από την Τροία ως την Ιθάκη. 

Αυτό που μένει, είναι πολλά ζεστά και θελκτικά φωτισμένα πλάνα του ελληνικού καλοκαιριού που περιλαμβάνουν Λέσβο, Δελφούς, Αθήνα, Ύδρα, Μάνη, Πύλο και Ιθάκη και that's all folks. Ίσως αν το βάλεις να παίζει (όταν βγει σε dvd ή vod ή streaming) ενώ τρως με την παρέα σου ή την οκογένειά σου, να παρακολουθείται πιο ευχάριστα, αλλά και πάλι.

Πρώτη δημοσίευση: 2 Ιουλίου 2020, 18:11
Ενημέρωση: 9 Ιουλίου 2020, 12:22
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The trip to Greece (Ταξίδι στην Ελλάδα)
Είδος: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
103
Εταιρία διανομής: 
Release: 
2 Ιουλίου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos