Με πάνω από τριάντα χρόνια υπηρεσίας ως ένας από τους καλύτερους ιπτάμενους του Ναυτικού, ο Πιτ ‘’Μάβερικ’’ Μίτσελ (Τομ Κρουζ) βρίσκεται εκεί όπου ανήκει. Συμμετέχει σε ακραίες αποστολές ως ένας θαρραλέος δοκιμαστικός πιλότος και αποφεύγει μια πιθανή προαγωγή που θα τον επηρέαζε αρνητικά. Καθώς εκπαιδεύει μερικούς αποσπασμένους πτυχιούχους για μια ειδική αποστολή την οποία δεν έχει βιώσει ποτέ κανένας πιλότος, ο Μάβερικ αντιμετωπίζει τον Υπολοχαγό Μπράντλεϊ Μπράντσο (Μάιλς Τέλερ), γιο του μακαρίτη φίλου του Μάβερικ αλλά και τον αξιωματικό παρακολούθησης Υπολοχαγό Νικ Μπράντσο, γνωστούς με τα ψευδώνυμα ‘’Ρούστερ’’ και ‘’Γκους’’ αντίστοιχα.

Aν κάποιος/α επιχειρήσει να δει το πρώτο Top Gun του 1986, αμφιβάλλω αν θα τα καταφέρει να το τελειώσει. Ένα από τα εμβληματικά μπλοκμπάστερ των 80s που απογείωσε την καριέρα του Τομ Κρουζ, αλλά στον πυρήνα του μια κλισεδιαριασμένη (χαζο)χαριτωμενιά εθνικοπατριωτικού καθήκοντος, με ωραίο σάουντρακ και φωτογενείς πρωταγωνιστές, αλλά σχεδόν αστείο. 

Ναι, σίγουρα το «Top Gun Maverick» είναι καλύτερη ταινία από το προηγούμενο, αλλά αυτό δεν ήταν καθόλου δύσκολο να επιτευχθεί.

Είναι λιγότερο αφελές, καμουφλάρει πιο έξυπνα τον μιλταρισμό του, o Τομ Κρουζ αποδεικνύει και εδώ ότι είναι ο μεγαλύτερος (και εμπορικότερος) εν ζωή σταρ του πλανήτη, όχι μόνο επειδή κάνει ο ίδιος πολλά από τα κασκαντεριλίκια του, αλλά απλά ο τύπος λάμπει ακόμα και στα 60 του, ξέρει πως να πει τις ατάκες του, να χαμογελάσει όσο πρέπει, είναι οικείος, τον συμπαθείς με μεγάλη ευκολία, είναι αλάνθαστος.

Αν εξαιρέσουμε τις -φοβερές και τρομερές- σκηνές δράσης με τις αερομαχίες για τις οποίες θα αναφερθούμε λίγο πιο κάτω, το «Top Gum Maverick» είναι επίσης ολόκληρο ένα μεγάλο κλισέ στην εξέλιξη της ιστορίας του, από όπου και να το πιάσει κανείς. Ξεκάθαρη (και σε κάποιες στιγμές εκβιαστική) επίκληση στο συναίσθημα των φανς του πρώτου φιλμ, καταστάσεις εντελώς αναμενόμενες (και βαρετές): το -μάλλον αναγκαίο- ρομάντζο με την Τζένιφερ Κόνελι, το overdrama με τον γιο του μακαρίτη Γκους από το πρώτο Top Gun (πόσο κακός ηθοποιός αυτός ο Μάιλς Τέλερ, είναι απορίας άξιο πως βρίσκει τέτοιους ρόλους) με ελάχιστη χημεία μεταξύ τους, την τραγική σκηνή εκμετάλλευσης της τωρινής κατάστασης του Βαλ Κίλμερ (που έχει χάσει την φωνή του από καρκίνο στον φάρυγγα), σχεδόν γραφικές ευκολίες κλιμάκωσης του δράματος και την αστειότητα του τελευταίου μέρους και τον τρόπο με τον οποίο οι ήρωές μας δρουν επί εχθρικού εδάφους.

Αλλά.

Υπάρχει και το τεχνικό κομμάτι της ατόφιας δράσης, της περιπέτειας. Και εκεί σου κόβεται η ανάσα. Ο Τζόζεφ Κοζίνσκι μας είχε δείξει τι μπορεί να καταφέρει με το Tron Legacy, αλλά και το Oblivion σε μικρότερο βαθμό. Eδώ, "απογειώνεται".

Οι αερομαχίες και οι σκηνές μέσα και έξω από τα αεροσκάφη είναι συγκλονιστικές, οι λήψεις με τις IMAX κάμερες αποτυπώνουν την αίσθηση της ταχύτητας, την ένταση και την αδρεναλίνη μαγικά, δίνουν βάθος στις οπτικές γωνίες του ουρανού, σε κρατούν τσιτωμένο στο κάθισμα, δεν μπορείς να ξεκολλήσεις τα μάτια σου από την οθόνη, νιώθεις σαν να είσαι ο ίδιος στο πιλοτήριο. Το γράφω και το εννοώ: όποιος/α δει την ταινία αυτή στην οθόνη του pc ή ακόμα και της τηλεόρασης, θα εγκληματίσει και θα στερηθεί τον βασικότερο λόγο ύπαρξής της. Αξίζει 100% να την δείτε στις αίθουσες.

Και έτσι και θα συμβεί βέβαια και θα είναι και πολύ ευχάριστο με την κατρακύλα που έχουν πάρει τα κινηματογραφικά εισιτήρια στην Ελλάδα προσφάτως. Το «Top Gun Maverick» είναι σίγουρα το μπλοκμπάστερ του καλοκαιριού, θα το δεις, θα το ευχαριστηθείς, θα περάσεις καλά, αρκεί να λειτουργήσεις σε airplane mode, κατά την διάρκειά του…

Πρώτη δημοσίευση: 26 Μαΐου 2022, 04:26
Ενημέρωση: 2 Ιουνίου 2022, 00:52
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Top Gun: Maverick
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
133
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos