Το θολό ποτάμι του Μπαασίμ

Το θολό ποτάμι του Μπαασίμ - κριτική ταινίας

Το «Θολό ποτάμι του Μπαασίμ» είναι η καταγραφή της πορείας δέκα χρόνων του ανήλικου Κούρδου πρόσφυγα Ραφίκ Ντάγοντ που αναζητά τον αδελφό του Μπαασίμ Ντάγοντ από τη Συρία μέχρι την Ουγγαρία ακολουθώντας το βουβό ανθρώπινο ποτάμι. 

Ο Ραφίκ την περίοδο αυτή θα διασχίσει εννέα χώρες και θα ενηλικιωθεί κατά τη διάρκεια του προσφυγικού ταξιδιού.

Ο Ραφίκ θα διαφύγει από το Κομπάνι και θα βρεθεί στο στρατόπεδο του Κιρκάν στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας, στα σύνορα με τη Συρία. Θα περιπλανηθεί στα εδάφη της Τουρκίας, θα μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια στην Αδριανούπολη προκειμένου να περάσει κρυφά τον Έβρο.  Εκεί, θα συναντήσει τους διαβόητους διακινητές Εμρέ και Σεμίχ που θα του υποσχεθούν το πέρασμα στην απέναντι όχθη και τη συνάντησή του με τον αδελφό του. 

Ο Ραφίκ θα συλληφθεί στην Ελλάδα, θα μεταφερθεί σε δομή προσφύγων της Θεσσαλονίκης, θα διασχίσει νύχτα τα βουνά της Αλβανίας, θα κοιμηθεί σε νεκροταφείο της Κροατίας, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους φρουρούς των συνόρων, τους ψηλούς φράχτες κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής,  την αστυνομική βία σε όλες τις εκφάνσεις της. Το όνειρο του Ραφίκ θα συντριβεί στον ηλεκτροφόρο φράχτη της Ουγγαρίας. 

Μία αδιάκοπη περιπλάνηση του Ραφίκ και του κάθε Ραφίκ στο όριο της ζωής και του θανάτου, ένα ταξίδι από την Ανατολή στη Δύση όπου το όνειρο της μετάβασης  στην Ευρώπη αρχίζει να ξεθωριάζει και τη θέση του παίρνει ένας ακαθόριστος και ρευστός στόχος:  «να πάω στην απέναντι όχθη», «να βρεθώ στην άλλη πλευρά του φράχτη», χωρίς κανείς πια να μπορεί να πει με βεβαιότητα τι υπάρχει  στην απέναντι όχθη ή στην άλλη πλευρά.

Πρώτη δημοσίευση: 9 Ιουνίου 2022, 01:12
Ενημέρωση: 16 Ιουνίου 2022, 00:46
Τίτλος:
Το θολό ποτάμι του Μπαασίμ
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
93
Εταιρία διανομής: 
Release: 
9 Ιουνίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos