Τα σκυλιά δεν φοράνε παντελόνια

Τα σκυλιά δεν φοράνε παντελόνια - κριτική ταινίας

Σε αυτή τη BDSM μαύρη κωμωδία του Φιλανδού J-P Valkeapää, ο Juha, καρδιοχειρουργός στο επάγγελμα, χάνει τη γυναίκα του από πνιγμό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, και αναλαμβάνει μόνος του την ανατροφή της ανήλικης κόρης τους. Χρόνια αργότερα, με την ανάμνηση της νεκρής συζύγου του ακόμη να τον στοιχειώνει, γνωρίζει εντελώς τυχαία τη Mona μία dominatrix και μαζί της ανακαλύπτει τον κόσμο του BDSM.

Η ταινία προβλήθηκε στο Fortnight των σκηνοθετών, του Φεστιβάλ των Καννών το 2019 και στον Έλληνα θεατή θα θυμίσει ίσως τις πρώτες κυρίως ταινίες του Λάνθιμου, χάρη στο αποσυντονισμένο χιούμορ της, τους κοινωνικά αδέξιους χαρακτήρες και τις ξαφνικές εξάρσεις βίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το BDSM αξιοποιείται στα πλαίσια μαύρης κωμωδίας, με ταινίες σαν τη «Γραμματέα» του Στίβεν Σάινμπεργκ με την Μάγκι Τζίλενχαλ, να έχουν ήδη επιχειρήσει να προσεγγίσουν το θέμα με εξίσου παιχνιδιάρικη οπτική, χωρίς όμως όπως και εδώ, να σεξουαλικοποιούν υπερβολικά τις σκηνές τους. Το Dogs don’t wear pants  ωστόσο δεν διστάζει να φτάσει στα άκρα, διακόπτοντας όμως πάντα έγκαιρα την ενίοτε σκληρή τροπή της ιστορίας με το κωμικοτραγικό χιούμορ του.

Ο Valkeapää εναλλάσσει τα ψυχρά χρώματα της καθημερινότητάς του ήρωα, χωρίς τα οποία άλλωστε σκανδιναβική ταινία δεν νοείται, με την κόκκινη παλέτα, τα νέον φώτα και τα μαύρα δερμάτινα υφάσματα της εμμονής του. Παράλληλα, χτίζει μία ταινία γεμάτη συμβολισμούς, με μία σκηνοθετική ροπή προς το θρίλερ χωρίς ωστόσο να επιδιώκει ποτέ να προκαλέσει φόβο.

Ταυτόχρονα, παρόλο που οι διάλογοι περιορίζονται στο ελάχιστο, η ταινία καταφέρνει να εμβαθύνει στον ψυχισμό των ηρώων της, παρέχοντας το κατάλληλο ψυχολογικό υπόβαθρο για τη ροπή του ήρωα προς το σαδομαζοχισμό.

Έτσι, μπορεί το σκανδιναβικό χιούμορ να μην εκτιμηθεί ιδιαίτερα από το ελληνικό κοινό, και ορισμένες σκηνές για αυτό το λόγο να μη λειτουργούν με τον τρόπο με τον οποίο ο σκηνοθέτης τις προόριζε, πάντως καταφέρνει να αναπτύξει κάποια αλλόκοτη συμπάθεια για τους χαρακτήρες της.

Γιατί ο θεατής βλέπει τον ήρωα, που φαντάζει όλο και πιο ανεύθυνος, όλο και πιο αναίσθητος στα μάτια των συνανθρώπων του, να επαναστατεί έναντι της ζωής του, και οδεύοντας σταδιακά στο απροσδόκητα λυτρωτικό του φινάλε, ξανά όμοια με τη θεματική του Λάνθιμου, να κερδίζει την ελευθερία του μόνο όταν δέχεται να τη χάσει.

Πρώτη δημοσίευση: 15 Οκτ. 2020, 03:52
Ενημέρωση: 22 Οκτ. 2020, 12:23
Τίτλος:
Τα σκυλιά δεν φοράνε παντελόνια (Koirat eivät käytä housuja)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
105
Εταιρία διανομής: 
Release: 
15 Οκτωβρίου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos