Σύνοψη: H ταινία μάς αφηγείται την πραγματική ιστορία της βραβευμένης με Pulitzer μάχιμης δημοσιογραφικής ομάδας με το όνομα Spotlight,της εφημερίδας Boston Globe. Το 2002 σόκαρε την κοινή γνώμη της Βοστώνης στις Η.Π.Α. αποκαλύπτοντας ένα σκάνδαλο παιδεραστίας στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας στο οποίο εμπλέκονταν πάνω από 70 ιερείς. Δεκάδες παιδιά φέρεται να είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά για περισσότερες από τρεις δεκαετίες μέσω ενός αρρωστημένου κυκλώματος. Οι Walter “Robby” Robinson (Michael Keaton), Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams), Michael Rezendes (Mark Ruffalo) και Matt Carroll (Brian d’Arcy James), μέλη του Spotlight, είχαν το θάρρος να ξεσκεπάσουν το σκάνδαλο και να έρθουν αντιμέτωποι με το νοσηρό κομμάτι της παντοδύναμης καθολικής εκκλησίας.Η δημοσιογραφική ομάδα ξεκίνησε με την υπόθεση ενός ιερέα και, όταν τελικά κατέληξε να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα, είχε εντοπίσει 70 ιερείς που είχαν κακοποιήσει παιδιά. Μέχρι το 2002 δημοσίευσαν 600 άρθρα που αφορούσαν εκατοντάδες παιδιά, όχι μόνο στη Βοστώνη αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. 249 ιερείς της Αρχιεπισκοπής της Βοστώνης κατηγορήθηκαν για σεξουαλική κακοποίηση. Σε όλη την Αμερική, 6.427 ιερείς κατηγορήθηκαν για τη σεξουαλική κακοποίηση 17.259 θυμάτων.

Κλασσική πολιτικοποιημένη ταινία άψογης δημοσιογραφίας, καταγγελίας και αποκάλυψης των γεγονότων, ένα φιλμ της παλιάς σχολής που ενδιαφέρεται να προβάλει το περιεχόμενο του χωρίς να φανεί γραφικό και να εκβιάσει το συναίσθημα.

Με περιεκτικότατο σενάριο, απόλυτα ζυγισμένες ερμηνείες που προκύπτουν και έχουν μελετηθεί μέσα από το ξεψάχνισμα των ρόλων, μοντάζ που βοηθά τον θεατή να  παρακολουθήσει το θέμα απερίσπαστος χωρίς να κουραστεί και μεγάλη προσπάθεια να διατηρηθεί ένα ουδέτερο ρεπορταζιακό ύφος, αν και το θέμα είναι από μόνο του ισχυρά φορτισμένο.

Θα ξεχωρίσω τον Ράφαλο που είναι σχεδόν συγκινητικός στον ρόλο του ρεπόρτερ που θα κάνει τα πάντα για να αποκαλύψει την είδηση (σύμφωνα πάντα με την συνειδησή του), δεν διστάζει πουθενά, επιμένει, μουλαρώνει, χάνει τον ύπνο του μέχρι να τα καταφέρει. Αλλά και συνολικά το φιλμ ενθουσιάζει διότι παρουσιάζει με απόλυτη ακρίβεια και με εξονυχιστική επιμονή και στην παραμικρή λεπτομέρεια τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να γίνεται το σωστό ρεπορτάζ-έρευνα. Θέλει χρόνο, σκληρή δουλειά και αφοσίωση και στερήσεις.

Διότι αυτή η γαμημένη δημοσιογραφία, είναι πάνω απ’όλα λειτούργημα.

Πρώτη δημοσίευση: 29 Φεβ. 2016, 07:14
Ενημέρωση: 6 Φεβ. 2021, 01:50
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Spotlight (Spotlight: Όλα στο φως)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
128
Εταιρία διανομής: 
Release: 
25 Φεβρουαρίου 2016

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
78074
Feelgood
20038
Feelgood
17265
Cinobo
5880
Zone of interest, από την Spentzos Zone of interest, από την Spentzos