Βόρεια Φινλανδία, 1944. Τις τελευταίες σκοτεινές μέρες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ένας μοναχικός χρυσοθήρας διασταυρώνεται με Ναζί στρατιώτες, που του κλέβουν τον χρυσό. Πολύ σύντομα, όμως, ανακαλύπτουν πως δεν είναι ένας συνηθισμένος χρυσοθήρας. Είναι ένας Sisu, ένας θρυλικός πρώην κομάντο με ασύλληπτο κουράγιο και αδιανόητη αποφασιστικότητα απέναντι στις πιο δύσκολες συνθήκες. Όπως και να επιτεθούν οι Ναζί, αυτή η φονική μηχανή θα φτάσει στα άκρα για να πάρει πίσω τον χρυσό. Ακόμα και αν χρειαστεί να σκοτώσει όλους τους Ναζί που θα βρεθούν στο διάβα του.

Το Sisu είναι μία φινλανδική λέξη που δεν μεταφράζεται. Εκφράζει ασύλληπτο κουράγιο και απίστευτη αποφασιστικότητα. Είναι αυτό που μένει όταν πεθαίνει και η τελευταία ελπίδα. Με φόντο τη ρημαγμένη Φινλανδία του 1944 που υποφέρει από την τακτική της καμένης γης, καθώς οι Ναζί οπισθοχωρούν και καταστρέφουν τα πάντα στο διάβα τους, η ταινία «Sisu» αφηγείται μία απολαυστική και κραυγαλέα ιστορία εκδίκησης, μία λυτρωτική ανταπόδοση ποτισμένη με το αίμα των Ναζί.

Πρώην θρυλικός κομάντο που καθάρισε 300 Ρώσους, πλέον έχει αποτραβηχτεί και ψάχνει χρυσό για να ζήσει την ζωή του όμορφα από εδώ και στο εξής, να γευτεί όσα έχει στερηθεί. Μόνο που στον δρόμο του συναντά κάποιους ταλαίπωρους Ναζί, ηττημένοι από τον πόλεμο στην επιστροφή τους, αφήνουν την Φινλανδία καίγοντας και δολοφονώντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Θέλουν και αυτοί τον χρυσό για παρόμοιους λόγους. Καλά θα πάει αυτό. 

Αυτό ακριβώς είναι το στόρι του Sisu, χωρίς υποπλοκές και σεναριακές επιδεξιότητες, μόνο ξύλο και σκοτωμούς και ποτάμια αίμα από εκεί και πέρα μέχρι το τέλος, στην αποκρυμνη, ξερή και λασπωμένη Λαπωνία, με ήρωα έναν μεσήλικα Φινλανδό Ράμπο που δεν φταίει αυτός, την ησυχία του ήθελε, αλλά δεν τον αφήνουν να αγιάσει ο άνθρωπος. 

Τα πάντα εδώ λοιπόν συμβαίνουν για να αιτιολογήσουν (?) σχεδόν μιάμιση ώρα αιματοβαμμένου μακελειού, γεμάτο βρωμιά, σκληρό ρεαλισμό, αρκετά κλισέ φυσικά, άλλες τόσες απιθανότητες, αλλά όλα αυτά τόσο διασκεδαστικά, με το ιδιαίτερο, ανεπαίσθητο σκανδιναβικό χιούμορ να τα υποστηρίζει, Ένα τιμιότατο after midnight διαμαντάκι, με έναν σκληρό καριόλη να θυμίζει κάτι από ήρωα γουέστερν και λίγο από John Wick (μην του πειράξετε τον σκυλάκο μόνο), μπόλικη ειρωνία, γραφικές ερμηνείς, ότι πρέπει για απενεχοποιημένο fun. 

Κρίμα που η εταιρεία διανομής για έναν ακατανόητο λόγο δεν το έδειξε σε δημοσιογραφική προβολή, με αποτέλεσμα δελτία τύπου των 50 λέξεων από όλους Πέμπτη πρωί και ελάχιστοι θεατές το αντιλήφθηκαν. Εμείς το είδαμε Πέμπτη βράδυ, μαζί με άλλους 8 στην αίθουσα. Δυστυχώς. 

Πρώτη δημοσίευση: 11 Μαΐου 2023, 02:14
Ενημέρωση: 17 Μαΐου 2023, 23:36
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Sisu
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
91
Εταιρία διανομής: 
Release: 
11 Μαϊου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The Human Voice

The Human Voice

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Το μακρινό 2020, στην εποχή όπου στην ζωή και την καθημερινότητά μας εισήχθη ο...
7 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10896
Feelgood
7662
Rosebud.21
7410
Feelgood
6344
Joika, από την Spentzos Joika, από την Spentzos