Secret in their eyes

Secret in their eyes - κριτική ταινίας

Διαθέτοντας τρία πρωτοκλασάτα ονόματα στους αντίστοιχους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Μπίλι Ρέι (“Shattered Glass”) φιλοδοξεί να κερδίσει τις εντυπώσεις με το αγγλόφωνο αυτό remake του θαυμάσιου αργεντίνικου φιλμ του Χουάν Χοσέ Καμπανέλα “El secreto de sus ojos (Το Μυστικό στα Μάτια της)”, το οποίο με τη σειρά του αποτελούσε μεταφορά του μυθιστορήματος ”La pregunda de sus ojos” του Αργεντίνου συγγραφέα Εντουάρντο Σαχέρι. Όμως, όπως συνήθως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, για μια ακόμη φορά η “κόπια” δεν μπορεί να συναγωνιστεί το “πρωτότυπο”.

Η πλοκή, η οποία εξελίσσεται σε δύο χρονικές περιόδους (2002 και 2015), αφορά στις προσπάθειες του Ρέι Κάρστεν, ενός εμμονοληπτικού πρώην πράκτορα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Λος Άντζελες, να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τον βιαστή και δολοφόνο της μονάκριβης κόρης της πρώην συναδέλφου του και καλύτερής του φίλης Τζες Κομπ, πείθοντας τη νυν εισαγγελέα και ανομολόγητο έρωτά του από τα παλιά Κλερ Σλόαν να ανοίξει εκ νέου την υπόθεση, 13 χρόνια μετά τη σύλληψη του ενόχου, ο οποίος, όμως, αφέθηκε ελεύθερος με εντολή άνωθεν.

Η αλήθεια είναι πως, εκτός όλων των άλλων, ο Ρέι είχε να συναγωνιστεί και τη φήμη του φιλμ του 2009, το οποίο, μετά από μια πορεία γεμάτη διακρίσεις εντός και εκτός της πατρίδας του, έφτασε ως και την κατάκτηση του Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας στην 82η απονομή. Η “απάντηση” φάνηκε να έρχεται με την εμπνευσμένη απόφασή του να “κλείσει” τις κατόχους Όσκαρ Α' Γυναικείου ρόλου Τζούλια Ρόμπερτς και Νικόλ Κίντμαν και τον υποψήφιο μόλις το 2014 για Όσκαρ Α' Αντρικού ρόλου Τσίουετελ Έτζιοφορ, πεπεισμένος πως θα έδιναν την απαιτούμενη ώθηση στην ταινία του, βοηθώντας τον να παραμείνει ανέγγιχτος από την... “κατάρα” των remakes.

Και, όντως, το πρωταγωνιστικό τρίο τον βγάζει ως ένα σημείο ασπροπρόσωπο, με τον καθένα τους να έχει τουλάχιστον μια αξιομνημόνευτη σεκάνς να επιδείξει, με πρώτη και καλύτερη την Κίντμαν, η οποία παραδίδει μια συναρπαστική σκηνή ανάκρισης, η οποία κοντράρει στα ίσια την αντίστοιχη από το αργεντίνικο φιλμ. Η Ρόμπερτς, από την πλευρά της, εντυπωσιάζει στο ρόλο της χαροκαμένης μάνας, επιδεικνύοντας μια ευρεία παλέτα συναισθηματικών αποχρώσεων, τη στιγμή που ο Έτζιοφορ αποδεικνύει ποικιλοτρόπως πως θεωρείται δικαίως ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του, έστω κι αν η χημεία του με την Κίντμαν δεν είναι και η ιδανικότερη.

Εκείνος, όμως, που δεν τα καταφέρνει εξίσου καλά είναι ο ίδιος ο Μπίλι Ρέι, ο οποίος, αν και πολύπειρος και διακεκριμένος σεναριογράφος (έγραψε, μεταξύ άλλων, το πρώτο κινηματογραφικό κεφάλαιο του “The Hunger Games” και το υποψήφιο για Όσκαρ “Captain Phillips”), ατυχεί στην έμπνευσή του να “ενσωματώσει” στην πλοκή την post-9/11 αντιτρομοκρατική εθνικιστική υστερία, επιχειρώντας να καταπιαστεί με τη βρώμικη πλευρά του νόμου και την παρακώλυση της δικαιοσύνης με πρόφαση το “ευρύτερο καλό”, καθώς αδυνατεί να το υποστηρίξει δραματουργικά σε ικανοποιητικό επίπεδο (στο πρωτότυπο φιλμ, η αναφορά στον περίφημο “βρώμικο πόλεμο” της Αργεντινής λειτουργούσε σαφώς καλύτερα). Συν τοις άλλοις, ο “κακός” στο αργεντίνικο φιλμ ήταν σαφώς πιο ενδιαφέρων χαρακτήρας σε σχέση με τον άχαρο τωρινό.

Σε σκηνοθετικό επίπεδο, εξάλλου, το “Secret in Their Eyes”, αν και καλογυρισμένο, χαρακτηρίζεται από μια γενικότερη “νωθρότητα”, με τις τετριμμένες σκηνές δράσης (εξαιρουμένης εκείνης κατά τη διάρκεια ενός αγώνα baseball) και την απουσία σασπένς να παραπέμπουν σε ένα οποιοδήποτε αυτοτελές επεισόδιο αστυνομικής σειράς. Ως αποτέλεσμα, όσο σοκαριστικό υπήρξε το ανατρεπτικό φινάλε στο πρωτότυπο φιλμ, τόσο “ξέπνοο” φαντάζει πλέον στα χέρια του Ρέι.     

Σύνοψη: Δύο ανερχόμενοι ντεντέκτιβ, ο Ρέι και η Τζες, υπό την επίβλεψη της αρχηγού τους, Κλαιρ, κάνουν μια ανατριχιαστική ανακάλυψη. Η έφηβη κόρη της Τζες έχει δολοφονηθεί βίαια κι ανεξήγητα. Έπειτα από δεκατρία χρόνια εμμονικής έρευνας, ο Ρέι βρίσκει ένα στοιχείο που πιστεύει ότι θα εξιχνιάσει την υπόθεση. Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος όμως, για τα μυστικά που θα έρθουν στην επιφάνεια και για τις επιπτώσεις που έχει η ανάγκη για εκδίκηση στην ανθρώπινη ψυχή.

 

Πρώτη δημοσίευση: 14 Ιαν. 2016, 11:17
Ενημέρωση: 21 Ιαν. 2016, 12:43
Τίτλος:
Secret in their eyes (Το μυστικό στα μάτια τους)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
111
Εταιρία διανομής: 
Release: 
14 Ιανουαρίου 2016

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos