Σύνοψη: «Βρέθηκε βόμβα. Έχετε τριάντα λεπτά». Ο κόσμος γνώρισε τον Ρίτσαρντ Τζούελ ως τον φύλακα που ανακάλυψε ένα βομβιστικό μηχανισμό και ενημέρωσε άμεσα τις αρχές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα το 1996. Χάρη στην ακαριαία δράση του, μετατράπηκε σε ήρωα και έσωσε πολλές ζωές. Μέσα σε λίγες μέρες, όμως, έγινε ο υπ’ αριθμόν ένα ύποπτος του FBI και κατηγορήθηκε από τον Τύπο και το κοινό, χωρίς βάσιμες αποδείξεις. Από τότε η ζωή του άλλαξε δραματικά και αμετάκλητα.

Άποψη: Aιχμηρός, καυστικός, οξυδερκής, ακμαίος, υπέροχος, παραμένει ο Κλιντ Ίστγουντ στα 90 (!) του χρόνια. Kαι βρίσκεται σε εξαιρετική διαύγεια και φόρμα, καθώς μαζί με το περυσινό "The Mule", υπογράφει της 2 κορυφαίες ταινιες της καριέρας του για την δεκαετία που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες.

Το "Richard Jewel" βασίζεται μεν σε μια αληθινη ιστορία, την οποία ο Ίστγουντ χρησιμοποιεί σαν όχημα για να καυτηριάσει πολλά "καλά και δεδομένα" της αμερικανικής (και όχι μόνο) κοινωνίας, τα οποία είναι τελικά υποκριτικά και σαθρά. 

Η κατάχρηση εξουσίας και βίας από τους κυβερνητικούς μηχανισμούς και η εμμονή στην συγκάλυψη παρά την ξεκάθαρη κατάφωρη αδικία, η κίτρινη δημοσιογραφία που δεν διστάζει να ξεγυμνώσει και να σταυρώσει κόσμο χωρίς να διασταυρώσει γεγονότα (και τα δύο δοσμένα αμφότερα κάπως βιαστικά και γραφικά), το πεινασμένο για αίμα και τιμωρία κοινό της άμορφης και απαίδευτης μάζας που άγεται και φέρεται από τα media. 

Αρκετά ακαδημαϊκή στο στήσιμο και απλή στον τρόπο με τον οποίο αποδίδεται στο πανί, η ταινία του Ίστγουντ είναι όμως εύστοχη και τολμηρή και καταφέρνει να αποτυπώσει όπως ακριβώς είναι την μικρομεσαία λευκή αστική αμερικανική τάξη, την "white trash" όπως την αποκαλούν, με τον κεντρικό ήρωα να μην είναι φτιαγμένος από το υλικό του δημοφιλούς τύπου που θα αγαπήσουν τα media: 34χρονος, υπέρβαρος, αγαθός, με αγάπη στα όπλα και όνειρο να γίνει κάποτε αστυνομικός, όχι ιδιαίτερα αγαπητός, μένει με την μητέρα του. Το εύκολο θύμα. Και ο Πολ Ουόλτερ Χάουζερ απίθανος σε έναν ρόλο που αποτελεί σκάνδαλο ότι δεν είναι υποψήφιος για Όσκαρ, ενσαρκώνει με χειρουργική ακρίβεια έναν απλό άνθρωπο που το προσωπικό του σύμπαν καταρρέει, ξευτυλίζεται ουσιαστικά χωρίς την παραμικρή απόδειξη και καταφέρνει να πνίξει την οργή του και να προσπαθήσει να κρατήσει την αξιοπρέπειά του μέχρι το τέλος. Πλάι του η έμπειρη Κάθι Μπέιτς και ο φυσικά χαρισματικός Σαμ Ρόκγουελ κρατούν ένα υψηλότατο τέμπο και δεν σου επιτρέπουν να απεμπλακείς από το φιλμ που παρακολουθείς με αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι το τέλος, έστω και αν πρόκειται για αληθινή ιστορία και όλοι γνωρίζουν (ή μπορούν πολύ εύκολα να μάθουν) το αποτέλεσμα της υπόθεσης. 

Μια ταινία που σε απαιτεί σε εγρήγορση και διαθέσιμο για συζήτηση μετά.

Πρώτη δημοσίευση: 16 Ιαν. 2020, 22:23
Ενημέρωση: 23 Ιαν. 2020, 05:33
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Richard Jewell (Η μπαλάντα του Ρίτσαρντ Τζούελ)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
131
Εταιρία διανομής: 
Release: 
16 Ιανουαρίου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos