Σύνοψη: Στο κοντινό μέλλον, σε ένα δυστοπικό Μαϊάμι, που βουλιάζει σταδιακά κάτω από το νερό, ο βετεράνος πολέμου Nick Bannister (Hugh Jackman) είναι κάτι σαν ειδικός ερευνητής του μυαλού: χειριστής μιας πρώην μηχανής ανακρίσεων και νυν δεξαμενής-συστήματος αναβίωσης αναμνήσεων, που επιτρέπει στους ανθρώπους να επιστρέψουν στις αγαπημένες και πιο ευτυχείς τους στιγμές. Σε έναν ζοφερό κόσμο που καταστρέφεται σταδιακά και ένα μέλλον που δεν έχει να προσφέρει καμία ελπίδα, το παρελθόν μοιάζει ο μόνος βιώσιμος δρόμος και μαζί με την επίσης πρώην στρατιωτικό συνεργάτιδά του Watts (Thandiwe Newton) βγάζουν τα προς το ζην προσφέροντας το απλόχερα.

Όταν η πανέμορφη, μυστηριώδης και αισθησιακή τραγουδίστρια Mae (Rebecca Ferguson) ζητά την βοήθειά τους για να μπορέσει να βρει τα κλειδιά της (!) που έχουν χαθεί, o Nick πέφτει με τα μούτρα σε μια παθιασμένη σχέση, που διακόπτεται βιαίως. Η Mae εξαφανίζεται ξαφνικά και η εμμονή του Nick να την εντοπίσει τον οδηγεί σε έναν δαίδαλο διαφθοράς, μυστικών και βίας με ένα βασικό ερώτημα: πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις για να μείνεις κοντά σ’ αυτούς που αγαπάς;

Άποψη: Το “Reminiscence” είναι ένας ατμοσφαιρικός, αργόσυρτος συνδυασμός επιστημονικής φαντασίας και νουάρ μυστηρίου, που βρίθει από βαρύγδουπες εκφράσεις για την μνήμη και την νοσταλγία προσπαθώντας να δώσει βάθος στο παζλ γνωστών και καλύτερων ταινιών που θυμίζει.

 Ένα καλό παράδειγμα του πώς μπορούμε να υπερστυλιζάρουμε μια γλυκανάλατη, κακογραμμένη και προβλέψιμη ιστορία, γεμάτη κενά και κοινοτοπίες.

Αναπόφευκτα άλλωστε, το ντεμπούτο της Lisa Joy, συνδημιουργού του “Westworld”, θα διέθετε ατμόσφαιρα και στυλιζάρισμα. Νέον φώτα και σκιές δημιουργούν την σωστή μελαγχολία, παρ’ όλο που το CGI μοιάζει συχνά σαν να βρισκόμαστε σε βιντεοπαιχνίδι, ενώ το νερό που καταπίνει σιγά σιγά τα πάντα, συνδυάζοντας φαντασία με αγχώδη, σημερινή πραγματικότητα, δίνει τον σωστό τόνο στην πεσιμιστική δυστοπία. Αυτό είναι ίσως και το μόνο συν σε μια προσπάθεια που βουλιάζει υπό το βάρος όλων αυτών που συμπεριλαμβάνει.

Από την αναζήτηση γύρω από την δύναμη των αναμνήσεων και τις υπαρξιακές νύξεις μέχρι το μελό τέλος, η διαδρομή είναι μακριά και γεμάτη λακκούβες. Στις σχεδόν δύο ώρες διάρκειας, υπάρχουν όλα: δράση, πιστολίδι, έρωτας, κυνηγητό, διεφθαρμένοι προύχοντες και αστυνομικοί, ναρκωτικά, παράνομα ζευγάρια και μυστικά. Ο Hugh Jackman κυκλοφορεί κατά βάση κι επί τούτω με το γνωστό λευκό φανελάκι που τον καθιέρωσε τρόπον τινά, ο πόλεμος για τον οποίο γίνεται συνεχώς λόγος δεν μας αποκαλύπτεται ποτέ, τα κλειδιά της Mae βρίσκονται τελικά ενώ μας έχουν διδάξει πρωτύτερα ότι όταν δεν δίνεις σημασία σε ένα ερέθισμα δεν μπορεί να δημιουργηθεί το μνημονικό ίχνος (αχα), τα side stories είναι αρκετά και πληθωρικά χωρίς λόγο, οι αναφορές σε άλλες κινηματογραφικές δημιουργίες πολύ έντονες, τα επαναλαμβανόμενα τσιτάτα ουσιαστικά κουραστικά.

Υπάρχει μια καλή ταινία εδώ; Πιθανά, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτή. Το “Reminiscence” έχει ακολουθήσει έναν εύκολο και χιλιοπερπατημένο δρόμο, φτάνοντας σε ένα σημαντικά ανέμπνευστο και αδιάφορο αποτέλεσμα. Μια ανάμνηση για την οποία δεν θα μπαίναμε ποτέ στην δεξαμενή.

Μακάρι οι επόμενες δουλειές της Joy να ακολουθήσουν διαφορετική διαδρομή.

Πρώτη δημοσίευση: 26 Aug 2021, 14:51
Ενημέρωση: 1 Σεπτεμβρίου 2021, 23:05
Τίτλος:
Reminiscence (Ταξίδι μέσα από τη μνήμη)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
116
Εταιρία διανομής: 
Release: 
26 Αυγούστου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ