Ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο και ο πολυβραβευμένος δημιουργός stop-motion Μαρκ Γκούσταφσον, αναπλάθουν το κλασικό παραμύθι τουΚάρλο Κολόντι γύρω από το θρυλικό ξύλινο αγόρι, με μια ευφάνταστη ιστορία που βάζειτον Πινόκιο σε μια μαγευτική περιπέτεια η οποία υπερβαίνει κόσμους και αποκαλύπτειτη ζωογόνο δύναμη της αγάπης.

Ακολουθώντας τις πιο σκοτεινές πτυχές του βιβλίου του Κάρλο Κολόντι περισσότερο από κάθε προηγούμενη διασκευή, ο Ντελ Τόρο επιδίωξε να δημιουργήσει μια ταινία χαρούμενη, αλλά και μελαγχολική, απόκοσμη αλλά και επίκαιρη. Μια ταινία που απευθύνεται και σε ενήλικες και σε παιδιά.

«Νομίζω ότι ζούμε σε έναν κόσμο μακράν πιο πολύπλοκο από εκείνον των προηγούμενων δεκαετιών και τα παιδιά έχουν ερωτήσεις και θέλουν να μάθουν για πράγματα που είναι σύνθετα. Υπάρχει η αίσθηση ότι είναι αναγκαίο να γίνει μια συζήτηση για το τι είναι αλήθεια και τι ψέμα, ποιοι είναι οι δεσμοί που κρατάνε ενωμένη μια οικογένεια και πρωτίστως τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Αυτά είναι σημαντικά ζητήματα, συναισθήματα και ιδέες που τριγυρίζουν στα μυαλά των παιδιών. Και νομίζω πως αυτό το παραμύθι είναι καλόκαρδο,σβέλτο, αστείο και συγκινητικό, αλλά τελικάεπιτρέπει αυτού του είδους τον διάλογο».

Πολλές οι προσπάθειες για να διασκευαστεί κινηματογραφικά το βιβλίο του Κάρλο Κολόντι, άλλες πιο παραμυθένιες, κάποιες άλλες γκροτέσκες, κάποιες αδιάφορες ή υπερβολικά μέινστριμ. 

Ο Γκιγιέρμομ Ντελ Τόρο οριοθετεί την ιστορία με την γνώριμή του (και δική μας) σκοτεινή γοτθική αισθητική πλάθοντας την ιστορία του πάνω σε έναν non-stop animation καμβά, με ευαισθησία πίσω από τη σκοτεινιά.

Τη ίδια στιγμή όμως προσπαθεί με ασυνήθιστη (για την ιδιοσυγκρασία του) επιμέλεια, να ισορροπήσει μεταξύ των αναγκών του ανήλικου και του ενήλικα θεατή, με αποτέλεσμα συχνά πυκνά να προκύπτει μια αίσθηση προσανατολισμού και μια κάπως κουραστική επεξηγηματικότητα. 

Καλλιτεχνικά όμως το φιλμ είναι ένα κομψοτέχνημα, με το εννοιλογικό παράδοξο πως όλοι συμπεριφέρονται σαν μαριονέτες εκτός από τις ίδιες τις μαριονέτες που αποπνέουν μια ζεστασιά και μια μεγαλοκαρδία που χωράει μέσα της όλη την αγάπη και την καλοψυχία του κόσμου έναντι στον σκατοφασισμό, σε κάθε έκφανσή του. 

Πρώτη δημοσίευση: 24 Νοε. 2022, 03:39
Ενημέρωση: 1 Δεκ. 2022, 02:12
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Pinocchio
Έτος: 
Διάρκεια: 
117
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

No one will save you

No one will save you

Θα το βρείτε: Disney+

Ένα από τα καλύτερα θρίλερ της χρονιάς δεν θα το δούμε στις αίθουσες, αλλά...
9 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
26685
Tanweer
14456
Tanweer
11216
Film Group
10266
Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos