The old man & the gun

The old man & the gun - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο Forest Tucker μπορεί να έχει περάσει τα 70 αλλά δεν το βάζει κάτω. Μετά από πολλές συλλήψεις και 16 αποδράσεις, εξακολουθεί να ληστεύει τράπεζες, μαζί με την βοήθεια των δύο φίλων του, του Teddy και του Waller. Στην προσπάθειά του  να ξεφύγει από τους αστυνομικούς θα γνωρίσει την Jewel, με την οποία θα υπάρξει ένας αμοιβαίος έρωτας, παρά το κυνηγητό από τους αστυνομικούς, και τον χρόνο που μετρά αντίστροφα.

Άποψη: Ο Robert Redford είναι αναμφίβολα ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά, με μία εντυπωσιακή καριέρα αξιοσημείωτων και όχι πολύ συχνών κινηματογραφικών εμφανίσεων. Και με την νέα του ταινία δείχνει να ξέρει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος κλεισίματος της καριέρας του, αφού είναι η ιδανική ταινία για να αποσυρθεί -αν όντως γίνει- από την υποκριτική. Ο ηθοποιός ξανασυνεργάζεται με τον σκηνοθέτη David Lowery, έπειτα από το «Pete’s Dragon», ο οποίος ένα χρόνο μετά το ιδιαίτερο μεταφυσικό δράμα «A Ghost Story», επιστρέφει με μία αληθινή ιστορία, ή έστω μερικώς όπως αναγράφεται στην αρχή, βασισμένη στην ζωή του Forest Tucker, ενός ανθρώπου που είχε το χόμπι να ληστεύει με απίστευτη ευκολία, άνεση και στιλ τράπεζες. Η ταινία φέρνει στο μυαλό το «Going in Style» με τους τρείς ηλικιωμένους Caine, Freeman και Arkin να κλέβουν λεφτά από τράπεζες, με περίσσεια χάρη και κομψότητα. Με την διαφορά ότι το «The Old Man and the Gun» είναι μία πολύ καλύτερη ταινία, που πέραν της βασικής ιστορίας, υπάρχει και ένα τόσο ρομαντικό love story με την Sissy Spacek (η πρωταγωνίστρια του παλιού «Carrie»), που δεν χορταίνεις να βλέπεις. Οι δύο ηθοποιοί έχουν εξαιρετική χημεία, και επειδή ο έρωτας δεν έχει ηλικία, παρά τα χρόνια τους δεν διστάζουν να αφεθούν και όπου τους βγάλει. Επίσης, ο Casey Affleck, που συνεργάζεται για 3η φορά με τον σκηνοθέτη, αποτελεί το αντίπαλο δέος, τον αστυνομικό που προσπαθεί να τον πιάσει, τον αντίστοιχο Tom Hanks από το «Catch me if you can», ή τον Pacino από το «Heat», ενώ απολαυστικοί στους ρόλους των φίλων οι Danny Glover και Tom Waits.

Καταφέρνει να ισορροπεί ανάμεσα στην δράση, στις καταδιώξεις και στο ρομάντζο. Ο βασικός λόγος που θα αποτελούσε ιδανικό κινηματογραφικό φινάλε, είναι διότι έχει συνδεθεί με το είδος των heist movies, υποδυόμενος απατεώνες, κλέφτες ή εγκληματίες που άλλοτε φυλακίζονται, άλλοτε δραπετεύουν, άλλοτε δεν τον πιάνουν ποτέ. Από το αλησμόνητο «The Sting» με τον Paul Newman, ή πιο πριν στο «The Chase» με τον Marlon Brando, αλλά και στο «The Hot Rock» και στο «Sneakers», ο ηθοποιός  έχει προσφέρει μοναδικές στιγμές στο είδος. Η ταινία ποντάρει στην νοσταλγία, και είναι φτιαγμένη σαν να τον αποχαιρετά, αφού όταν αναπολεί ο ήρωας παλιές του στιγμές, βλέπουμε φωτογραφίες του νεαρού Redford, αλλά και σκηνές από ταινίες που έχει παίξει. Ο Redford πιο ώριμος ερμηνευτικά από ποτέ, με απίστευτη φυσικότητα και με παντελή έλλειψη κόμπλεξ για την ηλικία του (δεν πρέπει να έχουν γίνει τόσα κοντινά σε 80χρονο ηθοποιό, μην έχοντας πρόβλημα για τις ρυτίδες του και το σπασμένο πρόσωπο, που εξακολουθεί να εκπέμπει την γοητεία του παλιού Hollywood) αναλαμβάνει για μία ακόμα φορά να φέρει εις πέρας την τελευταία (?) του αποστολή. Αν κάτι λείπει, είναι το αρκετά βεβιασμένο φινάλε, αφήνοντας αρκετά θέματα ανολοκλήρωτα ή όχι επαρκώς σχολιασμένα, σαν η ταινία να μην νοιάζεται για αυτά παρά μόνο να αποχαιρετήσει τον ηθοποιό.

Πρώτη δημοσίευση: 4 Οκτ. 2018, 08:21
Ενημέρωση: 11 Οκτ. 2018, 04:55
Τίτλος:
The old man & the gun (Ο κύριος και το όπλο)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
93
Εταιρία διανομής: 
Release: 
4 Οκτωβρίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos