Όλα πήγαν καλά

Όλα πήγαν καλά - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Μετά από το σοβαρό εγκεφαλικό που υπέστη, και εν μέσω μιας σειράς νοσηλειών, ο αυστηρός και ψυχρός Αντρέ Μπερνχάιμ (André Dussollier), συνταξιούχος βιομήχανος και ενεργός συλλέκτης έργων τέχνης, δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι θα παραμείνει ημιπαράλυτος και καθηλωμένος σε καροτσάκι για την υπόλοιπη ζωή του.

Η κατάσταση της υγείας του και η πληθώρα προβλημάτων που επιφέρει έχει ταράξει τις ζωές των δύο κορών του, της ευαίσθητης Πασκάλ (Géraldine Pailhas) και της δυναμικής Εμμανουέλ (Sophie Marceau), από την οποία ζητά αιφνιδίως και παρά την συγκρουσιακή τους σχέση να τον βοηθήσει να αυτοκτονήσει.

Άποψη: Το σύνολο των ψυχικών και πρακτικών ζητημάτων που ανακινεί αυτή η επιθυμία αποτελούν το επίκεντρο της νέας ταινίας του Φρανσουά Οζόν (“Été 85”, “Grâce à Dieu”, “Frantz”) «Όλα Πήγαν Καλά». Βασισμένη στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Εμμανουέλ Μπερνχάιμ, η ταινία εξερευνά με αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία το ταμπού, ακόμα και σήμερα, και πολυσχιδές ζήτημα της ευθανασίας.

Με όλο το ψυχολογικό βάθος και βάρος που απαιτεί αυτό, αλλά χωρίς τους συναισθηματισμούς που συχνά το συνοδεύουν. Σαν να υιοθετεί την ανάλγητη και σταθερή οπτική του πρωταγωνιστή της, εστιάζοντας στην οργάνωση της σκληρής και ψυχοφθόρας διαδικασίας.

Ο André Dussollier ανταπεξέρχεται εντυπωσιακά στις απαιτήσεις του ρόλου του, η Sophie Marceau κάνει εξαιρετική δουλειά με το συναισθηματικό roller coaster στο οποίο οδηγεί η οργάνωση ενός θανάτου, ακόμα και επιθυμητού και σωτήριου, ενώ ιδιαίτερα επιβλητική είναι ακόμα και με την σύντομη εμφάνισή της η Charlotte Rampling, στον ρόλο μιας μητέρας, επίσης καλλιτέχνιδος (η Εμμανουέλ είναι συγγραφέας) και πλήρως καταβεβλημένης σωματικά και συναισθηματικά από τα δικά της προβλήματα.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι αποτελούν ξεκάθαρα οι σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων και η λεπτότητα με την οποία αναδεικνύεται η ταραχώδης, προβληματική φύση τους, ενώ μια λεπτομέρεια που χαρίζει αφορά το παρελθόν του Αντρέ και την μυστηριώδη παρουσία του επικίνδυνου και θυελλώδη Ζεράρ (Grégory Gadebois).

Ο Οζόν έχει δηλώσει «Δεν είναι μια ταινία ως κοινωνική συζήτηση. Η ταινία είναι σαν θρίλερ, δεν ξέρεις τι θα γίνει με την αστυνομία. Αυτό μου αρέσει στο βιβλίο. Είναι πολύ σύντομο, πολύ γρήγορο. Δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς, και ξαφνικά είναι το τέλος. Το βιβλίο είναι πολύ σοκαριστικό αλλά δυνατό. Ήθελα να έχω αυτό το συναίσθημα στην ταινία, να μην έχω χρόνο να σκεφτώ και να είμαι πάντα στη διαπραγμάτευση, στη δράση της επεξεργασίας του τι να κάνω, πώς να οργανώσω. Ήθελα το κοινό να αναρωτηθεί: «Τι θα έκανα σε αυτή την κατάσταση;» Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να συμπεριφέρομαι σαν τις δύο αδερφές αν οι γονείς μου μου ζητούσαν αυτό το αίτημα. Είναι ένα ισχυρό ηθικό ερώτημα».

Αν η ένταση και η αγωνία της δράσης που περιγράφει ήταν η πρόθεση, σίγουρα δεν αποτυπώθηκε με κάποιον τρόπο στο αποτέλεσμα. Ωστόσο τα στοιχεία του οικογενειακού δράματος και το σύνολο των ιδεών που προκύπτουν μας εμπλέκουν αβίαστα.

Πρώτη δημοσίευση: 8 Σεπτεμβρίου 2022, 13:07
Ενημέρωση: 15 Σεπτεμβρίου 2022, 00:47
Τίτλος:
Όλα πήγαν καλά (Tout s'est bien passé)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
113
Εταιρία διανομής: 
Release: 
8 Σεπτεμβρίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos