Οι έρωτες της Αναϊς

Οι έρωτες της Αναϊς - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η Αναḯς είναι τριάντα και δεν έχει λεφτά. Έχει έναν εραστή, αλλά δεν είναι σίγουρη αν τον αγαπά. Συναντά τον Ντανιέλ, που την ερωτεύεται αμέσως. Αλλά ο Ντανιέλ ζει με την Εμιλί, την οποία ερωτεύεται η Αναḯς.

Αυτή είναι η ιστορία μιας ανήσυχης νέας γυναίκας και μιας βαθιάς επιθυμίας.

Άποψη: Μια ερωτική ιστορία βγαλμένη από το γαλλικό σινεμά των 60s και των 70s, που συνδυάζει την ανέμελη καλοκαιρινή διάθεση του σινεμά του Ρομέρ και τον διανοουμενισμό του σινεμά του Γκοντάρ.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Charline Bourgeois-Tacquet ξαφνιάζει ευχάριστα μέσα στην ρετρό διάθεσή του και το απλό αλλά καλογραμμένο σενάριο που ναι μεν εξαντλείται γρήγορα σε ιδέες, αλλά έχει μια γνήσια παιδικότητα και φρεσκάδα που δεν την χάνει μέχρι το τέλος και έτσι διατηρεί το όποιο ενδιαφέρον.

Η βραβευμένη με Cesar και συχνά συνεργαζόμενη με τον σκηνοθέτη Robert Guediguian, Anais Demoustier υποδύεται την συνονόματη ηρωίδα, μια ηρωίδα που μεταφέρει τους σύγχρονους προβληματισμένους και νευρωτικούς αμερικανούς χαρακτήρες του Woody Allen, σε γαλλικό έδαφος και μπερδεύεται μέσα στα ίδια τα αισθήματά της.

Από την μία ο νεαρός εραστής της που την περιμένει στο σινεμά καρτερικά αλλά όταν φτάνει είναι πλέον αργά καθώς έχουν πέσει οι τίτλοι αρχής και δεν δέχεται να δει ταινία αν έχει αρχίσει (παρόμοια σκηνή στο Annie Hall) και από την  άλλη ο πιο ώριμος και εγκεφαλικός Ντανιέλ που θυμίζει τους χαρακτήρες της όψιμης φάσης του Allen, όπως για παράδειγμα τον ήρωα που υποδύθηκε ο Larry David στο Whatever Works.

Δεν διαθέτει βέβαια το χιούμορ του νεοϋορκέζου δημιουργού, διατηρεί το προφίλ περισσότερο μιας γαλλικής ρομαντικής κομεντί με ένα πιο διακριτικό χιούμορ και κάποιες-λίγες αστείες σκηνές και λιγότερο των ομοειδών ιταλικών ταινιών πληθωρικών μπερδεμάτων και αναποδιών.

Για πρώτη της δουλειά, δείχνει αξιοσημείωτη γνώση του προς τα πού θέλει να κινηθεί η ταινία και τι αίσθηση θέλει να προκαλέσει. Εξίσου αξιοσημείωτο είναι και το μοντάζ της ταινίας του Chantal Hymans, όπως και τα τραγούδια που χρησιμοποιούνται για να δώσουν ρυθμό στην ιστορία. Και το καταφέρνει.

Ένα από τα πιο δυνατά ίσως χαρτιά της ταινίας είναι η μουσική. Και δεν προξενεί εντύπωση πως πίσω από αυτή βρίσκεται ο σπουδαίος Nicola Piovani, που οι περισσότεροι τον μάθαμε από το La Vita e Bella του Ρομπέρτο Μπενίνι. Εν προκειμένω απουσιάζει εκείνη η μελαγχολική διάθεση και προστίθεται κάτι πιο σπιντάτο και νεανικό, ταυτόσημο με την διάθεση της κεντρικής ηρωίδας, κάνοντας την μουσική οργανικό κομμάτι της πλοκής της ταινίας.

Πρώτη δημοσίευση: 18 Aug 2022, 02:37
Ενημέρωση: 25 Aug 2022, 01:08
Τίτλος:
Οι έρωτες της Αναϊς ( Les amours d'Anaïs)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
98
Εταιρία διανομής: 
Release: 
18 Αυγούστου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos