Ο θεριστής

Ο θεριστής - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η Βιολέτ είναι σε ηλικία γάμου. Ο ξαφνικός πόλεμος όμως αναγκάζει όλους τους άντρες του χωριού της να το εγκαταλείψουν, αφήνοντας τις γυναίκες μόνες για περίπου δύο χρόνια. Ανάμεσα στις δυσκολίες, ψυχολογικές και πρακτικές, που φέρνει μια τέτοια αλλαγή στη ζωή τους οι νέες κοπέλες του χωριού δίνουν μια υπόσχεση: Αν εμφανιστεί κάποιος άντρας, τότε αυτός θα είναι για όλες.

Άποψη: Ένα αυτοβιογραφικό διήγημα με φιλοσοφικές προεκτάσεις διάλεξε η Μαρί Φρανσέν για το σκηνοθετικό της ντεμπούτο σε ταινία μεγάλης διάρκειας και το οποίο αξιοποιεί θεαματικά με εντυπωσιακή φωτογραφία και λακωνικούς διαλόγους για να πλαισιώσει την μητριαρχική κοινωνία που έχει προκύψει μετά την φυγή των ανδρών. Με μαθητεία δίπλα στους Μίκαελ Χάνεκε και Ολιβιέ Ασαγιάς η σκηνοθετική αντίληψη της Φρανσέν έχει ένα προβάδισμα που μαζί με το ταλέντο της την κάνουν ήδη να ξεχωρίζει στο περσινό Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν όπου απέσπασε το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη.

Γυρισμένο αποκλειστικά σε φόντο παραδοσιακό (βρισκόμαστε στο 1852 γαρ) και με την απουσία μουσικής υπόκρουσης, η βουκολική ζωή που ακολουθούν οι γυναίκες αποτυπώνεται στην μεγάλη οθόνη λεπτομερώς. Η ταινία δεν αργεί να εξελιχθεί σε μία ιστορία αγάπης με μία πιο δραματική προέκταση ανάμεσα στην Βιολέτ (Πολίν Μπουρλέτ) και τον Ζαν (Αλμπάν Λενουάρ).

Ο ιδιαίτερος και άκρως επαναστατικός ο όρκος που έχουν δώσει η γυναίκες είναι το ατού του Θεριστή και το σημείο όπου όλα αρχίζουν να περιστρέφονται και να μπλέκονται με κανόνες ηθικής αλλά και αγάπης και ζήλειας. Πνιγμένη στα κοινωνικά πρότυπα, η πλοκή βασίζεται σε αληθινά γεγονότα αλλά δεν μπορούμε παρά να διακρίνουμε τις ομοιότητες της με το The Beguiled από τον φακό της Σοφίας Κόπολα. Ο ερχομός ενός άνδρα που φέρνει αναστάτωση, το δράμα εποχής, τα βαριά κοστούμια και ο φυσικός φωτισμός να συμπληρώνει τα πλάνα που μοιάζουν περισσότερο με έργο τέχνης παρά με ακόμα μια σκηνή.

 Η Φρανσέν έχοντας γνώση του καθωσπρεπισμού αυτών των μικρών κοινωνιών δεν αφήνει τους πρωταγωνιστές της να εκφράζονται με λόγια και να σερβίρουν μασημένη τροφή στους θεατές της. Όπως θα διαπιστώσετε, θα χρειαστείτε συναισθηματική νοημοσύνη για να αναλύσετε και να κατανοήσετε τα λόγια που κρύβονται πίσω από τις πράξεις και τα βλέμματα των χαρακτήρων που υποκινούνται από τα αρχέγονα ένστικτα του ανθρώπου.

Πλασάρεται σαν ταινία γυναικεία (όχι ότι θα ήταν μειονέκτημα ένας τέτοιος χαρακτηρισμός) όμως το αποτέλεσμα που πρκύπτει ειλικρινές και πιο προσωπικό, καθόλου επιφανειακό, και ανάγει την Φρανσέν σε υπολογίσιμη αξία στο μέλλον.

Πρώτη δημοσίευση: 15 Μαρτίου 2018, 13:13
Ενημέρωση: 22 Μαρτίου 2018, 05:56
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Ο θεριστής (Le semeur)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
98
Εταιρία διανομής: 
Release: 
15 Μαρτίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
20 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos