Ο μικρός Νικόλας και το κυνήγι του χαμένου θησαυρού

Ο μικρός Νικόλας και το κυνήγι του χαμένου θησαυρού - κριτική ταινίας

Πάνω από οτιδήποτε άλλο, ο 9χρονος Νικόλας λατρεύει να παίζει και να εξερευνά τον κόσμο με τα φιλαράκια του από το σχολείο, μια τρελο-συμμορία με το όνομα Οι Ανίκητοι. Αξιαγάπητοι, αν και διαβόητοι σκανταλιάρηδες, μπλέκουν σε κάθε είδους περιπέτεια, αφήνοντας τους γονείς και τους δασκάλους να… μαζεύουν τα σπασμένα.

Όμως, όταν ο πατέρας του Νικόλα παίρνει ξαφνικά προαγωγή, η οποία απαιτεί τη μετακόμισή τους στον νότο της Γαλλίας, ολόκληρος ο κόσμος του Νικόλα έρχεται τούμπα. Πώς μπορεί να ζήσει χωρίς τους φίλους του; Η συμμορία δεν έχει πει την τελευταία της λέξη - καταστρώνουν το απόλυτο σχέδιο για να εμποδίσουν την απαίσια μετακόμιση: ένα κυνήγι θησαυρού...

O σκηνοθέτης Ζιλιέν Ραπενό μιλά για την ταινία

Όταν ήμουν παιδί, διάβαζα μανιωδώς τις ιστορίες του Μικρού Νικόλα - τις λάτρευα πραγματικά. Όταν έγινα γονιός, ήταν σειρά μου να βλέπω τα παιδιά μου να τις ανακαλύπτουν: το υπέροχο αυτό μίγμα χιούμορ και ειρωνείας, αλλά και λυρισμού.

Η ιδιοφυΐα των Γκοσινί και Σεμπέ φαίνεται στη δημιουργία μιας παγκοσμίως αναγνωρίσιμης ιστορία για την παιδική ηλικία και τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο γύρω τους. Αυτή είναι μια θεματική που επιστρέφει ξανά και ξανά στη δουλειά μου, είναι κάτι το ξεχωριστό για μένα.

Όταν βασίζεις την ταινία σου σε χαρακτήρες που έχουν ήδη πρωταγωνιστήσει σε πετυχημένες ταινίες, η πρόκληση έγκειται στο να φέρεις τη δική σου οπτική γωνία, με απόλυτο σεβασμό, φυσικά, στο πρωτότυπο, αλλά και τη συμβολή των προηγούμενων ταινιών.

Ως συνεργάτη για τη συγγραφή του σεναρίου, επέλεξα τον Ματιάς Γκαβαρί, έναν παιδικό μου φίλο που πλέον είναι σεναριογράφος. Ήμασταν συμμαθητές στο δημοτικό, οπότε μπορέσαμε να αντλήσουμε εικόνες και στιγμές από τις κοινές μας αναμνήσεις από τον καιρό εκείνο, και να εμπλουτίσουμε έτσι το σενάριο. Αυτός ήταν ο στόχος μας: να γράψουμε μια δυνατή, πρωτότυπη ιστορία γύρω από τον χαρακτήρα του Μικρού Νικόλα, και όχι απλώς μια σειρά από σκηνές.

Είναι μια ταινία για όλη την οικογένεια - όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους γονείς και τους παππούδες που θα νιώσουν νοσταλγία για τη δική τους παιδική ηλικία. Όπως ακριβώς οι πρωτότυπες ιστορίες, τις οποίες ο αναγνώστης μπορεί να εκτιμήσει σε πολλά επίπεδα, η ταινία αυτή απευθύνεται στους μικρούς θεατές, αλλά ταυτόχρονα θα «μιλήσει» και στους ενήλικες που θέλουν να ξαναζήσουν τον ενθουσιασμό και την αθωότητα της παιδικής ηλικίας. Άλλωστε, οι επί οθόνης Μαμά και Μπαμπάς είναι βασικοί χαρακτήρες στην ταινία: είναι και αστείοι, αλλά και αληθινοί, με συναισθήματα αναγνωρίσιμα.

Πρώτη δημοσίευση: 21 Ιουλίου 2022, 00:38
Ενημέρωση: 27 Ιουλίου 2022, 23:24
Τίτλος:
Ο μικρός Νικόλας και το κυνήγι του χαμένου θησαυρού (Le trésor du petit Nicolas)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
103
Εταιρία διανομής: 
Release: 
21 Ιουλίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos