Ο διπλός εραστής

διπλος εραστης amant double - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η Chloé, μια ευάλωτη νεαρή γυναίκα με καταθλιπτικές τάσεις, αρχίζει ψυχοθεραπεία και ερωτεύεται τον ψυχίατρο της Paul.  Μερικούς μήνες αργότερα μετακομίζουν στο ίδιο σπίτι και σύντομα ανακαλύπτει ότι ο εραστής της κρύβει την πραγματική του ταυτότητα.

Άποψη: Ο Φρανσουά Οζόν είναι ένας σκηνοθέτης, που φλερτάρει με το μεταμοντέρνο και που δεν δίνει σημασία στο τι θέλουν να δουν και να ακούσουν οι θεατές του. Το ύφος του παραμένει τολμηρό, και αυτή η τόλμη αντικατοπτρίζεται σε κάθε του ταινία, συχνά με πολύ διαφορετικούς τρόπους, που κάνει κάποιον να αναρωτιέται εάν στην ουσία έχει κάποιο ιδιότυπο ύφος ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης, ή εάν στην τελική τον απασχολεί ή όχι, κάτι τέτοιο. Εάν αρέσει κάτι στον Οζόν, είναι να πειραματίζεται, χρησιμοποιώντας μία ποικιλία παραδοσιακών στοιχείων, σε πρωτότυπες συνθέσεις, δημιουργώντας έτσι ταινίες εκ διαμέτρων αντίθετες.

Αυτό επιχειρεί ξανά με τη νέα του δημιουργία, η οποία δεν έχει να θυμίσει σε τίποτα το Frantz, εκείνο το διεισδυτικό, ασπρόμαυρο δράμα εποχής του 2016 και ίσως γι’ αυτό να απογοητεύει. Η ιστορία αποτελεί μία χαλαρή μεταφορά από το μυθιστόρημα της Joyce Carol Oates ‘Loves of Twins’ και ακολουθεί την ιστορία της Chloe, μίας νεαρής κοπέλας, η οποία έχει χρόνιους πόνους στο στομάχι της, αλλά κανείς δεν της βρίσκει τίποτα και οι γιατροί το αποδίδουν σε ψυχοσωματικά αίτια. Κάποια στιγμή λοιπόν μιλά με τη γυναικολόγο της και της λέει πως είναι έτοιμη να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία. Ο νεαρός γιατρός της είναι ο Πολ, με τον οποίο ερωτεύονται και καταλήγουν να συζούν. Όμως, με τη συγκατοίκηση, η Chloe αρχίζει να ανακαλύπτει κρυμμένα μυστικά του συντρόφου της και έναν δίδυμο αδελφό του, για τον οποίο δεν είχε καμία απολύτως ένδειξη.

Εάν για κάτι πρέπει να παραδεχτούμε τον σκηνοθέτη, είναι για τη σκηνή με την οποία ξεκινά η ταινία, που πολλοί ομότεχνοι δεν θα τολμούσαν να επιχειρήσουν. Εκεί φαίνεται το τσαγανό του, στο οποίο η γράφουσα υποκλίνεται για μία ακόμη φορά. Η ταινία ξεκινά με μία αίσθηση πολανσκική και συνεχίζει κρατώντας το ενδιαφέρον του θεατή, προσπαθώντας να διεισδύσει στα μύχια της ψυχολογικής διαστροφής. Η αλαβάστρινη ομορφιά της Marine Vacth (την οποία ανακάλυψε ο σκηνοθέτης και μας παρουσίασε στο Jeune & Jolie του 2013) σε συνδυασμό με την εύθραυστη ψυχρότητά της, βοηθάει στο να μας δημιουργήσει το υπολανθάνον συναίσθημα πως κάτι δεν πάει καλά. Τι είναι όμως αυτό; Η ένταση κορυφώνεται, καθώς ανακαλύπτουμε σιγά σιγά τι συμβαίνει με τους ήρωες. Ένας αρμονικός χωρός επιρροών, από Cronenberg, ως Hitchcock και Verhoeven. Ώσπου, ξαφνικά, καθώς κρατάμε την ανάσα σε κάθε σκηνή και έχουμε μεθύσει από την παραζάλη αυτής της παράταιρης ταινίας, ξεκινά το μυστήριο να λύνεται. Η συνειδητοποίηση μας χτυπά -όπως χτυπήθηκε και ο σκηνοθέτης από τις κριτικές- όταν βλέπουμε πως αυτή η ιστορία ήταν απλά μια ωραία φιοριτούρα, ένα περίτεχνο περιτύλιγμα σε ένα κουτί, που το ανοίγουμε και σαστίζουμε γιατί δεν υπάρχει κάτι εντός του. Ή μάλλον κάτι υπάρχει, αλλά είναι τόσο αδιάφορο, που σύντομα το ξεχνάμε. Γιατί και να υπάρχει κάποιο πολυεπίπεδο μήνυμα, είναι τόσο βαθιά κρυμμένο, που δεν επιτυγχάνεται η αποκωδικοποίησή του. Παράξενο όμως, αυτό που θυμόμαστε είναι το χαρτί περιτυλίγματος, που έκανε την καρδιά μας να χτυπά.

Κάπως έτσι είναι ο Διπλός Εραστής. Ταινία που σε ταράζει -εάν μπεις στη διαδικασία να διαβάσεις τις ψυχολογικές της προεκτάσεις-, αλλά με ένα τέλος που όχι μόνο χαρίζεται έτοιμο στο πιάτο  (σε αντίθεση με το Frantz, που είχε ένα υπέροχα δοσμένο αμφίσημο τέλος) αλλά και με μία υπερβολή, που εκφράζει τις υψηλές προσδοκίες του σκηνοθέτη μεν, αλλά καταλήγει να κουράζει και να καταχράται την υπομονή του θεατή, ο οποίος ελπίζει για μία συγκλονιστική κατάληξη που να δικαιολογεί την επιλογή του να δει την ταινία. Κάτι που όμως δεν έρχεται ποτέ. Δυστυχώς, τα φαγητά που δεν έχουν ωραία επίγευση, σου κάθονται στο στομάχι.

Πρώτη δημοσίευση: 11 Ιαν. 2018, 14:33
Ενημέρωση: 18 Ιαν. 2018, 05:01
Τίτλος:
Ο διπλός εραστής (L'amant double)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
107
Εταιρία διανομής: 
Release: 
11 Ιανουαρίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos