Σύνοψη: Η Cate Blanchett ενσαρκώνει 13 διαφορετικούς χαρακτήρες, που αντιστοιχούν σε διάσημα μανιφέστα του 20ου αιώνα, στο πείραμα της μεταφοράς του installation του καταξιωμένου εικαστικού και videο artist, Julian Rosefeldt, στη μεγάλη οθόνη.

Άποψη: Τι είναι η τέχνη; Σε ποιον ανήκει και σε ποιον απευθύνεται; Πρέπει να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα ή να την υπερβαίνει; Ερωτήματα, όπως τα παραπάνω, έχουν λάβει διάφορες απαντήσεις μέσα από τα μανιφέστα των μεγάλων καλλιτεχνικών κινημάτων που τάραξαν τα νερά, από τον Καταστασιασμό του Guy Debord και τον Σουρεαλισμό του Andre Breton, μέχρι τους Golden Rules of Filming του Jim Jarmusch και το Δόγμα 95 των Von Trier και Vinterberg.

Η τέχνη, είτε πρόκειται για τη μουσική και τη ζωγραφική είτε για τη λογοτεχνία και το σινεμά, είναι η απόλυτη μορφή προσωπικής έκφρασης και τα μανιφέστα που άφησαν εποχή επιχείρησαν να θέσουν ή να καταρρίψουν κανόνες, να οριοθετήσουν ή να θολώσουν τα όρια, να ωθήσουν τη δημιουργία πιο κοντά στην πραγματικότητα ή να την απομακρύνουν από αυτή.

Στο “Manifesto”, o Julian Rosefeldt επιχειρεί να οπτικοποιήσει τα επαναστατικά κείμενα του παρελθόντος, να τα τοποθετήσει στο σήμερα και να δημιουργήσει έναν φόρο τιμής, οπλισμένος με εξαιρετική αισθητική, προσοχή στις τεχνικές λεπτομέρειες και το «υπερόπλο»: τον ερμηνευτικό οδοστρωτήρα που ονομάζεται Cate Blanchett, την οποία μεταμορφώνει σε 13 εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους χαρακτήρες.

Η Blanchett δεν απαγγέλει απλά τις φλογερές προσταγές του παρελθόντος, τις ερμηνεύει δίνοντάς τους υπόσταση, είτε έχοντας τη μορφή μιας παρουσιάστριας δελτίου ειδήσεων είτε αγνώριστη σε ρόλο άστεγου, που φωνάζει αποσπάσματα του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου» μέσα από ένα μεγάφωνο. Το χιούμορ δεν απουσιάζει από το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα, σπάζοντας έτσι τον πάγο ανάμεσα στο έργο και τους θεατές, που περιμένουν να παρακολουθήσουν κάτι το ακαταλαβίστικα avant-garde και τελικά πιάνουν τους εαυτούς τους να γελάνε φωναχτά σε αρκετά σημεία.

Κι ακριβώς επειδή το “Manifesto” δεν θέλει να είναι επιθετικό, αλλά θέλει να προσεγγίσει όποιον αφιερώσει μιάμιση ώρα για να το παρακολουθήσει, αποτελεί μια αξιομνημόνευτη κινηματογραφική εμπειρία, η οποία παρότι δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί, έχει τη δύναμη να δημιουργήσει έντονα συναισθήματα. Κι αν αυτό δεν είναι η ουσία της τέχνης, τότε τι είναι; 

Πρώτη δημοσίευση: 30 Νοε. 2017, 16:31
Ενημέρωση: 7 Δεκ. 2017, 17:43
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Manifesto (Μανιφέστο)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
95
Εταιρία διανομής: 
Release: 
30 Νοεμβρίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Chaos walking

Chaos walking

Σύνοψη: Σε ένα μακρινό πλανήτη,άνθρωποι έχουν αποικήσει έχουν αποκτήσει την ικανότητα να παρουσιάζονται οι...
50 λεπτά

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tulip
27488
Tanweer
26449
Feelgood
5079
Feelgood
3076
Tanweer
2294