Manchester by the sea

manchester by the sea - κριτική ταινίας

Μετά τον ξαφνικό θάνατο του αδερφού του, ο Lee αναγκάζεται να γυρίσει στη γενέτειρά του, Manchester-by-the-sea της Μασαχουσέτης, για να κανονίσει την κηδεία, και ανακαλύπτει πως ο αδερφός του τον έχει αφήσει κηδεμόνα του γιού του. Με την επιστροφή του στην πόλη, όμως, βλέπει ξανά την πρώην γυναίκα του, Michelle Williams και έρχεται αντιμέτωπος με τους λόγους που έπρεπε να φύγει και να αποξενωθεί από την οικογένειά του και την πόλη όπου μεγάλωσε.

Η νέα ταινία του Kenneth Lonergan ‘Manchester by the sea’ είναι ένα σπαρακτικά όμορφο δράμα, που ασχολείται με θέματα της ενοχής και της λύτρωσης από τα λάθη της ζωής. Είναι αξιοσημείωτο πόσο η φωτογραφία και η μουσική που επιλέγεται για την ταινία, δημιουργούν μία εξωπραγματική σύζευξη και αποθεώνουν το αποτέλεσμα. Το Manchester αποτυπώνεται εξαιρετικά και καταφέρνει να μεταδώσει μυριάδες συναισθήματα με τα διάφορα flash-back στην πλοκή. Υπάρχει μία διακριτή αποστασιοποίηση στον τρόπο που η ταινία έχει γυριστεί, κάτι που γίνεται απόλυτα κατανοητό και αντικατοπτρίζει την γενικότερη ψυχοσύνθεση του Lee.

Ο σκηνοθέτης καταφέρνει δεξιοτεχνικά να ισορροπήσει το συναίσθημα και το χιούμορ και εκεί που η ταινία τείνει να γίνει χολιγουντιανό μελόδραμα, ο Lonergan στρίβει αμέσως το τιμόνι και αλλάζει αυτοστιγμεί την πορεία, κρατώντας όμως την ίδια ένταση στη ατμόσφαιρα. Οι ηθοποιοί είναι εξαιρετικοί στις ερμηνείες τους, με τον Affleck να παραδίδει έναν λακωνικό και τραυματισμένο ψυχικά Lee, υποβαστάζοντας όμως την ιστορία σχεδόν εξ ολοκλήρου στους ώμους του. Είναι λες και οι σιωπές του σε μαγνητίζουν και δεν σε αφήνουν να χάσεις το ενδιαφέρον του. Και μοιάζει λες και ο ίδιος δεν το προσπαθεί καν. Ο νεαρός Lucas Hedges αποτυπώνει τις ψυχικές μεταπτώσεις στις οποίες υπεισέρχεται με ταλαντούχα δεξιοτεχνία. Χάνει τον πατέρα του και η πρώην-αλκοολική του μητέρα προσπαθεί να τον πλησιάσει, ενώ ο θείος του θέλει να τον πάρει από την πόλη όπου έχει όλη του τη ζωή. Οι δύο αυτοί ρόλοι ξεχωρίζουν και αποτελούν τους λόγους που αυτή η ταινία πρέπει να καταλήξει στα Όσκαρ. 

Ακόμα κι αν κάποιες φορές γίνεται αργή, και τείνει να κουράσει -πόσα τοπία θα δούμε και πόσα flash back!- η γενικότερη αίσθησή της είναι αρκετή να κρατήσει και τους πιο απαιτητικούς θεατές, που θα δουν το ενδιαφέρον τους να αναζωπυρώνεται εκεί που δεν το περιμένουν. 

Πρώτη δημοσίευση: 16 Φεβ. 2017, 13:18
Ενημέρωση: 23 Φεβ. 2017, 15:16
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Manchester by the sea (Μία πόλη δίπλα στην θάλασσα)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
137
Εταιρία διανομής: 
Release: 
16 Φεβρουαρίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ