The man who sold his skin

The man who sold his skin - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ένας Σύριος που βρίσκεται εγκλωβισμένος στο Λίβανο θα επιτρέψει σε έναν καλλιτέχνη να του μετατρέψει την πλάτη σε έργο τέχνης.

Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να ταξιδέψει στην Ευρώπη να βρει την αρραβωνιαστικιά του και να ζήσει επιτέλους ελεύθερα. Θα γνωρίσει φήμη και δόξα αλλά είναι πραγματικά ελεύθερος τώρα που ως έργο τέχνης είναι υποχρεωμένος να ξοδέψει τη ζωή του εκθέτοντας την πλάτη του σε μουσεία ανά τον κόσμο;

Άποψη: «Αυτό το έργο τέχνης έχει την υπογραφή του διαβόλου». Μια αντιστροφή της γνωστής ιστορίας του Πυγμαλίωνα, του γλύπτη που ερωτεύτηκε το άγαλμά του και θέλησε να του δώσει ζωή απασχολεί την τυνησιακή ταινία που έφτασε στην τελική πεντάδα των φετινών Όσκαρ για το βραβείο διεθνούς ταινίας, έχοντας αρχικά κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Μια εξαιρετική ταινία του Kaouther Ben Hania, που θα άξιζε το Όσκαρ και πολλά ακόμα βραβεία, μιας και είναι μια από τις ωραιότερες ταινίες που έχουν μιλήσει τόσο επιτυχημένα αφενός για τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης αφετέρου και κυρίως για την έννοια της ελευθερίας στον σύγχρονο πολιτισμό.

Ο Sam συλλαμβάνεται στην Συρία, σε μια χώρα μέσα στην δίνη των εμφυλίων πολέμων, με τον ίδιο να θέλει να βρει την ελευθερία και την σωτηρία του. Το σκάει για τον Λίβανο, μόνο που η γυναίκα που αγαπά έχει φύγει για τις Βρυξέλες καθώς την έχουν αναγκάσει να παντρευτεί έναν πλούσιο άνδρα. Βρίσκει και εκείνος την ευκαιρία να πάει στην Ευρώπη για να σώσει τον εαυτό του και εκείνη και  μετατρέπεται σε κινητό έργο τέχνης. Πόσο ελεύθερος είναι πλέον;

Αυτό είναι το βασικό θέμα που πραγματεύεται η ταινία, με μια ιστορία που εμπνέεται από μια αληθινή ιστορία, τον καλλιτέχνη Wim Delvoye που έκανε κάτι αντίστοιχο το 2006 με το έργο Tim, το οποίο πουλήθηκε σε συλλέκτη το 2008.

Στην ταινία έχουμε έναν φανταστικό καλλιτέχνη, τον Jeffrey Godefroi, διάσημο και ακριβοπληρωμένο που δεν διστάζει να κάνει τα πάντα στον βωμό της τέχνης. Μέσα στον κόσμο αυτόν εμφανίζεται και η αδίστακτη Σοράγια την οποία υποδύεται η Monica Bellucci. Ο Μαρσύας στον μύθο με τον Απόλλωνα έχασε το δέρμα του λόγω ενός μουσικού διαγωνισμού και βάσει της πλατωνικής και νεοπλατωνικής θεώρησης του μύθου βρήκε την σωτηρία του καθώς απαλλάχτηκε η ψυχή από την φυλακή του δέρματος. Στον Άνθρωπο που Πούλησε το Δέρμα του, χάνει το δέρμα του μεταφορικά, χάνει την κυριότητα, την ιδιοκτησία του, απλώς το «νοικιάζει» για να ζει, καθώς πλέον ανήκει στον δημιουργό και στους συλλέκτες που θέλουν να το(ν) αγοράσουν και εκείνος στερείται της ελευθερίας του, δεν απαλλάσσεται από κάτι.

Το τέλος δεν θα το αποκαλύψουμε μιας και είναι συναρπαστικό και αξίζει να το δει κανείς άνευ spoiler. Ο καλλιτέχνης σκεπάζει το δέρμα του Σύριου πρόσφυγα και έπειτα από αυτό ξεσκεπάζεται όλος ο κόσμος του σε μια ταινία που αξίζει πολλών θεάσεων.

Πρώτη δημοσίευση: 10 Ιουνίου 2021, 12:52
Ενημέρωση: 17 Ιουνίου 2021, 03:45
Τίτλος:
The man who sold his skin (Ο άνθρωπος που πούλησε το δέρμα του)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
104
Εταιρία διανομής: 
Release: 
10 Ιουνίου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos