Η Μάγκι, πεπεισμένη πλέον πως δεν μπορεί να στεριώσει σε σχέση για πάνω από 6 μήνες, αλλά νιώθωντας έτοιμη να γίνει μάνα, αποφασίζει να “δανειστεί” το σπέρμα ενός φίλου της από το κολέγιο για να τεκνοποιήσει. Όμως, ακριβώς εκείνη την περίοδο μπαίνει στη ζωή της ο Τζον, συνάδελφός της καθηγητής και φιλόδοξος νοβελίστας, ο οποίος πολύ σύντομα θα αποφασίσει να εγκαταλείψει την σύζυγό του, Τζορτζέτ, και τα παιδιά τους για χάρη του έρωτά τους. Τρία χρόνια αργότερα, με μια κόρη στην αγκαλιά και με τον Τζον ακόμη να παλεύει να ολοκληρώσει το βιβλίο του, η Μάγκι θα συνειδητοποιήσει πως ίσως, τελικά, να μην ήταν και τόσο καλή ιδέα να εγκαταλείψει το αρχικό της σχέδιο...

Με το ιδιαίτερα ευχάριστο, επιτηδευμένα κουλτουριάρικο και καλοδεχούμενα ιδιόρρυθμο “Maggie's Plan”, η Rebecca Miller (“The Ballad of Jack and Rose”, “The Private Lives of Pippa Lee”) στην 5η της σκηνοθετική δουλειά δοκιμάζει να σουλατσάρει στα λημέρια του Woody Allen και του Noah Baumbach, συστήνοντάς μας ένα μπουκέτο από λίγο-πολύ οικείους νευρωτικούς χαρακτήρες, εκλεκτούς εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας της Νέας Υόρκης. Επικεφαλής του ελκυστικού cast η Greta Gerwig, η απόλυτη indie queen του καιρού μας, η οποία εκμεταλλεύεται στο έπακρο την αφοπλιστική αθωότητα που τη διακρίνει στον αμφιλεγόμενο ρόλο της Μάγκι, καταφέρνοντας να κερδίσει την συμπάθειά μας ακόμη και όταν κάποιες από τις – κρίσιμες για την πορεία της ζωής της ίδιας, αλλά και των άμεσα εμπλεκόμενων προσώπων γύρω της – επιλογές της σηκώνουν πολλή συζήτηση.

Μια τέτοια επιλογή είναι που ξαναβάζει στο παιχνίδι και την Τζορτζέτ της Julianne Moore, δίνοντας την ευκαιρία στην 55χρονη “οσκαρούχο” να ξεδιπλώσει νέες, απρόσμενες πτυχές του χαρακτήρα της εκκεντρικής όσο και εγωκεντρικής ανθρωπολόγου, που, ως τα μισά της ταινίας, φάνταζε ως ο “κακός” της υπόθεσης. Όσο για τον – ολοκληρωτικά αφοσιωμένο στο “θεόπνευστο” έργο της συγγραφής – Τζον του Ethan Hawke, είναι τόσο βυθισμένος στον κόσμο του, που ούτε που περνά από το μυαλό του πως πρόκειται να γίνει “μπαλάκι” ανάμεσα στις δυο γυναίκες της ζωής του.

Η Miller, που, ως συνήθως, υπογράφει και τα σενάριά της, μάς επιφυλάσσει κάμποσες ξεκαρδιστικές στιγμές (σημείο αναφοράς ο συζυγικός καβγάς σε... διανουμενίστικη jargon ανάμεσα στην Τζορτζέτ και τον Τζον, σε ένα πάνελ παρουσίασης βιβλίου στα πρώτα λεπτά της ταινίας), διατηρώντας ένα γενικότερα ανάλαφρο κλίμα ακόμη κι όταν καυτηριάζει τις σύγχρονες σχέσεις. Παράλληλα, προσεγγίζει με εκλεπτυσμένο χιούμορ, ειλικρίνεια και κατανόηση τους χαρακτήρες της, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως ακόμη και οι ιδιοφυείς άνθρωποι μπορούν να τα κάνουν μαντάρα σε ζητήματα καρδιάς. Και, κάπως έτσι, η Μάγκι αρχίζει σιγά-σιγά να αντιλαμβάνεται πως “ζωή είναι αυτό που συμβαίνει, όταν είσαι απασχολημένος να κάνεις άλλα σχέδια”, όπως είχε τραγουδήσει κάποτε ο John Lennon.

Πρώτη δημοσίευση: 28 Ιουλίου 2016, 11:38
Ενημέρωση: 4 Aug 2016, 20:07
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Maggie's plan (Η Μάγκι έχει σχέδιο)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
98
Εταιρία διανομής: 
Release: 
28 Ιουλίου 2016

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
1228
Spentzos
1170
Tanweer
1135
Spentzos
870