Σύνοψη: Ο Simon Spier είναι ένας έφηβος όπως όλοι οι άλλοι, έχει όμως ένα μυστικό που κρατάει τόσο από τους φίλους όσο και από την οικογένεια του. Είναι gay. Όταν το μυστικό του απειληθεί θα αρχίσει να συμφιλιώνεται με το ποιος είναι.

Άποψη: Το Love, Simon ξεκινά με ένα μοντάζ σκηνών, συνοδευόμενο από ένα, ίσως υπερβολικά επεξηγηματικό, voice over που συστήνει τον Simon (Nick Robinson) στο θεατή. Μιλά για τους φίλους, την οικογένεια και την φαινομενικά συνηθισμένη ζωή του, όπως εξάλλου τονίζει και ο ίδιος. Μόνο που έχει ένα μυστικό. Είναι gay, κάτι που δεν έχει τολμήσει να αποκαλύψει σε κανένα. Όταν η φίλη του Leah (Katherine Langford) θα του δείξει την εξομολόγηση ενός αγοριού, που υπογράφει με το ψευδώνυμο Blue, στο φόρουμ του σχολείου πως είναι και εκείνος gay και πως κανένας δε το ξέρει, ο Simon αποφασίζει να του στείλει ένα mail με το ψευδώνυμο Jaques. Καθώς τα δύο αγόρια αρχίζουν να συνομιλούν αναπτύσσονται συναισθήματα μεταξύ τους και ο Simon αρχίζει να συμφιλιώνεται με τη σεξουαλικότητα του καθώς προσπαθεί να την ταυτότητα του Blue. 

Αυτό που διαφοροποιεί σημαντικά το Love, Simon από τις περισσότερες ταινίες με πρωταγωνιστές τόσο queer εφήβους όσο και ενήλικες είναι η σχεδόν παντελής έλλειψη του τραγικού στοιχείου. Το Love, Simon μιλά για τη σεξουαλική αφύπνιση και τον πρώτο έρωτα ενός αγοριού με τρόπο τρυφερό και ανάλαφρο, ενώ το γεγονός πως ο έρωτας αυτός είναι για ένα άλλο αγόρι δεν αλλάζει στο παραμικρό το ύφος της ταινίας, η οποία ακολουθεί τη γνωστή συνταγή όλων των ρομαντικών κομεντί. Και αυτό είναι εξαιρετικά ανανεωτικό. Η ταινία είναι σε θέση να μιλήσει για τη σύγχυση που προκαλεί αλλά και για το πόσο δύσκολο μπορεί συχνά να είναι για έναν έφηβο το να έρθει αντιμέτωπος με τη σεξουαλικότητα του, χωρίς να χρειάζεται ένα ισχυρό δράμα για να το καταφέρει, όπως συνέβη για παράδειγμα στο πολυσυζητημένο φετινό Call Me By Your Name του Luca Guadagnino, και αυτό είναι τόσο σπάνιο που καταλήγει να είναι αξιέπαινο.

Ακόμα και η σκηνοθεσία  της ταινίας είναι εξαιρετική μέσα στην απλότητα της. Ενώ δεν ξεφεύγει από τα cliché των εφηβικών ρομαντικών κομεντί, περικλείει τόσο την ιστορία όσο και τους ήρωες της με τέτοια τρυφερότητα που δυσκολεύεται κανείς να μείνει ανεπηρέαστος, κάνοντας την ταινία αναπάντεχα καθηλωτική. Η επιθυμία του σκηνοθέτη Greg Berlanti να αποτυπώσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια την εφηβική ψυχοσύνθεση και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται, αλλά κυρίως αισθάνονται, οι ήρωες του είναι σχεδόν απτή, χωρίς όμως ποτέ να γίνεται ανυπόφορη. Το αποτέλεσμα είναι μια ταινία η οποία μπορεί να ελίσσεται από στιγμές γεμάτες χιούμορ σε σκηνές εμποτισμένες με την ανασφάλεια και τη σύγχυση που χαρακτηρίζει την εφηβεία με μια εντυπωσιακή ευκολία.

Μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας οφείλεται στις δυναμικές ερμηνείες τόσο των νεαρών ηθοποιών όσο και των Jennifer Garner, Josh Duhamel, Tony Hale και Natasha Rothwell, στους ρόλους των γονιών και καθηγητών του Simon αντίστοιχα, που πλαισιώνουν το καστ. Αξιοσημείωτη είναι και η ερμηνεία του Robinson στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο οποίος καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό να αποτυπώσει την εύθραυστη ισορροπία στην οποία βρίσκεται ο κόσμος του Simon, χωρίς περιττούς θεατρινισμούς και υπερβολές, αλλά με δωρικότητα στο βαθμό ακριβώς που φαίνεται να απαιτεί η ταινία.

Το Love, Simon σίγουρα δεν είναι τέλειο, είναι όμως μια ταινία που δε συναντάμε συχνά στις κινηματογραφικές αίθουσες. Τρυφερή και διασκεδαστική, μιλά για την πρώτη σεξουαλική αφύπνιση με τρόπο που το queer σινεμά συχνά αδυνατεί, και αυτό είναι που την κάνει τόσο πρωτοποριακή παρ’ όλα της τα κλισέ.

Πρώτη δημοσίευση: 7 Ιουνίου 2018, 12:21
Ενημέρωση: 14 Ιουνίου 2018, 16:13
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Love, Simon (Με αγάπη, Σάιμον)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
110
Εταιρία διανομής: 
Release: 
7 Ιουνίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Chernobyl 1986

Chernobyl 1986

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Μια νεαρή μητέρα που μένει με τον γιο της σε μια κωμόπολη δίπλα...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Spentzos
8922
Feelgood
7937
Spentzos
6678
Tanweer
4690
Feelgood
3274