Κανείς δεν μπορεί να μας σώσει

Κανείς δεν μπορεί να μας σώσει - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Μαδρίτη, 2011. Ο πιο ζεστός Αύγουστος στην ιστορία της πόλης. Ενάμιση εκατομμύριο πιστοί περιμένουν την επίσκεψη του Πάπα και η πόλη επιτηρείται στενά από δυνάμεις ασφαλείας. Όμως ξαφνικά η φαινομενικά πανηγυρική ατμόσφαιρα διακόπτεται βίαια όταν μια σειρά περιστατικών κάνει την εμφάνισή της: διάφορες ηλικιωμένες γυναίκες βρίσκονται δολοφονημένες με εμφανή σημάδια σεξουαλικής επίθεσης. Δύο ντετέκτιβ, τους οποίους κανείς δεν θέλει ως συνεργάτες, αναγκάζονται να συνεργαστούν μεταξύ τους στην περίεργη αυτή υπόθεση, για την οποία έχουν λάβει την εξής ξεκάθαρη εντολή: εξιχνιάστε τα εγκλήματα όσο το δυνατόν συντομότερα αλλά με απόλυτη μυστικότητα. Το ανθρωποκυνηγητό τους θα τους κάνει να συνειδητοποιήσουν κάτι που δεν φαντάζονταν ποτέ - κανείς από τους δύο δεν είναι πολύ διαφορετικός από τον δολοφόνο.

Άποψη: Ασφυκτικά καδραρισμένο αστυνομικό θρίλερ που αποφεύγει οριακά τις κακοτοπιές μιας τηλεοπτικής αισθητικής και αποτυπώνει τον τρόμο από τα εγκλήματα του serial killer στα πρόσωπα των δύο αταίριαστων ντετέκτιβ που συνεργάζονται για να καταφέρουν να τον συλλάβουν.

Ένα μοτίβο που φυσικά έχουμε δει πολλές φορές σε δυνατά φιλμ του genre, ευτυχεί όμως εδώ ο σκηνοθέτης να αποσπάσει δύο πολύ δυνατές ερμηνείες από τον μάτσο Ρομπέρτο Άλαμο και από τον συγκλονιστικό Αντόνιο Ντε Λα Τόρε και το στοιχειωτικό του τραύλισμα που σου δημιουργεί συχνά πυκνά έναν κόμπο μέσα σου. 

Η κατάβαση των δύο στην κόλαση των αποτρόπαιων σεξουαλικών εγκλημάτων είναι αμείλικτη, ασφυξιακή αν και -τι ειρωνία- τοποθετημένη σε μια ηλιόλουστη και σε καύσωνα Μαδρίτη. Ένα κοντράστ που αξιοποιείται πολύ έξυπνα και με μια προσήλωση στην μεθοδικότητα που διαφέρει από τον μέσο όρο ανάλογων θρίλερ. 

Θυμίζει μάλιστα αρκετά το "Zodiac" του Ντέιβιντ Φίντσερ στον τρόπο με τον οποίο η φρίκη από το αποτρόπαιο των δολοφονιών διεισδύει στην καθημερινότητα και την ιδιωτική πραγματικότητα των πρωταγωνιστών, οι οποίοι αναζητούν με την σειρά τους την εξιλέωση που δεν θα έρθει ποτέ.

Το τελευταίο ημίωρο δυστυχώς αναμασά κάποια κλισέ του είδους και δεν προσφέρει ικανοποιητικές εξηγήσεις, ενώ και το τέλος είναι κάπως άστοχο, όμως συνολικά δεν αμαυρώνει την εικόνα ενός συναρπαστικού δημιουργήματος, όμως δεν καταφέρνει να το απογειώσει.

Πρώτη δημοσίευση: 11 Aug 2017, 17:48
Ενημέρωση: 17 Aug 2017, 15:08
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Κανείς δεν μπορεί να μας σώσει (Que Dios nos Perdone)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
127
Εταιρία διανομής: 
Release: 
10 Αυγούστου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos