Καλάβρυτα 1943

Καλάβρυτα 1943 - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η Καρολάιν Μάρτιν, δικηγόρος και εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης εναντίον της ελληνικής αξίωσης για πολεμικές αποζημιώσεις για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, επισκέπτεται την Ελλάδα και συναντά τον Νικόλα Ανδρέου, έναν από τους τελευταίους εν ζωή επιζήσαντες της Σφαγής των Καλαβρύτων του 1943. Όσο ο Νικόλας εξιστορεί τα γεγονότα του παρελθόντος, οι δυο τους θα αντιπαρατεθούν με τις προσωπικές τους προκαταλήψεις και πεποιθήσεις σε μια επίπονη αναμέτρηση που θα τους φέρει πιο κοντά. Το καθαρτήριο αυτό ταξίδι μέσα από ένα σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας θα καταλήξει στην αναγνώριση μιας αμοιβαίας ανάγκης: την αναζήτηση της ελπίδας

Μια τίμια και αξιοπρεπής ιστορική ταινία, για την ιστορία της σφαγής των κατοίκων των Καλαβρύτων στα 1943 από Γερμανούς στρατιώτες, 

Ο σκηνοθέτης Νικόλας Δημητρόπουλος δομεί την ταινία του σε δύο χρονικές περιόδους: αυτή του συμβάντος και την προσπάθεια μιας δικηγόρου στο τώρα για την αποτίμηση πολεμικών αποζημιώσεων στα θύματα. 

Στις σκηνές του παρελθόντος στέκεται πολύ καλύτερα, δείχνει πιο άνετος στο να αποτυπώσει το δράμα, είναι ανθρωποκεντρικός στα πλάνα του, ανεβάζει σωστά την ένταση και είναι συνεπής στην εξιστόρηση της ιστορίας. Και ακόμα και αν η πιο όμορφη σκηνή της ταινίας, αυτή που ένας στρατιώτη των Ναζί διασώζει τα γυναικόπαιδα από ένα σχολείο που πιάνει φωτιά, ήταν αυτή που έχει προκαλέσει αντιδράσεις οργής από τους γνωρίζοντες που υποστηρίζουν ότι δεν συνέβη ποτέ. Όμως, ο Έλληνας σκηνοθέτης έχει επιλέξει να κάνει μυθοπλασία και όχι ντοκιμαντερίστικής ακρίβειας εξιστόρηση των γεγονότων. 

Το σύγχρονο κομμάτι της ταινίας είναι σαφώς πιο αδύναμο και σχηματικό, με εντελώς αδιάφορη και άοσμη ερμηνεία από την Άστριντ Ρους στον πρωταγωνιστικό ρόλο, σαν να παρακολουθείς μια διαφορετική ταινία. Παρά την καθηλωτική φιγούρα του Μαξ Φον Σίντοβ να δεσπόζει. 

Τουλάχιστον η ταινία έχει αγνές προθέσεις να καταδείξει τις φρικαλεότητες του ναζισμού και στέκεται δίπλα στα θύματά του.

Πρώτη δημοσίευση: 11 Νοε. 2021, 15:09
Ενημέρωση: 18 Νοε. 2021, 01:37
Τίτλος:
Καλάβρυτα 1943
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
99
Εταιρία διανομής: 
Release: 
11 Νοεμβρίου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos