Η Οργή Ενός Υπομονετικού Ανθρώπου

Η Οργή Ενός Υπομονετικού Ανθρώπου - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο Χοσέ είναι ένας μοναχικός και ντροπαλός άνδρας. Ένα πρωινό, πηγαίνει για καφέ στο μπαρ όπου δουλεύει η Άνα. Ο ερχομός του στη ζωή της, δίνει κουράγιο στην Άνα, αφού πέρασε οχτώ χρόνια περιμένοντας τον Κούρο, τον σύζυγό της, να εκτίσει την ποινή του. Ο Κούρο βγαίνει ελπίζοντας πως θα μπορέσει να ξεκινήσει απ’ την αρχή με την Άνα. Στη θέση της όμως βρίσκει μια μπερδεμένη γυναίκα κι έναν ξένο που θα τον αναγκάσει να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Άποψη: Ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Raul Arevalo, στήνει μια έξυπνη και δυναμική ταινία, η οποία απόσπασε συνολικά 23 βραβεία, μεταξύ των οποίων τέσσερα από τα σημαντικότερα Βραβεία Γκόγια, καθώς και το Βραβείο Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου για την εξαιρετική Ruth Diaz στο Φεστιβάλ Βενετίας 2016, όπου έκανε και πρεμιέρα.

O Raul Arevalo τοποθετεί τους δύο κεντρικούς χαρακτήρες του (θα 'λεγες πως είναι σαν ηφαίστεια που πρόκειται να εκραγούν) μέσα σε κλειστοφοβικά πλάνα και φωτισμούς ώστε να αποδοθεί με περισσότερη ευκρίνεια η εσωτερική και εξωτερική πάλη και ένταση των δύο αντρών. Παράλληλα, πρωταγωνιστές είναι και οι κλειστοί χώροι σε αυτήν την τραγική ιστορία εκδίκησης του Jose, ο οποίος ενώ φαινομενικά θυμίζει μια άκρως ήρεμη και ευγενική παρουσία στην πραγματικότητα έχει σχεδιάσει προσεχτικά την εκδίκηση για τον άδικο χαμό της συντρόφου του κρύβοντας πολύ καλά την τεράστια οργή του.

Τα κλειστοφοβικά πλάνα βοηθούν και σε ένα ακόμη πράγμα: στην απόλυτη πειστικότητα. Η σκηνοθεσία μας πείθει τόσο πολύ για την τραγικότητα του ήρωα που ξεχνάμε σε σημεία πως παρακολουθούμε (ακόμη) ένα είδος μυθοπλασίας. Και φυσικά σε αυτό βοηθούν και οι τρεις πολύ καλοί ηθοποιοί, Antonio de la Torre ("Το μικρό νησί"), Luis Callejo και Ruth Diaz και αυτό είναι που κάνει την "Οργή" να ξεχωρίσει με μεγάλη διαφορά από άλλες ταινίες του είδους.

Ο σκηνοθέτης έχει αναλάβει και το σενάριο σε συνεργασία με τον David Pulido. Οι δύο τους έχουν ολοκληρώσει ένα κείμενο γεμάτο ανατροπές (μόνο εκείνη την ανατροπή που εμφανίζεται κάπου στα μισά να δείτε, αρκεί!) που προσφέρουν αγωνία με σκοπό να σου κρατήσει καλή συντροφιά μέχρι το τέλος της ταινίας.

Το  "Tarde para la ira" είναι δίχως αμφιβολία μια καθαρόαιμη, υπέροχη ταινία που έχει στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ αλλά και περιπέτειας. 

Πρώτη δημοσίευση: 29 Ιουνίου 2017, 12:55
Ενημέρωση: 6 Ιουλίου 2017, 09:50
Τίτλος:
Η Οργή Ενός Υπομονετικού Ανθρώπου (Tarde Para la Ira)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
92
Εταιρία διανομής: 
Release: 
29 Ιουνίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
23951
Feelgood
13609
Film Group
11150
Spentzos
4790
ΜΟΝΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (DADDIO), από την Spentzos ΜΟΝΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (DADDIO), από την Spentzos