Σύνοψη: Μια δεκαπεντάχρονη κοπέλα που διαμένει σε ένα κέντρο για έφηβους παραβάτες, μένει έγκυος.

Ο εκπαιδευτής της στο κέντρο, της προτείνει να έρθει στα κρυφά να ζήσει μαζί με τη γυναίκα του στο απομονωμένο σπίτι τους στο βουνό, ώστε να έχει φροντίδα μέχρι να γεννήσει, αλλά με ένα αντάλλαγμα: να κρατήσουν το μωρό όταν αυτό γεννηθεί.

Άποψη: Ένα ισπανικό ψυχολογικό θρίλερ δια χειρός Manuel Martin Cuenca (Cannibal, The Motive) που έχει ασχοληθεί ξανά με το είδος, μόνο που εδώ στήνει ένα ψυχογραφικό δράμα αργόσυρτο και αργοπεθαίνον.

Υποψήφια για δύο βραβεία Goya (σκηνοθεσίας, Α΄ Ανδρικού), η Κόρη είναι μια κοπέλα που δέχεται την πρόταση των δύο να τους δώσει το παιδί της μόλις γεννηθεί, ώστε να εξασφαλίσει ασφάλεια και ένα προστατευτικό περιβάλλον, ζώντας η ίδια μια ζωή γεμάτη δυσκολίες και ανθρώπους που δεν είναι δίπλα της. Αυτό την οδηγεί σε μια άλλη εκλογή της Σόφι, για το αν τελικά μπορεί ή όχι να δώσει το παιδί που γέννησε στα πλαίσια μιας ανταλλακτικής σχέσης και μέχρι πού μπορεί να φτάσει.

Εξ αρχής η  ιστορία δεν μας κρύβει κανένα από τα στοιχεία της, με αποτέλεσμα να είναι μια προβλέψιμη και εκ των προτέρων γνώριμη υπόθεση, αν εξαιρέσουμε μόνο το κομμάτι του τελευταίου μέρους της ταινίας για το πώς θα διαχειριστεί την απόφασή της.

Το πρώτο μέρος είναι μακρόσυρτο και παρατεταμένο σε διάρκεια, από την στιγμή που ο σκηνοθέτης δεν επιλέγει να μας αφηγηθεί την ιστορία του πώς βρέθηκε η έφηβη στο κέντρο για παραβάτες, πώς έμεινε έγκυος και πώς βρέθηκε στο σπίτι, αλλά επιλέγει να ξεκινήσει αφηγηματικά παίρνοντας ως δεδομένο ότι η κοπέλα είναι έγκυος και διαμένει στο σπίτι του εκπαιδευτή και της συζύγου του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περνάει μια ολόκληρη ώρα με το πώς διαμορφώνεται η σχέση των τριών ανθρώπων μέσα στο σπίτι, χωρίς να χτίζει κάποια ένταση.

Εκείνο που θα έπρεπε να είναι ένα ασφυκτικό δράμα δωματίου, είναι μια άρρυθμη ιστορία που εκτυλίσσεται και στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού και στους εξαιρετικής ομορφιάς τόπους στους οποίους βρίσκεται το απομονωμένο σπίτι τους.

Στο δεύτερο μέρος, όταν πλέον η απόφαση λαμβάνεται τότε αρχίζει να αποκτά μια πιο εκρηκτική και οργιώδη διάσταση, όμως ακόμα και αυτή είναι αυστηρά συγκρατημένη, εκεί που θα επέτρεπε για μεγαλύτερες ακρότητες, δεδομένου του ότι το επιτρέπει η εξέλιξη της πλοκής.

Μια διάσταση σκηνοθεσίας-σεναρίου, με το σενάριο να θέλει να γίνει ακόμα και ωμό ή βίαιο, με το τρόπο ωστόσο που θα το έκανε η Claire Denis, και μια σκηνοθεσία που επιχειρεί ανεπιτυχώς να επιβάλλει λογική και συγκράτηση, όχι μόνο στην ανήλικη κόρη αλλά και στους ενήλικους επίδοξους γονείς.

Δεν θίγονται καθόλου ζητήματα όπως η διακαής επιθυμία ενός ζεύγους να αποκτήσει παιδί και οι πιθανές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετώπισε που το οδήγησε σε αυτή την λύση, παρά παρουσιάζονται ακροθιγώς, ούτε και το παρελθόν της νεαρής, το οποίο μόνο μαθαίνουμε μέσα από τα διαλογικά κομμάτια.

Ο Javier Gutierrez αποδεικνύεται πολύ καλός μέσα στις σιωπές και σε μια βίαιη αυτοσυγκράτηση, ενώ η Irene Virguez είναι μεν καλή στο πρώτο μέρος, αλλά στο δεύτερο θα απαιτούσε μια ερμηνεία που θα έφτανε ακόμα και στο camp.

Πρώτη δημοσίευση: 15 Σεπτεμβρίου 2022, 15:49
Ενημέρωση: 22 Σεπτεμβρίου 2022, 01:10
Τίτλος:
Η κόρη (La hija)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
122
Εταιρία διανομής: 
Release: 
15 Σεπτεμβρίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos