Η γιορτή της Μπαμπέτ (1987)

Η γιορτή της Μπαμπέτ (1987) - κριτική ταινίας

 

Στη Δανία του 19ου αιώνα, σ’ ένα απομακρυσμένο φτωχικό ψαροχώρι, ζουν δύο καλόκαρδες γεροντοκόρες αδελφές, θυγατέρες του προτεστάντη πάστορα και ιδρυτή μιας αυστηρής και κλειστής θρησκευτικής κοινότητας. Οι δυο γυναίκες έζησαν δίπλα στον πατέρα τους μία λιτή και εντελώς στερημένη από χαρές και απολαύσεις ζωή.

Μέχρι που κάποιο βράδυ εμφανίζεται μία μυστηριώδης γυναίκα, η Μπαμπέτ, πρόσφυγας από τη Γαλλία, κυνηγημένη από την αντεπανάσταση στο ταραγμένο Παρίσι της Κομμούνας. Ζητά καταφύγιο από τις δύο γυναίκες, οι οποίες την κρατούν κοντά τους ως οικονόμο για 14 ολόκληρα χρόνια.

Όταν κάποια στιγμή η Μπαμπέτ δέχεται την εύνοια της τύχης και κερδίζει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στο λαχείο, φεύγει για τη Γαλλία με σκοπό να ετοιμάσει μία έκπληξη στις δύο αδελφές: ένα «γαλλικό» δείπνο, μεαφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του πάστορα.

Όταν φτάνει η ώρα που θα καθίσουν γύρω από το τραπέζι, το φτωχικό ψαροχώρι και οι κάτοικοί του, που μέχρι τότε υπηρετούσαν την βούληση του θεού μέσα από την στέρηση και την αυτοθυσία, θα απογειωθούν στο βασίλειο της ευδαιμονίας, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσαν. Σιγά-σιγά στην διάρκεια του γεύματος το φαγητό θα ευφράνει τις στερημένες καρδιές και οι καλεσμένοι της Μπαμπέτ (που ήταν κορυφαία σεφ του διάσημου Cafe des Anglais στο Παρίσι), θα γευτούν όλα τα καλά του Παράδεισου επί της Γης.

Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 1987

Πρώτη δημοσίευση: 21 Ιουλίου 2022, 00:26
Ενημέρωση: 27 Ιουλίου 2022, 23:24
Τίτλος:
Η γιορτή της Μπαμπέτ (1987) (Babettes gæstebud)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
103
Εταιρία διανομής: 
Release: 
21 Ιουλίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
15986
Feelgood
10531
Feelgood
5930
Feelgood
2620
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos