A hologram for the king

a hologram for th king - κριτική ταινίας

Ο Τομ Τίκβερ προσπαθεί να βρεί σκηνοθετικά τον... εαυτό του εδώ και πάρα πολλά χρόνα, με τις τανίες του να διακατέχονται από μια ποιητική νοσταλγία, αφήνοντας σχεδόν όλες την αίσθηση του ανολοκλήρωτου και του αχρείαστου, ειδικά όταν το σενάριο είναι κάπως... αλλοπαρμένο, με κλασσικά παραδείγματα τα The princess and the warrior & Heaven, ενώ όταν προσπάθησε να καταπιαστεί με δυνατό σεναριακό υλικό, υπήρξε γοητευτικός αλλά "άγαρμπος" (Perfume: the story of a murderer & International). Η sci-fi μπαλαφάρα "Cloud Atlas" είναι μια κατηγορία από μόνη της και γενικά, καμία του ταινία δεν μοιάζει (έστω και στο ελάχιστο) με το "Run, Lola, Run".

Το "Ολόγραμμα" θα μπορούσε εύκολα να το τοποθετήσει κανείς στην πρώτη κατηγορία, αν δεν υπήρχε ο εξαιρετικός Τομ Χανκς, ο οποίος χωρίς καμία σπουδαίων τόνων ερμηνεία, αλλά απλός, σοβαρός, αισθαντικός, δίνει υφή και υπόσταση στον ρόλο του και με έννα μαγικό τρόπο δείχνει και τους συμπρωταγωνιστές του σαν κανονικούς ηθοποιούς, ενώ μιλάμε επί της ουσίας για κακές ερμηνείες από όλο το υπόλοιπο καστ, λες και το κάνουν επίτηδες. 

Δυστυχώς οι συνειρμοί του Τίκβερ είναι αμήχανοι και τα στρογγυλέματά του αποδυναμώνουν την όποια υποψία σάτιρας. Η φράση χρυσή μετριότητα ακούγεται σαν κοπλιμέντο εδώ.

Σύνοψη: Ένας Αμερικανός επιχειρηματίας ταξιδεύει στη Σαουδική Αραβία για να πουλήσει την εφεύρεση του στον πάμπλουτο τοπικό μονάρχη. Εκεί θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες μέχρι να συναντήσει τελικά τον βασιλιά, ενώ θα γνωρίσει τον έρωτα στα μάτια μιας γοητευτικής γυναίκας.

 

Πρώτη δημοσίευση: 7 Ιουλίου 2016, 15:20
Ενημέρωση: 14 Ιουλίου 2016, 14:17
Συντάκτης: 
Τίτλος:
A hologram for the king (Ένα ολόγραμμα για τον Βασιλιά)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
98
Εταιρία διανομής: 
Release: 
7 Ιουλίου 2016

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos