Σύνοψη: Ο John Saxby δουλεύει στην οικογενειακή του φάρμα στo Yorkshire της Αγγλίας. Ο πατέρας του, ο οποίος έχει πάθει εγκεφαλικό, προσλαμβάνει τον Ρουμάνο Gheorghe για να τον βοηθήσει στις δουλειές. Ο έρωτας μεταξύ John και Gheorghe μοιάζει αναπόφευκτος και καθοριστικός για τις ζωές όλων τους.

Άποψη: Στην Berlinale, όπου το God’s Own Country άνοιξε την ενότητα Panorama, όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα το αποκαλούσαν «νέο Brokeback Mountain» για προφανείς λόγους και είναι αλήθεια ότι υπάρχουν αρκετές ομοιότητες ανάμεσα στη ριζοσπαστική – για τα δεδομένα του Hollywood – ταινία του Ang Lee και το αγγλικό φιλμ του Francis Lee, στην πρώτη μεγάλη μήκους δημιουργία του.

Αρχικά, έχουμε το βουκολικό σκηνικό: μια φάρμα κάπου στο Yorkshire, στην οποία ο John (Josh O’Connor) δουλεύει με το ζόρι, καθότι ανήκει στον πατέρα του (υπέροχος ο Ian Hart), αντιμετωπίζοντας την μοναξιά του πίνοντας σε βαθμό λιποθυμίας κάθε βράδυ. Η ταινία μάλιστα σε παίρνει από τα μούτρα, ανοίγοντας με μια σκηνή που τα πλάνα της «ειδυλλιακής» αγροτικής ζωής διακόπτονται αρχικά από τους ήχους και κατόπιν το πλάνο του Josh να αδειάζει το αλκοολούχο περιεχόμενο του στομαχιού του στην τουαλέτα.

Η μονοτονία της κατανάλωσης αλκοόλ διακόπτεται μόνο για να τον δούμε να κάνει διάφορες δουλειές στη φάρμα και να επιδίδεται σε απεγνωσμένη ξεπέτα με random τύπο. Μέχρι που εμφανίζεται ο Gheorghe (Alec Secareanu), μετανάστης από τη Ρουμανία, που προσλαμβάνεται για να βοηθήσει στη φάρμα, αφού ο John φανερά δεν τα βγάζει πέρα και ο πατέρας του είναι με πατερίτσες μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Gheorge, αν και έχει προφανώς βιώσει χειρότερα από τον John έχοντας εγκαταλείψει την χώρα του και τη φάρμα στην οποία είχε μεγαλώσει, είναι πρακτικός, εργατικός και λιγομίλητος. Οι δυο τους αναγκάζονται να περάσουν χρόνο μόνοι τους και ενώ αρχικά ο John έχει εχθρικές, έως ρατσιστικές, διαθέσεις απέναντι στον Gheorge, σύντομα καταλήγουν να κάνουν σεξ και στην πορεία να ερωτευτούν. Από εκεί και πέρα, τα γεγονότα εξελίσσονται ραγδαία και επίπονα ρεαλιστικά, τόσο όσο χρειάζεται για να ξεχάσει κανείς το “Brokeback Mountain”. Ευτυχώς τίποτα δεν ωραιοποιείται στο “God’s Own Country”: ούτε η καύλα, ούτε η οδύνη του πρώτου πραγματικού έρωτα, ούτε η φύση, ούτε το πώς είναι να κάνεις μπάνιο τον ανάπηρο πατέρα σου.

Πέρα από το φινάλε, που είναι λυτρωτικό άλλα λίγο «ζαχαρένιο», το “God’s Own Country” είναι ωμό και συγκινητικό χωρίς να είναι μελό, όπως και αρκετά εντυπωσιακό για να μας κάνει να περιμένουμε ενδιαφέροντα πράγματα στο μέλλον από τους συντελέστες και τον σκηνοθέτη του.

Δημοσίευση: 11 Ιαν. 2018, 07:12
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συντάκτης: 
Τίτλος:
God's own country (Του Θεού η χώρα)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
104
Εταιρία διανομής: 
Release: 
11 Ιανουαρίου 2018
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tulip
12029
Feelgood
9042
Tanweer
3463