Για την Κιάρα

Για την Κιάρα - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η οικογένεια Γκουεράσιο και οι φίλοι τους συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν τα 18α γενέθλια της Καρμέλα, της μεγαλύτερης κόρης της οικογένειας. Υπάρχει ένας υγιής ανταγωνισμός ανάμεσα στην εορτάζουσα και στην δεκαπεντάχρονη αδερφή της την Κιάρα, καθώς συναγωνίζονται στον χορό. Πρόκειται για ένα ευχάριστο γεγονός και η στενά δεμένη οικογένεια φαίνεται να το χαίρεται πολύ.

Ωστόσο, όλα αλλάζουν την επόμενη μέρα όταν ο πατέρας εξαφανίζεται. Η Κιάρα αρχίζει να εξερευνά τι συνέβη. Καθώς φτάνει κοντά στην αλήθεια, είναι αναγκασμένη να αποφασίσει τι μέλλον θέλει για τον εαυτό της.

Άποψη: Με το A Chiara (Για την Κιάρα), ο Ιταλός σκηνοθέτης Τζόνας Καρπινιάνο ολοκληρώνει την τριλογία ταινιών που γυρίστηκαν στην περιοχή Τζόια Τάουρο και έχουν στο επίκεντρό τους παιδιά ή νέους που αναζητούν πατρίδα και οικογένεια, ταυτότητα μέσα από ένα άγνωστο παρελθόν και ένα υπό διερεύνηση παρόν.

Ο αφρικανός πρόσφυγας του Mediterranea (2015), ο μικρός αδερφός που ψάχνει τον μεγαλύτερο στο A Ciambra (2017) και η κόρη που αναζητά τον πατέρα της αλλά και το παρελθόν του στο A Chiara ενώνονται από ενδόμυχους δεσμούς και κινούνται σε παράλληλους δρόμους. Και οι τρεις ταινίες έκαναν πρεμιέρα στις Κάννες, με την Κιάρα να ξεχωρίζει και να βραβεύεται στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών.

Ακολουθώντας την παράδοση του ιταλικού νεορεαλισμού εμποτισμένη με ένα αυθύπαρκτο γκαγκστερικό φιλμ που καμία σχέση δεν έχει με τις τυπικές ταινίες του είδους, με μια εμφανή κοινωνική ευαισθησία και πρόδηλη ανθρωπιά, καταλήγει να δημιουργεί μια ταινία ενηλικίωσης μέσα από τα χνάρια της ζωής του πατέρα.

Η Κιάρα είναι ένα κορίτσι σύγχρονο, ζωντανό, βγαλμένο άμεσα από την ζωή της δεκαετίας του 2020 και αυτό είναι μια επιτυχία που πρέπει να πιστωθεί και στον σκηνοθέτη/σεναριογράφο Καρπινιάνο αλλά και στην αποκαλυπτική ερμηνεία της Σουάμι Ρότολο, μια ερμηνεία που βραβεύτηκε από την Ιταλική Ακαδημία Κινηματογράφου με το Variety να την ανακηρύσσει Breakout Star of the Year.

Το σενάριο της δίνει μεγάλο πλεονέκτημα είναι η αλήθεια, μιας και στήνει μια έφηβη κοπέλα που έχουμε δει τριγύρω μας, με συνήθειες και διαλόγους που ανήκουν πράγματι σε αυτή την ηλικία και όχι με την λογική ενός μεσήλικα που προσπαθεί να μπει στα παπούτσια του εφήβου. Ωστόσο και η δουλειά της ηθοποιού είναι αξιομνημόνευτη, μέσα από τις συναισθηματικές διαβαθμίσεις που περνά η ηρωίδα, από την χαρά και τον υγιή ανταγωνισμό με την αδερφή της, στην εξαφάνιση του πατέρα και τέλος στις αποκαλύψεις.

Οι αποκαλύψεις δεν ξαφνιάζουν, αλλά ούτως ή άλλως δεν βασίζεται στην ανατροπή και στο σοκ. Το παρελθόν του πατέρα και γενικότερα η ζωή του χρησιμοποιείται ως μια οικογενειακή ανατομία και κοινωνική μελέτη σε μια κοινωνία που κρύβει τα αρνητικά της σημεία και αρκείται στις οικογενειακές γιορτές και στα πάρτι. Από το πάρτι με το οποίο ξεκινά η ταινία και η Κιάρα το βιώνει ως μια έφηβη που θέλει να διασκεδάσει, θα οδηγηθεί αργά αλλά σταθερά στην ενηλικίωση και στην αλήθεια.

Πρώτη δημοσίευση: 20 Οκτ. 2022, 11:01
Ενημέρωση: 27 Οκτ. 2022, 01:40
Τίτλος:
Για την Κιάρα (A Chiara)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
121
Εταιρία διανομής: 
Release: 
20 Οκτωβρίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ