Το γεγονός

Το γεγονός - κριτική ταινίας

Γαλλία, 1963. Η Αν είναι μια νέα, έξυπνη, πολλά υποσχόμενη φοιτήτρια που βλέπει τις πανεπιστημιακές σπουδές της σαν τη μόνη διέξοδο από την εργατική τάξη στην οποία γεννήθηκε. Όταν, όμως, συνειδητοποιήσει ότι έχει μείνει έγκυος, τα όνειρά της μοιάζουν καταδικασμένα - εκτός και αν καταφέρει να τερματίσει την εγκυμοσύνη της, κάτι που όμως είναι ακόμη παράνομο και κοινωνικά κατακριτέο εκείνη την εποχή.

Καθώς οι εβδομάδες περνούν, με την εξεταστική να πλησιάζει και την κοιλιά της να φουσκώνει, η Αν αποφασίζει να αναλάβει δράση και να αψηφήσει τον νόμο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λάβει ολοένα πιο δραστικά μέτρα. Κανείς δεν της τείνει χέρι βοηθείας και θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με τη ντροπή και τον πόνο, ακόμη κι όταν πρέπει να ρισκάρει την ίδια της τη ζωή...

Δεδομένου ότι οι αμβλώσεις παρέμειναν παράνομες στη Γαλλία μέχρι το 1975, επιφέροντας ποινή φυλάκισης σε όποια έκανε αυτή την επιλογή (και σε όποιον την βοηθούσε τρόπον τινά), η Anne έρχεται αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα: ή θα υποκύψει στην «ασθένεια που προσβάλει μόνο τις γυναίκες και τις μετατρέπει σε νοικοκυρές» ή θα βρει μόνη της τη λύση στο πρόβλημα.

Βασισμένο στο ομώνυμο, σχεδόν αυτοβιογραφικό βιβλίο της Annie Ernaux, και βραβευμένο με Χρυσό Λέοντα και βραβείο FIPRESCI στο τελευταίο φεστιβάλ Βενετίας, το “L’Événement” (ελληνιστί «Το Γεγονός») είναι μια καθόλου κοινότυπη και καθόλα σημαίνουσα ταινία για  το δικαίωμα της γυναίκας στο σώμα και τις επιλογές της και την άμεση, υπόκωφη, διαχρονική απώλειά του.

Ο τρόπος με τον οποίο η Audrey Diwan χτίζει την αφήγησή της και οι λεπτές αποχρώσεις της ψυχοσύνθεσης της νεαρής Anne, η διεκδικητικότητα, η αγωνία και η ειλικρίνεια των προθέσεών της, η πηγαία ανάγκη της για ελευθερία και αυτοδιάθεση, η επιμονή της μας κρατούν δέσμιους της εικόνας και δημιουργούν ένα σκληρό αλλά και τρυφερό, σοκαριστικό αλλά κι ελπιδοφόρο κινηματογραφικό αποτέλεσμα που σερβίρει το «μήνυμα» του χωρίς διδακτισμό.

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία του, που το προσθέτει επάξια στην λίστα με τους κινηματογραφικούς «ομοϊδεάτες» του, όπως το «4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες» του Cristian Mungiu και το πρόσφατο «Never Rarely Sometimes Always» της Eliza Hittman. H Diwan δημιουργεί ένα δράμα που δεν εκμεταλλεύεται το συναίσθημα που γεννά και ενώ αναπαριστά μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο,καταργεί την καθαρότητα του χώρου και του χρόνου, με τρόπους που καθίσταται διαχρονικό και απαραίτητο σε μια εποχή που η εμπειρία και η ψυχολογική κατάσταση των γυναικών αμφισβητούνται και περιθωριοποιούνται ξανά.

Ποιος είπε ότι η δική μας καθεστηκυία ηθική, το σύγχρονό μας νομικό πλαίσιο είναι εντάξει;

Η Anamaria Vartolomei είναι μαγνητική στην αγωνιώδη διαδρομή της ηρωίδας της και το φιλμ πετυχαίνει το βασικό: να καταστήσει σαφή, συγκινητική και αναπόφευκτη την ανθρώπινη αλήθεια του σε ένα πολυδιάστατο θέμα που επανέρχεται ξανά και ξανά, και δικαίως. Πόσο αυτονόητα είναι μερικά κεκτημένα;

Πρώτη δημοσίευση: 2 Ιουνίου 2022, 02:41
Ενημέρωση: 9 Ιουνίου 2022, 02:05
Τίτλος:
Το γεγονός (L'evenement)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100
Εταιρία διανομής: 
Release: 
2 Ιουνίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
23951
Feelgood
13609
Film Group
11150
Spentzos
4790
ΜΟΝΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (DADDIO), από την Spentzos ΜΟΝΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (DADDIO), από την Spentzos