Φθινοπωρινή σονάτα (1978)

Φθινοπωρινή σονάτα (1978) - κριτική ταινίας

Στην Φθινοπωρινή Σονάτα γινόμαστε μάρτυρες ενός φαύλου κύκλου απόδοσης ευθυνών με τη σφραγίδα και την ψυχαναλυτική ερμηνεία του Μπέργκμαν. Η Σαρλότ, μια πιανίστρια διεθνούς φήμης συναντά έπειτα από επτά χρόνια την κόρη της Εύα (η οποία ζει με τον πάστορα σύζυγό της Βίκτωρα), αναζητώντας επιβεβαίωση και συναισθηματική κάλυψη από το ταπεινωμένο κορίτσι. Η συνάντηση μάνας και κόρης εξελίσσεται σε μια τρομερή σύγκρουση, μέσα από μια σειρά εξομολογήσεων που ξεχειλίζουν ταυτόχρονα από αγάπη και μίσος. Δύο χαρακτήρες, μάνα και κόρη, που είναι δύο κόσμοι εκ διαμέτρου αντίθετοι… Η κόρη της οποίας είναι εύκολο να αγαπήσει και δύσκολο να αγαπηθεί και η μάνα της οποίας είναι εύκολο να αγαπηθεί και δύσκολο να αγαπήσει. Αφού τα ψέματα και οι ωραιοποιήσεις εξαφανιστούν, οι αλήθειες θα εμφανιστούν και θα πληγώσουν όλους τους εμπλεκομένους ανεπανόρθωτα. Όλοι θύτες και θύματα της μοιραίας απόφασης που συνωμοτικά πήραν: να ζήσουν μια ζωή γεμάτη υπεκφυγές, φόβο και υπέρμετρο εγωισμό.

«Τη στιγμή που σκέφτηκα το σενάριο της "Φθινοπωρινής Σονάτας" είχα ήδη καταλήξει στις δύο γυναίκες πρωταγωνίστριες», δήλωνε ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν που δεν εξήγησε ποτέ γιατί θεώρησε την Ίνγκριντ Μπέργκμαν και τη Λιβ Ούλμαν προϋπόθεση για να φτιάξει την ταινία του. 

Για την επιλογή του τίτλου της ταινίας: Η σονάτα ως μουσική φόρμα αποτελείται από τρία στάδια. Στο πρώτο παρουσιάζονται δύο διαφορετικά μοτίβα. Στο δεύτερο, τα μοτίβα αυτά συνδιαλέγονται αντιπαραθετικά, ενώ στο τρίτο επανέρχονται στην αρχική τους μορφή. Έτσι και στην ταινία: Μητέρα και κόρη είναι αρχικά αποστασιοποιημένες, η κάθε μια με τη ζωή που έχει επιλέξει να ζει. Σε ένα δεύτερο στάδιο παρασύρονται σε έναν εσωτερικό διάλογο μέχρι την οδυνηρή σύγκρουση και, τελικά,  επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση, με τη μόνη διαφορά ότι τώρα ξέρουμε τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια.

Πρώτη δημοσίευση: 22 Aug 2019, 15:34
Ενημέρωση: 29 Aug 2019, 03:46
Τίτλος:
Φθινοπωρινή σονάτα (1978) (Höstsonaten )
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
99
Εταιρία διανομής: 
Release: 
22 Αυγούστου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

You hurt my feelings

You hurt my feelings

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Όταν η Μπεθ ακούει κρυφά τον σύζυγό της, Ντον, να γίνεται επικριτικός για...
19 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
42992
Feelgood
18784
Neo
2440
Zone of interest, από την Spentzos Zone of interest, από την Spentzos